De herfst is voor winterliefhebbers typisch de periode om zowel naar het noorden te kijken (5 oktober Al Gore effect met 35cm sneeuw in Minnesota) als naar de zuidelijke continenten. En dan is het een opsteker als je leest dat de El Niño is afgeblazen en dat zuidelijk Australië net een ongelofelijke koudegolf meemaakt. In Melbourne werd de laagste oktober middagtemperatuur sinds 40 jaar gemeten: 11,9°C tegen 11,5°C in oktober 1972. Met dito sneeuw in de bergketens rond Melbourne en Adelaide. De foto hierboven (bron) is uit Halett. 

Hierboven zie je de Mount Bryan bergketen besneeuwd (bron). Ook op Mount Lofty viel oktobersneeuw. De sneeuwgrens lag ruwweg op 700m. Meer foto’s en enthousiaste reacties van de locals hier. Altijd ook weer een opsteker voor onze Europese winterkansen dit! En ik blijf maar herhalen dat het GEEN toeval is dat je steeds records van 30 tot 40 jaar geleden gebroken of benaderd ziet worden. Dat is namelijk precies de lengte van de belangrijkste mondiale klimaatschommeling (de PDO). 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.