Hierboven exact het moment waarop Eelde voor de datum 26 april de laagste waarde ooit bereikte sinds het begin van de metingen in 1906. Ook nog eens het oude record uit 1950 met maar liefst -1,2ºC verbeterd/verslechterd. Hier de webcampagina met timelapse-video.

Hier wel nog een jaar uit deze eeuw: 2017 vloog 1988 voorbij met een verschil van 1,1ºC. Verder allemaal oude mislukte wijnjaren.

In De Bilt vroor het niet vannacht. Maar ook De Bilt is bezig een zeer opmerkelijke aprilmaand neer te zetten. We blijven even bij Eelde.

Wat een grafiek! Even stil van.Absorbeer het plaatje. Zwerf langs de staafjes en trek zelf je conclusies.

In Eelde staat de huidige dag ook in de records voor de derde decade (laatste 10 dagen van de maand).

In Eelde is het maandgemiddelde minimum intussen goed voor een top 3 notering sinds 1906.

Ook deze grafiek spreekt boekdelen dat er iets aan het handje is.

Hier de meest verse beschikbare pluim. Geen 15º in zicht.

Het Europese model heeft wel een 20ºC in petto in de hoofdrun dan op 4 mei. Wat mij/mei betreft krijgt de blauwe controlerun gelijk en vieren we op bevrijdingsdag die doorbraak en de spoedige opheffing van de laatste schijnmaatregelen (schijn is iets moois = als je erin gelooft werkt het) en de terugkeer van het normale leven met lachen versus huilen en met gezondheid versus griep, covid en andere enge ziektes.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.