Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Koudste Sinterklaas aller tijden is voorbarig maar leuke winter is het wel

check ook eens

86 Reacties

 1. Viking (Harmelen) schreef:

  De kaarten, en dan met name de kaarten die de hoeveelheid sneeuw voor het komend weekend voorspellen, lopen sterk uiteen. In de laatste GFS modellen wordt er voor komend weekend vrijwel geen sneeuw verwacht terwijl Bergfex nog komt met vele tientallen centimeters voor Tirol e.o… Helaas blijkt Bergfex nogal eens achter de feiten aan te lopen..

  De trend lijkt wel zo te zijn dat er constant opbouw van hoge druk ten westen van Europa plaats vindt… Ik blijf dan ook duimen voor bakken met sneeuw voor de komende weken 😉 en zeker ook met Sinterklaas.. Zou toch leuk zijn zeg..

 2. Carl schreef:

  Het ziet er super uit 🙂
  rond de 27nov een mooie dump in de saalbach. En dan nog eentje rond de 3dec. Perfecte condities. Van mij mag je deze kaarten blokkeren tot 12dec.

 3. Roland Zwammerdam schreef:

  Cycloon Cleopatra op Sardinie hebben we toch een beetje gemist… 14 doden helaas….

 4. Gerard schreef:

  Moge Hajo,

  Had je dit artikel al gezien?
  Het gaat over dat er binnen de computermodellen ook een kleine ijstijd kan ontstaan.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3547331/2013/11/19/Mini-ijstijd-breekt-spontaan-uit-in-computermodel.dhtml
  Wat mij opvalt is dat ook in dit artikel wordt verwezen naar invloed van de zon op vroegere ijstijden, maar krijg niet de indruk dat dat een grote rol speelt in de hele opwarmingsdiscussie (zit de zonne invloed wel in het model eigenlijk?)

 5. jan schreef:

  Leuk om te lezen. top site. Ik maak me echter wel druk over de sneeuwgrens in het val gardena. Tijdens de grote dump lijkt de sneeuwgrens behoorlijk hoog te liggen of zie ik dit verkeerd?

  • Hajo schreef:

   Dat zie je gelukkig verkeerd. Het zal niet hoger dan 1000m zijn. Wat was jouw bron? Reden dat sneeuwgrens zo mooi zakt is dat de kou uit Spanje terug keert naar de Alpen. Daarom zuidkant ook mooi koud.

 6. Patrick schreef:

  Volgens ik begrijp zal er vooral aan de zuidkant heel wat sneeuw gaan vallen de volgende dagen maar met een toch wel behoorlijk hoge sneeuwgrens .
  Aan de noordkant zou het allemaal heel wat minder zijn en zelfs in de Oostelijke Alpen nog vrij warm . Pas tegen het weekeinde zou het overal kouder zijn .
  Al met al toch niet zo een super vooruitzichten vind ik hoor . Al dagen wordt hier verkondigd dat er veel sneeuw op komst is maar dit zal zeker niet overal het geval zijn. Je zal dan maar op verlof gaan waar het minder is , en dat is toch in vele populaire gebieden zo aan de noordkant Oostenrijk.
  Ik hoop dat er echt we iets deftig te gebeuren staat want als ik naar de webcams kijk dan is het toch maar droevig op de meeste plaatsen hoor ( Groen onder de 1500 m, een beetje sneeuw tussen 1500 en 2000 m en wat beter boven de 2000 m maar pas echt goed vanaf 2400 m )
  Het Zillertal is mijn favoriete bestemming . Krijgt dit dal vooral sneeuw vanuit het noorden of ook vanuit zuiden ??
  Ik veronderstel dat Hochzillertal Kaltenbacht het moet hebben van sneeuw uit N en Mayerhofen en Hintertux vanuit Zuiden ??
  Zie ik het verkeerd ?

  • Ronaldo schreef:

   Huhh…gelukkig zie je dat verkeerd.
   Ten eerste, het Zillertal ligt in de staulage van de Noordalpen. Dus bij Nordstau zit het Zillertal in de “yummiezone”. En bij een lage sneeuwgrens zijn zelfs Zell am Ziller, Fúgen en Mayerhofen zeker van sneeuw. Hintertux ligt al dicht tegen de hoofdkam dus die kan van 2 walletjes eten, al vangt Hintertux meer sneeuw af bij een noordelijke stuwing.
    
   Vanaf morgen ligt overal de sneeuwgrens onder de 1000 meter en dalende richting het weekend.
   Wanneer ga je op wintersport? Het lijk me niet de tijd om je nu al druk te maken.
   Kijk maar eens op het föhndiagram:
   https://www.wintersportweerman.nl/wintersport-weerkamer/foehndiagram/

  • Hajo schreef:

   Zuidkant sneeuw weet tamelijk ver in Zillertal door te dringen. De Gerlospas (Gerlos, Königsleiten en Hochkrimml) hebben goede sneeuw uit het zuiden. En ook uit het noorden. Idd twee walletjes. Kaltenbach en Fügen al weer minder uit het zuiden. En Hintertux ook van twee kanten. Dat is hoofdkam. De zuidelijke staulagen liggen 50km zuidelijk van de hoofdkam.

   • viking (Harmelen) schreef:

    Konigsleiten en Hochkrimml profijt van sneeuw vanuit het zuiden Hajo??? Ben ik niet met je eens.. Ook vandaag zie je bij de radar van wetter.at dat precies in het hoekje (noordwesten) van Salzburg het constant droog blijft.. en dat terwijl het in Oosttirol met bakken uit de hemel komt… alleen als de stroming oost en een genuatief het presteert zijn invloed over de hauptkam uit te breiden komt er nog wel eens wat extra sneeuw naar beneden..

 7. Zweden ( info zoon en schoondochter woonachtig in Lidköping), wordt langzamerhand aan kouder. Redelijk laat voor het seizoen. NU daar al 100 % Witte Kerst voorspelliing, voor wat het waard is. Opbouw kou daar is prima als de NO winden gaan opsteken.

 8. jan schreef:

  Bedankt Hajo, dan zal zal ik de regen in de groene wereld die ik nu op de webcam zie proberen te vergeten als sneeuw voor de zon. OF nou ja, dat laatste niet te letterlijk nemen he 🙂

 9. Ron schreef:

  Je weet toch dat als je vroeg gaat skien, niet gaande naar een hooggelegende gebied, dat er altijd een kans is dat er weinig sneeuw ligt?

 10. Bart schreef:

  De limburgse zender L1 gaat voor een echte vorstperiode. Dit schrijven zij op hun site: De kans is vrij groot dat het begin volgende week droog is en dat er bij een noordoostenwind een vorstperiode komt. Een groot gedeelte van de dag is de grond bevroren

 11. joost amsterdam schreef:

  Ik ga mij echt weer verheugen op de komende maanden!! Wat kijk ik uit naar de witer van 2013-2014!!

 12. CJA Hulskamp schreef:

  Zie ik hier een thema cursus avond met hapjes en een drankje over de basis begrippen voor sneeuw in de Alpen. Mooie manier om uitleg te krijgen over de zuid-noord Alpen het lezen van weerkaarten. Is dit een idee ? Had dit idee beter kunnen opperen tijdens jullie winterberg weekend.

 13. Patrick schreef:

  Bedankt voor je toelichting Ronaldo.

 14. Herman schreef:

  Nou, volgens mij had ik een BV-tje moeten maken op 1 oktober! Heb toen de afspraak voor de zomer/winterbanden wissel gezet op…..vandaag! Mooi om te zien hoe de temperatuur zich daar aan aanpast. Ik ga ze weer wisselen op …. 22 april :-))

 15. lermoose schreef:

  @all

  ik naar ja hoor naar Lermoos met kerst.

  1. Naar welk ensembele moet ik kijken in de weerkamer, montafon of zillertal arena

  2. Hoe komt het dat de meeste neerslag in de zuidalpen valt en dat de fohn diagram toch meer op een N fohn toer gaat

  hoor het graag

 16. Ronaldo schreef:

  In de GFS 06u krijgt Sinterklaas het zwaar op 5 december. Mijtertje vastlijmen want er steken ineens dikke windkansen op.
  Geen nood: Alpen blijven in deze run gevrijwaard van enige vorm van warme ellende. Veel hogedruk invloeden in onze omgeving. Daardoor koude nachten.
  Pas aan het einde wellicht wat föhnig voor de Alpen met een ZW in de Lage Landen op de kaarten.
  Niets van aantrekken. De volgende run is weer anders.

 17. Hajo schreef:


  GFS06u bevestigt ECMWF…. dat de GFS verder kijkt dan dat moet je niet afleiden van het feit dat die koude slurf eraan komt… moet ook wel om in dit jaargetijde het zeewater nog te warm is om een sterke inversie op te bouwen…

  • Frederic schreef:

   Logisch @Eduard. Gewoon een kwestie van yin en yang.
   Wanneer we in een WC blijven steken zit de koude lucht opgesloten boven de noordpool, wat de straalstroom dan nog eens versterkt.
   Maar wanneer de WC doorbroken wordt, kan die koude noordpoollucht naar het zuiden uitstromen zoals nu staat te gebeuren. Zachtere lucht verplaatst dan naar de noordpool.
   Je zal in bijna alle gevallen zien dat wanneer het bij ons kouder wordt dan normaal, het binnen de 80°NB net warmer is dan normaal en omgekeerd.

  • Hajo schreef:

   Het zijn heel normale uithalen in deze grafiek. Kijk ook naar voorjaar. Zeker is dat de curve niet nog verder omhoog schiet. Hij schiet straks weer omlaag.

 18. Ronaldo schreef:

  Voor de lage landen is er na 23-11 best wel wat spreiding in de pluim. Begreep dat niet helemaal. Nu wel. Er ligt namelijk nog een TS op de Atlantic die onze breedte komt bezoeken rond vrijdag de 22e. En juist vanaf de 23e lopen de leden wat uiteen. Melissa (naam TS) blijft wel op de oceaan. Maar zoals het altijd is met TS hebben de modellen er wat moeite mee. Het scenario zoals beschreven is niet van de baan. Wel interessant.

 19. Spyfromthesky schreef:

  Ja ja, leuk dat ik word aangehaald. Ik werd wel even stil na de opmerking van Gerda. Was het destijds zo koud. Leuk om te weten. Ik dacht tegen de 8 à9 graden vorst dat dat al bijzonder koud zou zijn.

  Ook heb ik verder gekeken naar 1921 hoe dat dan met die winter zat. Maar, verder geen echte grote herinneringen blijkbaar aan die winter.

  Het KNMI schrijft over de langere termijn: “Grote kans op een nogal koud en overwegend droog weertype”.

  Blijkbaar voorzien ze bij het KNMI in een droog weertype. Ja, dat vond ik gisteren wel zo moeilijk.

  Hajo haalde wel terecht aan dat er nog weinig sneeuw in Rusland ligt.

  En ja, ik schrik niet van een mindere GFS run zoals ik net heb gezien. Ik kijk gewoon naar de tendens van de runnen.

  Blijkbaar heeft alleen het KNMI er ook vertrouwen in en dat siert hen toch?!

  Spyfromthesky

 20. Keida schreef:

  Het mag niet te snel te koud worden want dan is de nieuwe IJsdikte site en app nog niet klaar 😀

  Gekheid: laat maar komen die winter!

 21. Paul A. Club 1989 schreef:

  Noodweer sardinie…allemaal door die rondtollende depressie…zeer triest, weer veel slachtoffers

 22. Paul A. Club 1989 schreef:

  @ Hajo, ik heb de afgelopen dagen zoveel mogelijk gelezen over die ‘spontane ijstijd’ in het nieuws, ben zeer geinteresseerd in je bericht op climategate morgen.
  Ik verwacht in een of andere nieuwsuitzending ook wel iets…

 23. GerardVD schreef:

  Hoe is het met de weerpro pagina?
  kunnen we al BV doen?

 24. Eric schreef:

  Het komt nu wel erg dichtbij…….ik vertelde het vorige week al maar nu ….nog ff wachten op verkeerchaos of……zou het dan toch regen worden.

  http://plaatjesdump.nl/upload/dce25a0e0704fefce11c11127104904f.jpg

  • michel schreef:

   Is dat de neerslag (sneeuwval) voor aankomende donderdag????

   Nog even twee dagen langer, de winterbanden komen zaterdag er pas onder, maar aan de andere kant laat ook maar komen. Ben er helemaal klaar voor, net nog een nieuwe muts (Heidi Liebt) gekocht om mijn kale kop te verwarmen.

   Laatste geheel off-topic. 🙂

 25. Jan schreef:

  Ze zijn al aan het strooien,en niet met pepernoten.

  • Arjan Ehlert schreef:

   Wegdektemperaturen komen vannacht niet onder het vriespunt. Wel plaatselijk op houten en stalen bruggen. De overige wegen strooien zou zonde zijn van het zout want is nutteloos. 😉

  • Leo schreef:

   Zonder iets anders te willen suggereren Arjan (je zult ongetwijfeld gelijk hebben 😉 , waar worden de prognoses op gebaseerd? Ik kijk wel eens naar de (mooie) Hirlamkaartjes, maar het valt echt op dat die met de temperatuur aan de grond vrijwel altijd te hoog zitten, soms wel met meer dan 5 graden verschil ..

   • Arjan Ehlert schreef:

    Leo, er zit momenteel geen vorst in de grond. Als het ware door de warme ondergrond duikt de temperatuur van het wegdek niet onder het vriespunt, hij wordt als het ware een beetje verwarmd van onder uit. Bij bruggen, vooral stalen bruggen die hebben geen warme ondergrond. De koude lucht kan er zowel van boven als van onderen bij. Daarom zijn deze bij een temperatuur van plus 4 graden of lager bij helder weer al vorstgevoelig.
    Ik heb de mogelijkheid tot uitlezen van de wegdektemperaturen op mijn werk maar ik weet gewoon dat deze vannacht echt niet onder het vriespunt duiken muv de bruggen.

   • Arjan Ehlert schreef:

    Anders is het bij sneeuwval. Sneeuwval kan een wegdektemperatuur van bijvoorbeeld plus 2 graden af laten koelen tot 0 graden met gladheid als gevolg maar ook dat ligt aan de intensiteit van de sneeuw, de luchtsoort etc etc 😉
    Ga ik nog wel eens een keer wat over vertellen want is best interessant. Ik heb hier ook een cursus over gehad bij Meteoconsult 😉

   • Leo schreef:

    Ja die snap ik volkomen Arjan 🙂 Ik bedoelde meer: wat zijn de criteria om te gaan strooien en waar worden die vandaan geplukt?

   • Arjan Ehlert schreef:

    Langs de weg staan meetkasten, die witte weerhutjes vast wel eens gezien. In het wegdek zijn op willekeurige locaties lussen gefreesd en die lussen meten continu de temperatuur en de zouthoeveelheid op de weg. Het GMS gladheidsmeldsysteem kan door de dienstdoende operator uitgelezen worden en wordt vaak ook nog uitgelezen door een bekende weerbureau. Dreigt het te gaan vriezen dan gaat er een alarm af en die wordt doorgegeven op de pieper van de dienstdoende gladheisdscoordinator. Ook de mensen die werken op de verkeerscentrale (waaronder ik) kunnen die gegevens uitlezen. Zo dit was het wel even. Duidelijker?

   • Leo schreef:

    Kijk: dat wilde ik weten en horen. Mooi!

 26. Leo schreef:

  In de Jura zie ik op de cams nu al sneeuw vanaf 570 meter (Bressacourt).
  Dit is Les Ponts de Martel, 1050 meter:

  • Hajo schreef:

   Hoe mooi! Gaaf Leo! Aangezien de avondruns niet veel soeps zijn gaan we hier aar verder vanavond! Morgenvroeg natuurlijk droomplaatjes! Ik ga vroeg opstaan!

  • Frederic schreef:

   idd @Ab. Net voor zonsopkomst naar het oosten kijken

  • Ab schreef:

   Ik moet er al vroeg uit voor m’n werk @Frederic dus mss pik ik nog wel ff wat mee als de omstandigheden dat toelaten. Zou leuk zijn 🙂

  • Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

   Leuk @Ab dat je er even melding van maakt, ik vroeg me laatst al af waar de komeet ongeveer zou zijn 🙂 nu hopen op wat helder weer , zou leuk zijn om hem te zien met het blote oog ! De helderheid schijnt flink toe te zijn genomen.

 27. smette schreef:

  de pluimen zijn een beetje zoals de belgen in de voetbal, met de voetjes op de grond 🙂

 28. snowfever schreef:

  @Hajo. Het is hier vandaag al eerder voorgesteld en ik wil me hier eigenlijk wel bij aansluiten. Het zou heel leuk zijn om als leek een keer een masterclass te volgen over het lezen en inschatten van de diverse weerkaarten (runs) waar jullie over spreken. Ik vind het ontzettend leuk…ben echt een weerfreak, maar heb hier te weinig kennis over!

  • Eric schreef:

   Ik heb dit ook wel eens tegen leo aangehouden en dan meteen maar is een goede presentatie over de not global warming en de visie van hajo.

   • Leo schreef:

    Correct Eric. Excuses dat ik het t.o.v. jou nogal heb laten zitten. Destijds ging het via de twitter nogal rommelig in die zin dat ik er nog niet zo handig in was en het niet goed lukte om (privé) terug te antwoorden. Daarnaast begreep ik niet exact wat je bedoelde.Ik wilde er nog steeds op terugkomen hoor! Bij deze dan 😉 Die laatste (not global warming 🙂 )zou ik ook zeer interessant vinden. Hajoooo ?

   • Eric schreef:

    Leo no hard feelings hoor, jullie doen het allemaal geweldig hier. Ben ook zeker geen global warming aanhanger maar zou er nog meer van willen weten obv cijfers, feiten etc….en ik vrees dat we dan bij hajo uitkomen….

  • Hajo schreef:

   Ik sta hier zeker voor open. Geef de laatste tijd al steeds meer lezingen (vooral over klimaat). Weerkaarten wilde ik een beetje in video tutorials verpakken. Klimaat is beter een lezing met discussie achteraf. Heel hip zijn natuurlijk de webinars en dat sluit denk ik het mooiste aan bij het medium van de website. Als ik een webinar een maand van te voren zou aankondigen zouden jullie dan inschakelen? En wat is de beste tijd? Rond 21 uur of zo?

   • Eric schreef:

    Ik vind het prima…..welke tijd dan ook …ik pas me aan…..maar ook leuk is ergens met een aantal mensen bij elkaar komen…..interactieve discussie is ook leuk en….we hoeven niet te wachten tot de eerst volgende bbq om elkaar weer is te zien:)

   • snowfever schreef:

    Leuk zo’n webinar. Daar zou ik zeker tijd voor vrijmaken en 21 uur zou een prima tijdstip zijn. Maar het lijkt me ook een top idee om een keer ergens samen te komen. Zo gaat het trouwens wel hard met het aantal reacties!

 29. Hajo schreef:


  De pluim van het Europese model mag er best wezen hoor. Man daar hadden we enkele weken terug echt geen geloof meer in….

 30. Nick (Afkoeling) schreef:

  Eerste sneeuwbui boven Noord Holland
  😀

 31. Frans schreef:

  Mee eens Hajo, als je de burrificatie 😉 bestudeerd zie je vanaf 29-11 een heel aantal leden voor aanhoudende nachtvorst gaan. Die control run heeft weinig ondersteuning.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.