Hierboven exact het moment waarop Eelde voor de datum 26 april de laagste waarde ooit bereikte sinds het begin van de metingen in 1906. Ook nog eens het oude record uit 1950 met maar liefst -1,2ºC verbeterd/verslechterd. Hier de webcampagina met timelapse-video.

Hier wel nog een jaar uit deze eeuw: 2017 vloog 1988 voorbij met een verschil van 1,1ºC. Verder allemaal oude mislukte wijnjaren.

In De Bilt vroor het niet vannacht. Maar ook De Bilt is bezig een zeer opmerkelijke aprilmaand neer te zetten. We blijven even bij Eelde.

Wat een grafiek! Even stil van.Absorbeer het plaatje. Zwerf langs de staafjes en trek zelf je conclusies.

In Eelde staat de huidige dag ook in de records voor de derde decade (laatste 10 dagen van de maand).

In Eelde is het maandgemiddelde minimum intussen goed voor een top 3 notering sinds 1906.

Ook deze grafiek spreekt boekdelen dat er iets aan het handje is.

Hier de meest verse beschikbare pluim. Geen 15º in zicht.

Het Europese model heeft wel een 20ºC in petto in de hoofdrun dan op 4 mei. Wat mij/mei betreft krijgt de blauwe controlerun gelijk en vieren we op bevrijdingsdag die doorbraak en de spoedige opheffing van de laatste schijnmaatregelen (schijn is iets moois = als je erin gelooft werkt het) en de terugkeer van het normale leven met lachen versus huilen en met gezondheid versus griep, covid en andere enge ziektes.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.