sneeuw-noorwegen

Dit is niet de avondupdate voor de Alpen. Maar met deze tweet op mijn verbaasde netvlies, moest ik gewoon even een apart bericht maken. Hoeveel sneeuw hebben we in Noorwegen momenteel?

sneeuwhoogte-noorwegen

Gigantische sneeuw! Het hele donkerblauwe gebied zit boven de 2 meter sneeuwhoogte. Dat is in de Alpen best normaal maar in Noorwegen zeker niet.

sneeuwhoogtepercentage

De piekgebieden zitten wel normaal of hoogstens op 50% meer dan normaal. Maar er zijn hele zones met meer dan 3x de normale sneeuwhoogte. Zie eens rond de Sognefjord, de dikste en diepste fjord van Noorwegen. Je zou bijna gaan denken dat de gletsjer die die fjord gevormd heeft zijn retour aan het maken is. En de zuidkust! Daar is 20cm al 3x normaal. En zoals dat in Noorwegen gaat: hebben de fjorden te veel heeft de regio rond Oslo te weinig. En omgekeerd. Maar de 50cm rond Lillehammer is genoeg hoor. beetje kunstsneeuw erbij en hopla.

Op dit moment hebben we geen “man in Noorwegen”. Terwijl de hele situatie schreeuwt om live updates van iemand die daar vrij kan rondrijden om dit in beeld te brengen. Als jullie wat interessante facts en pics kunnen opduikelen kunnen we hieronder een mooi draadje maken. Zelf had ik op Facebook al snel wat leuks gevonden! En nu snel verder met de avondupdate voor de Alpen en de Lage Landen. Plus natuurlijk de Wintersport-Arena Sauerland.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.