amerika1611

Ik weet niet precies meer wanneer ik voor het eerst heb uitgesproken dat ik een tweede horrorwinter voor de Verenigde Staten verwacht, maar het lijkt nu bewaarheid te worden. In elk geval is het begin er. Op de weerkaarten dan. Maar al te beginnen komende maandag.  En deze kaart is dan weer 6 dagen later als het sneeuwt in Houston (nu ja bijna dan), in Chicago en in New York. Temperaturen op dit systeem zijn bone-chilling oftewel gaan door merg en been.

minveertig

Voor de Rockies worden temperaturen tot -40ºC berekend. En -8ºC in delen van Texas is ook niet niks. In Chicago en New York valt het nog mee. Maar het is pas begin november en de toon lijkt gezet. Hier, hier en hier verhalen in de media. Je moet er nog een beetje naar zoeken want het gaat net zoals met de media in Italië: pas heel laat gaan de grote media echt mee met de alarmerende berichten. Hoe anders is dat bij klimaat! Daar lopen de grote media steevast voorop met de rampspoed over 100 jaar. Maar mensen een dag of 10 van te voren eerlijk informeren over wat er zou kunnen gebeuren ho maar.

ensOost0711

Kijken we naar de Alpen en daarmee tevens naar heel Europa (punt in midden van Oostenrijk) of er nog wat in het vat zit. Dat ene turquoise lijntje dat op 20 november naar -15ºC op 1500m dipt is vergelijkbaar met wat er nu voor de verenigde staten op het programma staat. Maar we weten hoe het is met enkele lijntjes. Meestal win je die loterij niet. Aanhoudend te warm dus in het Oostelijk Alpengebied. Kijk naar de zwarte lijn. Alleen morgen nog even sneeuw bij een sneeuwgrens van 1200-1400m. Dat is eigenlijk een beetje zo’n Retour de l’Est sneeuw zoals ik gisteren beschreef voor ons teamuitje.

ensFra0711

Pakken we de Franse Alpen zien we een groot verschil: hier temperaturen die wel normaal zijn voor de tijd van het jaar. Goed dus voor accumulaties in alle hogere Franse gebieden (en dat zijn er veel).Tussen 9 en 17 november gat er nog een boel vallen. Waanzin eigenlijk. Sneeuwgrens? 1600m. Tja want die rode lijn voor de normaal ligt enkele graden hoger in de Franse Alpen dan in Oostenrijk. Dat is gematigd zeeklimaat versus landklimaat. Ik ben ook zo eerlijk om te erkennen dat de dump die er eerst voor 8 november op stond helemaal niet uitkomt. Wat ik wel goed zag is dat het tenminste voor een deel van de Alpen mooi sneeuwrijk wordt deze tijd. Maar we kunnen het ook niet mooier maken dan het is.

ensZK0711

 

De zuidkant heeft nog meer neerslagpotentie dan de Franse Alpen. Sneeuwgrens nog iets hoger hier. Denk aan 1600m. Net jammer voor het Val Gardena. Prima voor Breuil-Cervinia en Livigno.

zuidenwind0711

In Nederland momenteel harde zuidenwind en toch niet warm. 9ºC momenteel in Krommenie. Even verderop woedt een grote brand bij een witeplantage (zo ontdekte de brandweer – zie video hierrr). Niet makkelijk blussen met deze wind!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.