De herfst is voor winterliefhebbers typisch de periode om zowel naar het noorden te kijken (5 oktober Al Gore effect met 35cm sneeuw in Minnesota) als naar de zuidelijke continenten. En dan is het een opsteker als je leest dat de El Niño is afgeblazen en dat zuidelijk Australië net een ongelofelijke koudegolf meemaakt. In Melbourne werd de laagste oktober middagtemperatuur sinds 40 jaar gemeten: 11,9°C tegen 11,5°C in oktober 1972. Met dito sneeuw in de bergketens rond Melbourne en Adelaide. De foto hierboven (bron) is uit Halett. 

Hierboven zie je de Mount Bryan bergketen besneeuwd (bron). Ook op Mount Lofty viel oktobersneeuw. De sneeuwgrens lag ruwweg op 700m. Meer foto’s en enthousiaste reacties van de locals hier. Altijd ook weer een opsteker voor onze Europese winterkansen dit! En ik blijf maar herhalen dat het GEEN toeval is dat je steeds records van 30 tot 40 jaar geleden gebroken of benaderd ziet worden. Dat is namelijk precies de lengte van de belangrijkste mondiale klimaatschommeling (de PDO). 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.