Het nieuws is de hele wereld rondgegaan: een ritje in de stoeltjeslift in Breuil-Cervinia werd een ramp toen de stoeltjes wild begonnen te dansen in de wind. In Davos kwamen skiërs op een piste al niet meer vooruit tegen de wind. Zo extreem heb ik het nog nooit gezien. Dit is de reden waarom de hoogste stoeltjes in Val Thorens grote gaten in de rugleuning hebben. Gelukkig is niemand gewond geraakt. Zie de video hier!

De huidige fase met Föhn begon al op woensdag. Donderdag had een pauze moeten zijn maar de wind viel niet weg. Vrijdag trok het weer harder aan en nu gaat het nog door tot maandagochtend zoals je in de grafiek hierboven ziet. Ik reed gisteren naar het noorden en de cumulus lenticularis wolken waren tot bij München te zien.

Gelukkig is er dan weer rustiger weer in de maak. In de Alpen tenminste…. zo kunnen de meeste skigebieden hun laatste week van het seizoen mooi afsluiten en heb ik als tandem piloot ook weer werk aan de winkel.

Ik zit dus met de Pasen in Nederland en het is weer om te janken…. Kijk eens hoe de Lage Landen net de klos zijn terwijl de Alpen lekker meeliften op het mooie weer rond de Middellandse Zee. Ik moet zeggen dat me het klimaat in Oostenrijk echt alleszins meevalt. Er zijn echt meer hele en halve zonnige dagen dan “thuis” … meer terrasjes weer. Waarom gingen onze voorvaderen überhaupt alweer in het Hollandse k..klimaat wonen? O ja, je had te vreten, de koeien hadden te vreten en je kon met bootjes over water spullen vervoeren. Wat mij betreft nu tijd om de boel weer te ontruimen met z’n allen en een mooi plekje in Afrika uit te kiezen ….

PS Geen gevaar voor nachtvorst en ook geen storm op komst


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.