Krampuslauf und party in Obertauern

Wij hebben Sinterklaas en zijn Pieten in Oostenrijk hebben ze Sint Nikolaas en Krampus. Een figuur dat net iets meer tot de verbeelding spreekt dan onze versie. Een week na de opening van het partnergebied Obertauern kan je hier gaan genieten van deze Oostenrijkse traditie. Dansen op de krampusparty en versteld staan van de krampuslauf, dat staat op 8 december op het programma. 

Krampuslauf en dan wat dansen

Waar je hier nog gewoon de “roe” krijgt, neemt Krampus je echt mee naar het bos. Deze traditie dateert uit de middeleeuwen en houdt tot op heden stand. Naar jaarlijkse gewoonte krijgt Sint Nikolaas in de Alpen hulp van Krampus tijdens zijn ronde. Krampus, de beestachtige demon, steekt de stoute kinderen in zijn zak en neemt hen mee. In Obertauern kan je dit jaar van deze traditie genieten tijdens het weekend van 8 december. Zoals je in het bovenste plaatje kan zien is het heel wat anders dan bij ons. Pieten zouden de kinderen hier dan wel straffen, ze zijn toch heel wat minder schrikwekkend dan Krampus.

Sint Nikolaas ziet er zoals je kan zien, wel exact hetzelfde uit als bij ons.

Krampuslauf in Obertauern

Via de facebookpagina van Obertauern kwam ik zelf nog een traditioneel versje tegen van Krampus:

Der Krampus bestraft mit seiner Rute,
aber nur das schlimme, niemals das Gute.
Unartige packt er in seinen Sack,
vorbei mit fiesen Schabernack.
Die Kinder sich die Strafe merken,
damit das Gute in sich stärken.

Naar goede gewoonte zal het event plaatsvinden op de Passhöhe en beginnen omstreeks 19H30 met de party. Een uurtje later is het tijd voor de traditionele krampuslauf. Aan creativiteit geen gebrek, je gaat geen 2 exact  dezelfde krampussen zien. De meeste zien er wat gek uit met bokkenpootjes, een gewei, schaapsvacht,…

Aan creativiteit geen gebrek, er lopen amper 2 dezelfde krampussen mee. De meeste zien er wat gek uit met bokkenpootjes, een gewei, schaapsvacht,… . Wat denken jullie? Effectiever om de kinderen braaf mee te houden ?

Voor meer informatie klik je even hier!


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!