Ik had zebra beloofd maar op deze kaart is het eerder jaguar. Maar dat is de momentopname van de buienpositie. Wat ze op de grond achterlaten is wel degelijk een gestreept patroon in de windrichting. Maar morgenochtend zou toch bijna heel Nederland even wit moeten zijn.

Dit is het sneeuwbommetje dat er inderdaad gaat komen vannacht zoals aangekondigd op 3 april.

Het Harmoniemodel laat op de Veluwe aka wolf country een sneeuwdek van 10cm ontstaan. Dat zou er morgenochtend om 7 uur moeten liggen.

Het Europese model eindigt met deze berekening voor het vermoedelijk voorbij is met de aprilwinter. De hele Benelux 2 tot 5cm sneeuw, enkele gebieden 5 tot 10cm en de Ardennen en Zuid-Limburg ook meer dan 10cm.

Dit is de memorabele kaart van vandaag die precies zo uitgekomen is als op 30 maart voorspeld. Het was enkel nog een paar dagen flipfloppen tussen deze route of de Ierse route. Maar als het onze kant op kwam zou het sneeuw worden: als het model al sneeuw op de Noordzee berekent dan heb je op land natuurlijk geen “regen met soms een winters karakter” maar gewoon een paar dagen sneeuw. Op de kaart bovenaan les je af dat het op de Noordzee niet sneeuwt maar regent. Kan Stefan Kaptein er ff inkomen om het te bevestigen of ontkennen?

Het Amerikaanse model heeft vanavond voor zondag 11 april wer sneeuw in de Lage Landen.

En op 19 april sneeuw net over de grens. Al eerder hadden we een berekening met sneeuw nog op 18 april. We gaan het zien. Beter ff bij de feiten van vandaag blijven want die zijn al bijzonder genoeg.

Voor De Bilt is het niet gelukt een dagrecord te vestigen. Graadje te warm. Maar 2021 hoeft allen 1911 en 1970 voor te laten.

Zeer bijzonder is het feit dat we vorig jaar op deze dag een warm dagrecord hadden met 23,0ºC. Er zijn meer plekken in het staafdiagram met een dergelijk contrast tussen twee jaren maar het koppl 2020-2021 spant de kroon.

In Maastricht bleef het kwik hangen op 2,8ºC!! Bijna een evenaring van het record uit 1911. Geen enkel jaar uit dit millennium haalde al de top 10. Ook niet in De Bilt. Echt uniek vaarwater.

Dan Eindhoven. We meten sinds 1951. En nope. Geen eerdere 6 april was zo koud. Volle graad eraf ten opzichten van 1967. Ik was toen 3 maanden en 6 dagen oud. En zoals het leven cyclisch verloopt zo ook het klimaat.

Dit is de grafiek voor Eindhoven. Lijsten we in! Ook een warm dagrecord vorig jaar met nota bene 24ºC. Is nog heel ver weg dat we dat weer bereiken!!

PS Dit m.b.t. de bijzondere temperaturen. Over hoe bijzonder sneeuw in april is schreef ik 25 maart al. Even teruglezen maar.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.