Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Koudste Koningsnacht ooit is opmaat naar fraai weekend!

check ook eens

18 Reacties

 1. Roy schreef:

  Idd. Ik meen me ook te herinneren dat Frederic afgelopen winter melding maakte van minder snel vorming van mist in Nederland wat wellicht/goed zou komen door een verbeterde luchtkwaliteit. Heldere lucht zou dan ook kunnen leiden tot meer straling s’nachts wat de afkoeling dan versterkt. Aan de andere kant zou dit dan ook in de winter zo moeten zijn en jij hebt het hierboven vooral over het voorjaar/zomer. Dan zou dit niet opgaan.

  • Jurriaan schreef:

   Zie ook klimaatgek.nl met een analyse van de toename heldere dagen door afname van SO2 vervuiling. Heldere dagen, ook heldere nachten zouden meer uitstraling geven, dus logischerwijs koudere nachten. Als ook de zonneactiviteit afneemt levert dat records op.

 2. Geert schreef:

  Toch op z’n minst opmerkelijk dat in die lijstjes heel wat jaren na 2000 voorkomen…wat het oorzakelijk verband ook mogen zijn. Ik zie er al langer een trend in…we kunnen er nog moeilijk om heen. De winters zijn dan weer een ander verhaal. Toeval? Heel complex verhaal, waar we nog niet direct de vinger kunnen opleggen.

 3. Geert schreef:

  Onze Frank Deboosere meldt op zijn website dat kwatongen deze koude aprilmaand gebruiken om te zeggen dat het allemaal nog wel meevalt met de opwarming….en dat weer niet gelijk staat aan klimaat. Net dat laatste zou hij inderdaad heel goed in zijn hoofd moeten prenten…want als er een maand warmer is dan normaal…is hij wel de eerste die het aangrijpt om er de opwarming bij te sleuren! Wat word ik hier moe van!

  • E schreef:

   Kun je je voorstellen dat er ook mensen zijn die moe worden van jou?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Maak je niet druk Geert. Zelfs al zou er de komende jaren een afkoeling plaatsvinden dan nog zou de CO2 maf(f)ia stellen dat de afkoeling veel groter zou zijn geweest als de aarde niet aan het opwarmen zou zijn geweest. Op deze site lekker met het weer bezighouden. Wel zo makkelijk. Op naar een lekker voorjaar !

   • Geert schreef:

    Zo is dat Asten. Idd, die drukmakerij van me heeft weinig zin…maar kon het niet laten me de laatste dagen/weken wat te ventileren.

  • Jannes schreef:

   De enige die ik hoor roepen over het aangrijpen of ontkennen zijn mensen zoals die Frank zelf of andere allarmisten die haat hebben naar ontkenners. Je kunt maar wat te doen hebben. Inderdaad de pot verwijt ook….

 4. Bart (Amsterdam) schreef:

  Nog even over de koude aprilnachten: we hadden een droog voorjaar. Ik kan me voorstellen dat een droge bodem meer uitstraalt en dus makkelijker afkoelt. Heb het niet nagezocht, maar april was afgelopen jaren volgens mij vaker droog. Zou ook een verklarende factor kunnen zijn?

  • Mark (breda) schreef:

   Minder neerslag door blokkades in winter. Meer zon erbij en dus drogere condities. Daarna droogt grond verder uit en meer uistraling. En dan in voorjaar sneller dalende temperaturen. Lijkt een logisch verband. Beetje vergelijkbaar met aflandige wind en kans op koude in hoek van holland. Die komt alleen in die situatie voor.

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Momenteel weer een tenenkrommend artikel over het weer in het AD (ook te lezen in de digitale versie) Er worden woorden weggelaten… dan is april bijna even fris als maart…dan is april weer kouder en vervolgens worden april en maart allebei 8,6 graden terwijl april nu juist wel warmer lijkt te worden dan maart…

  Men zegt en doet maar wat en zelfs een zwakzinnige ziet dat het niet klopt. Zo triest maar ach, wie op mij na leest dit achterhaalde medium met incompetente tekstschrijvers nog…

  Ennuh, verder absoluut niet belangrijk 😉 😉

 6. Spyfromthesky schreef:

  Helaas is de titel niet juist. Koudste Koningsnacht ooit? Dat is qua titel even te kort door de bocht, maar ik begrijp de titel wel als “warme” binnenkomer.

  Nee, toen met Koning Willem 1 toen in de barre winter van 1829/1830.

  Ik schat toch in dat dit voor Nederland tot op heden de koudste Koningsnacht ergens geweest moet zijn.
  http://www.meteolink.nl/weerhistorie-2/historische-winters/winter-1830/

  Maar ja, sinds wij weer een Konings-vorst hebben, dan moet ik wel zeggen dat hij wel koude voorjaren produceert.

  En eerlijk is eerlijk. De eerste Koning die wij hadden volgens de geschiedenisboekjes was Koning Willem 1.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Leo schreef:

   Ha, heerlijk! Hoewel geen specialist hou ik wel van historie dus je triggert me.
   Wat een tijden!
   Maar, toch niet helemaal mee eens.
   Net als de andere instituten / bureaus / weermannen hanteer ik de volgende criteria:
   – “ooit” is met een knipoog; sinds het begin van de reguliere en officiële waarnemingen (1901)
   – Koningsdag wordt (sinds 2013) gevierd op 27 april
   Daar zou ik nu nog aan toe willen voegen (na googelen 😉 ) :
   – Koningsdag (of vergelijkbaar) wordt gevierd sinds de 19e eeuw – eerst op 18 juni, vanaf 1885 op 31 augustus
   – en eventueel: Willem 1 verjaarde op 24 augustus.
   Die verliepen op zeker niet zo koud als de afgelopen 27 april 🙂

   Bronnen:
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdag_(Nederland)
   en
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_I_der_Nederlanden

   Evengoed mooie historie!

   • Spyfromthesky schreef:

    Was ook maar even plagen met een knipoog. Maar wel leuk zo ie historie. Ook je reactie waardeer ik. Nee, ik had het niet over het vieren van een verjaardag of zo. Gewoon de koudste Koningsnacht. En ja, we moeten maar aannemen dat Willem 1 onze eerste koning was.

    PS. Op Engeland heb je docter Who. Een serie die er ook al was toen ik jong was, maar die serie loopt nog steeds. De aflevering van afgelopen zaterdag ging over een bevroren Theems. En er was een soort van kermis daar aanwezig en natuurlijk de mysterie zoals altijd met die tijdreiziger.

    Spyfromthesky (Arnold)

 7. Asten (Harmelen) schreef:

  Ben benieuwd wat de temperatuur vandaag (de 30e) gaat doen. De gemiddelde temperatuur op de 30e april is overigens al 16,6 graden celsius dus zelfs met een te verwachten temperatuur van 19 graden is het zeker geen exceptioneel weer. Na vandaag zakt de temperatuur weer naar rond of zelfs iets onder normaal…

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.