sneeuw-noorwegen

Dit is niet de avondupdate voor de Alpen. Maar met deze tweet op mijn verbaasde netvlies, moest ik gewoon even een apart bericht maken. Hoeveel sneeuw hebben we in Noorwegen momenteel?

sneeuwhoogte-noorwegen

Gigantische sneeuw! Het hele donkerblauwe gebied zit boven de 2 meter sneeuwhoogte. Dat is in de Alpen best normaal maar in Noorwegen zeker niet.

sneeuwhoogtepercentage

De piekgebieden zitten wel normaal of hoogstens op 50% meer dan normaal. Maar er zijn hele zones met meer dan 3x de normale sneeuwhoogte. Zie eens rond de Sognefjord, de dikste en diepste fjord van Noorwegen. Je zou bijna gaan denken dat de gletsjer die die fjord gevormd heeft zijn retour aan het maken is. En de zuidkust! Daar is 20cm al 3x normaal. En zoals dat in Noorwegen gaat: hebben de fjorden te veel heeft de regio rond Oslo te weinig. En omgekeerd. Maar de 50cm rond Lillehammer is genoeg hoor. beetje kunstsneeuw erbij en hopla.

Op dit moment hebben we geen “man in Noorwegen”. Terwijl de hele situatie schreeuwt om live updates van iemand die daar vrij kan rondrijden om dit in beeld te brengen. Als jullie wat interessante facts en pics kunnen opduikelen kunnen we hieronder een mooi draadje maken. Zelf had ik op Facebook al snel wat leuks gevonden! En nu snel verder met de avondupdate voor de Alpen en de Lage Landen. Plus natuurlijk de Wintersport-Arena Sauerland.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.