“Dobry Den!” roept een local vrolijk wanneer ik de skilift nader in Kouty Nad Desnou. Ik glimlach en groet het Tsjechische ‘hallo’ terug. Oh Tsjechië, wat ben je leuk! Gisteren verkende ik Dolní Morava, vandaag ben ik bij berggebied Loučná nad Desnou, waar skiresort Kouty ligt. Ik verkeer hier op zo’n 1100 meter boven zeeniveau, in één van de grootste skigebieden van Oostelijk Tsjechië.

Het gebied promoot zichzelf vooral als een voorloper van luxe. Alles is goed geregeld, van goede voorzieningen tot de eerste zespersoons-skilift van het land. Maar deze Medvědí hora (‘berenberg’) lag er niet altijd zo bij. Het kostte de eigenaar jarenlange stress en bureaucratie: pas na zeven jaar waren de vergunningen compleet om het skigebied écht te starten. Inmiddels is er sinds 2010 een volwaardig resort geopend met drie stoeltjesliften, vier skiliften en alle andere benodigdheden.

rsz_img_6534

Yellow slope of freeride?
Kouty is bijna niet te vergelijken met Dolní Morava, waar ik gisteren was. In dat skigebied waren alle pistes vrij kort en bestonden de blauwe pistes uit kronkelpaadjes door het bos. Hier in Kouty is de opzet heel anders. Er zijn maar vier pistes, maar die zijn wel direct erg lang én breed. Voor de beginners is het goed toeven: een deel van de blauwe piste wordt door de locals grappend ‘yellowgreen’ genoemd omdat-ie bijna plat is. Daar staat tegenover dat deze vriendelijke glooiing zonder aankondiging verandert in een rood/zwart waardige afdaling – minder voor de bibberende beginner.

Voor wie dit lokale ‘yellowgreen’ liever overslaat, is er de mogelijkheid voor een freeride afdaling: tussen de prachtige statige dennenbomen over een smal pad naar beneden. Ook is er een stuk zwarte piste, maar deze is als het weer slechter is vanwege de ligging snel gesloten. Dit was vandaag ook het geval: mist, sneeuw en dooi maakten de afdaling onbegaanbaar. In de rode pistes was gelukkig nog genoeg uitdaging en afwisseling te vinden.

Pivo na de piste
Eenmaal uitgeskied is het goed toeven in het dorpje. Er zijn enkele hotelletjes te vinden, er hangt een gemoedelijke sfeer. Onderaan de piste zit er een bar waar lunchen én een lokale ‘pivo’ (bier) tot de mogelijkheden behoren, zie foto. Vanuit Nederland is ook deze plek goed te bereiken, het ligt direct op de route van Šumperk naar Jesenik (eh, waar? Het zei mij ook niks, maar geloof me: het is makkelijk).

Kouty viert nu alweer zijn vijfde seizoen en heeft flinke ambities. Eerder werd doorontwikkeling al gesponsord door de Europese Unie, nu heeft het gebied ambities kenbaar gemaakt om de World Cup te hosten. Dus knoop deze naam in je oren, wie weet zien we het gebied over een paar jaar terug op tv!

IMG_6546

Over Kouty:

Klimaat: sneeuwgarantie! Vanwege het Tsjechische landklimaat ligt hier vrijwel altijd sneeuw. Als het niet genoeg is, zijn er sneeuwkanonnen.

Omgeving: Kouty is een lief dorpje met klein stationnetje, kleine hotelletjes, etcetera. Er komen vooral veel dagjesmensen uit de omgeving. Ook hier geen gigantische apres ski, maar meer plekken om even wat te drinken of eten dan in Dolní Morava.

Pistes: Zoals beschreven zijn de pistes ruim en goed onderhouden. Er is zo’n 5,5 kilometer blauwe piste, 5,3 rood en 0,7 zwart. Naarnaast is er nog een funpark en de mogelijkheid om te freeriden.

Voorzieningen: Dit zijn de nieuwste, snelste en grootste skiliften van Tsjechië. Daarnaast zijn er enorme sneeuwkanonnen, is er skihuur (en onderhoud), diverse barren en eetplekken, etcetera.

Op zoek naar redenen om naar Tsjechië te gaan? Lees hier mijn andere stuk met een opsomming van redenen.


Femke Hovinga

Wintersport... tot mijn studietijd kwam ik, Femke, niet verder dan indoor halletjes en dagjes weg. Toen ik voor het eerst een échte piste zag had ik de smaak te pakken: dit wilde ik vaker! Voor WSWM zit ik momenteel in Tsjechië om te onderzoeken hoe leuk de skigebieden daar zijn. En, niet onbelangrijk, de lokale apres ski. In het dagelijkse leven woon ik in Utrecht, loop ik graag hard én schrijf ik veel. Dus bloggen voor WSWM is best of both worlds voor mij!

2 reacties

Gesloten voor reacties.