Een titel met twee alliteraties is perfect. Daar moet je niets aan toevoegen. Maar ik wilde en ga nog iets doen met onze laagland-winter. Dat ziet er momenteel niet al te fraai uit hoewel het de komende dagen even wit wordt. Maar nu eerst focus op Lapland. Watskebeurt? Onze broeders van Wetteronline moeten nog iets zakken: het was er -40,9ºC vanochtend, de laagste december temperatuur sinds 2010. Mmmm…. 2021…. 2010….. Hoe lang was de lengte van de zonnecyclus ook al weer?

En in dat vorige zonneminimum werd het nog net wat kouder en hadden we ook die mooie sneeuwmaand in Nederland. En dus als het morgen en overmorgen even leuk wit is …. zou je denken…. maar niet heus.

Hier het hele rijtje laagste waarden in december per jaar… 2020 was ook zonneminimum natuurlijk dus het is allemaal zeer betrekkelijk.

Dan maar Zweedse humor erbij…. tja dat is ook wel maf natuurlijk zo’n extreem verschillende winter tussen noord en zuid. Ik bedoel wij hebben Vriesland…. maar dit is toch ff andere koek.

En er wordt ook leuk geskied. Dit is Salla vanochtend.

https://twitter.com/JohonanG/status/1467548677522743296

Er was vorige week veel te doen over een idioot warmterecord in Canada. Dat was op 1 december. Als je het hier terugleest zie je dat een dergelijke swing in Canada best normaal is. De extreme records waren dagrecords en die 22,5°C die in Penticton werd gemeten was enkel een evenaring van het oude absolute Canadese december record van 3 december 1982! Kan me niet herinneren dat de Helga van Leur’s en de Reinier van den Berg’s dat erbij vermeldden. Op dit moment is het -3ºC in Penticton en als je daar even bij stil staat realiseer je je nog duidelijker wat een compleet gelul het is ophef te maken over amper een graad temperatuurstijging in een eeuw tijd en dan door modellen (ahum) berekende verdere stijgingen van enkele graden in de volgende eeuw. Als je het aan de Canadezen vraagt vinden ze het prima, aan de gemiddelde Hollander ook en in hete landen liggen ze ’s middags toch al in de schaduw te tukken of het nu 48ºC is of 52ºC. Of ze hebben airco, en die zet je dan wat harder…. stook je weer wat steenkool op…. wordt de aarde weer groener. Het is allemaal zo simpel. Maar het goede nieuws is natuurlijk dat niet alleen de ophef over de opwarming gelul is maar ook de opwarming zelf…. voor de toekomst dan…. want we zitten nu op de top van de golf en gaan weer stapje voor stapje omlaag.

Ondertussen im Omyakon de koudste bewoonde plek ter aarde. IJsvrij voor de kids want min f……. zestig.

Zou Wim Hof het doen? Is ie er al geweest?

Ja en schepen raken vast … deze is gebouwd om door ijs van 2 meter dik te kunnen snijden…. zit nu vast…. ijsbreker onderweg. Ik geloof dat dat kernenergie-aangedreven monsters zijn…. die daar nog doorheen beuken. Wat zou onze Elfsteden-commissie hiervan vinden?

Nu we toch in Siberië zijn deze ongelofelijke beelden van een jonge Armoer panter.

En nog meer natuurschoon van de laatste dag dat de zon scheen.

En gelukkig is dit schip met voeding voor deze Frozen-wereld nog netjes aangekomen.

Tja en nu wij! De sneeuw gaat komen. Twee keer. Exact zoals voorspeld. Vanavond en in de nacht en dan opnieuw in de nacht op woensdag. Beide keren een front waar regen, natte sneeuw en droge sneeuw op zit. En dan is het op veel plaatsen een paar dagen een beetje wit. Grappig die kansjes voor de nacht op vrijdag trouwens…

Een boeiende weerkaart voor vrijdag. Het is het moment dat het in de Eifel en in Sauerland sneeuwt en er “retour de l’est” ook wat sneeuw terug naar Nederland zou kunnen dwarrelen. In elk geval is die vrijdag nog een koude dag.

Dit is zo ver als het Harmonie-model nu kijkt. Tot dinsdagochtend dus.

En zo hebben we in feite een “het ken net” wintertje tot zaterdag. Dan is het echt gedaan. Met deze pluim gaat het echt niet meer goedkomen. Het wordt zacht. Een WC beukt erin. En pas dan koelt het geleidelijk weer af.

Heel mooi de weerkaarten voor 15 december. Scandinavië houdt winter. Bij hen trekt de depressie onderlangs. Bij ons bovenlangs en dus zijn wij het haasje. Zelfs in Moskou gaat het even dooien. Maar kijk eens hoe mooi koud het zuiden van Europa en de Alpen blijven met de zo laag staande zon.

Het Amerikaanse model heeft nog net iets meer fantasie maar laat toch grosso modo hetzelfde beeld zien. Een Laagland-winter die het verliest met een voorzichtige nieuwe aanloop richting kerst.

En wil je meer kou en sneeuw heb je twee opties: doe een donatie of vertrouw op de sterren… volgende week wordt een bijzonder weekje aan het firmament. Toveren we daarmee een omslag uit de hoed of moeten we meer geduld hebben?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Jeroen · 6 december 2021 op 11:39

Mooi bericht. Kleine donatie gedaan. Op naar een mooie winter, voorzien van authentiek commentaar en boeiende voorspellingen van Hajo!

Marco · 6 december 2021 op 11:57

Wat denken we hiervan?

  Hajo · 6 december 2021 op 12:08

  Wait and see! 🙂

Aart · 6 december 2021 op 13:05

Hajo, waarom geeft de GFS grafiek van de sneeuwkans voor vanmiddag en morgen op Weerplaza, nul,nul aan? https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=both_pluim&r=midden
Trouwens, de laatste run van GFS (Meteociel) geeft ook nul,nul aan.

Hajo · 6 december 2021 op 13:12

GFS geeft regen aan. Heeft veel groter grid. Dus mist het als de helft van NL sneeuw krijgt. Op zulke korte termijn gewoon HARMONIE kijken. Of eventueel ICON.

https://www.weerplaza.nl/weerkaarten/harmonie/?tau=0&regio=netherlands&element=snowdepth

  Aart · 6 december 2021 op 14:20

  Aha, natuurlijk. Dat had ik niet in de juiste context, dat grotere grid van GFS. Weer wat geleerd 🙂 .

Remy Brandt · 6 december 2021 op 13:16

Rusland bouwt ondertussen stevig door aan zijn vloot nucleaire ijsbrekers.
Die laten zich niet voorliegen over global warming en een ijs vrije noordelijke route.

kirsten_dl · 6 december 2021 op 21:24

Reeds ergens sneeuw te bespeuren?
@ Puurs warm water, weeral, en een stevige wind wat het guur en onaangenaam doet aanvoelen.
Sloten, grachten en beken zijn hier stilaan verzadigd.
Op weilanden staan grote stukken blank. Boeren halen hun paarden en koeien reeds binnen omdat er simpelweg teveel wateroverlast is op de weilanden.

Jaap verlaan · 6 december 2021 op 21:40

Bakken water uit de hemel niks meer dan dat. Aan het einde van de middag ging hier de temperatuur dan ook van plus 2 naar plus 5 dus ja. Kon je ook zien in de loop van de dag zag je dat sneeuwfrontje steeds meer verdampen op de sneeuwradar. Heel misschien dat het oosten nog wat krygt als het geen natte klets is.

Hajo · 6 december 2021 op 21:44

Europees model doet een Houdini vanavond….

kirsten_dl · 6 december 2021 op 23:01

Over de plas lijkt het wel te willen gaan lukken.

https://ukupdates.co.uk/disruptive-snow-to-hit-uk-tomorrow/

  Jarno · 6 december 2021 op 23:22

  Hier sneeuwt het, Waalwijk.. De tuintafel en de auto’s zijn wit 🙂

Gesloten voor reacties.