Ik had zebra beloofd maar op deze kaart is het eerder jaguar. Maar dat is de momentopname van de buienpositie. Wat ze op de grond achterlaten is wel degelijk een gestreept patroon in de windrichting. Maar morgenochtend zou toch bijna heel Nederland even wit moeten zijn.

Dit is het sneeuwbommetje dat er inderdaad gaat komen vannacht zoals aangekondigd op 3 april.

Het Harmoniemodel laat op de Veluwe aka wolf country een sneeuwdek van 10cm ontstaan. Dat zou er morgenochtend om 7 uur moeten liggen.

Het Europese model eindigt met deze berekening voor het vermoedelijk voorbij is met de aprilwinter. De hele Benelux 2 tot 5cm sneeuw, enkele gebieden 5 tot 10cm en de Ardennen en Zuid-Limburg ook meer dan 10cm.

Dit is de memorabele kaart van vandaag die precies zo uitgekomen is als op 30 maart voorspeld. Het was enkel nog een paar dagen flipfloppen tussen deze route of de Ierse route. Maar als het onze kant op kwam zou het sneeuw worden: als het model al sneeuw op de Noordzee berekent dan heb je op land natuurlijk geen “regen met soms een winters karakter” maar gewoon een paar dagen sneeuw. Op de kaart bovenaan les je af dat het op de Noordzee niet sneeuwt maar regent. Kan Stefan Kaptein er ff inkomen om het te bevestigen of ontkennen?

Het Amerikaanse model heeft vanavond voor zondag 11 april wer sneeuw in de Lage Landen.

En op 19 april sneeuw net over de grens. Al eerder hadden we een berekening met sneeuw nog op 18 april. We gaan het zien. Beter ff bij de feiten van vandaag blijven want die zijn al bijzonder genoeg.

Voor De Bilt is het niet gelukt een dagrecord te vestigen. Graadje te warm. Maar 2021 hoeft allen 1911 en 1970 voor te laten.

Zeer bijzonder is het feit dat we vorig jaar op deze dag een warm dagrecord hadden met 23,0ºC. Er zijn meer plekken in het staafdiagram met een dergelijk contrast tussen twee jaren maar het koppl 2020-2021 spant de kroon.

In Maastricht bleef het kwik hangen op 2,8ºC!! Bijna een evenaring van het record uit 1911. Geen enkel jaar uit dit millennium haalde al de top 10. Ook niet in De Bilt. Echt uniek vaarwater.

Dan Eindhoven. We meten sinds 1951. En nope. Geen eerdere 6 april was zo koud. Volle graad eraf ten opzichten van 1967. Ik was toen 3 maanden en 6 dagen oud. En zoals het leven cyclisch verloopt zo ook het klimaat.

Dit is de grafiek voor Eindhoven. Lijsten we in! Ook een warm dagrecord vorig jaar met nota bene 24ºC. Is nog heel ver weg dat we dat weer bereiken!!

PS Dit m.b.t. de bijzondere temperaturen. Over hoe bijzonder sneeuw in april is schreef ik 25 maart al. Even teruglezen maar.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.