De Zugspitze vanochtend. Lekker aan het sneeuwruimen al. Mooi om de geesten rijp te krijgen voor het komende wintersportseizoen en voor mij als motivatie om weer lekker te gaan berichten met als klapstuk natuurlijk een mooie natuurijsperiode thuis.

Natuurlijk is het niet de koudste 18 september ooit maar wel ooit gemeten. We hebben tussen 1350 en 1850 500 jaar Kleine IJstijd (LIA) gehad en in die periode zal het veelvuldig kouder zijn geweest. Nu zitten we in de zogenaamde “Moderne Warme Periode” die nog lang niet zo warm is als de Middeleeuwse Warme Periode die aan de LIA vooraf ging. Maar het is grappig om te zien hoe alle media niet kunnen nalaten er in de berichten over 18 september op te wijzen dat er toch vooral steeds warmterecords gebroken worden.

Stefano di Battista houdt altijd netjes de Italiaanse bergen en Antarctica voor ons bij en dat bijvoorbeeld het hele winterhalfjaar 2021 op Antarctica ruimschoots het koudste ooit gemeten was, dat heb je dan weer nergens gelezen maar Di Battista meldde het wel. Goed nu dus sinds 2002 de vroegste -20°C ooit op de Monte Rosa, hoewel ik hem niet helemaal snap want het was volgens mij maar -19,8°C wat minimaal een record is sinds 2013. Lekker koud in elk geval maar je moet ook zien dat het steeds maar om tienden van graden gaat iets wat een mens of dier of plant amper kan waarnemen. Laat staan dat je er een globale crisis om uit zou roepen.

Ook maar weer even mijn Samsung S22 Ultra van stal gehaald voor een onwerkelijk teleshot vanaf mijn balkon richting Areit top. Lekker winters daar. Toch heb ik er morgen al weer een tandemvlucht te starten! Mmmm. Zal wel woensdag worden.

Mijn gut feeling zegt dat de gletsjer wel niet meer grijs gaat worden vanaf nu. En woensdag, donderdag en vrijdag wordt het verplicht genieten van het zonnetje. In Nederland dan ook zo’n tussenfase.

Het gaat wel fris door in Nederland. Etmaalgemiddelde zo rond de 13.

Daarmee zal september wel aardig rond het langjarige gemiddelde gaan eindigen. Wat is weer en klimaat ook saai eigenlijk. Nothing to see here move on!

We hebben nog steeds wel een beetje een droog jaar natuurlijk. Maar het record is gevestigd in 1976 toen we eerder nog aan global cooling dan aan global warming dachten. Spoedig weer een paar natte zomers en als er over 30 jaar terugkijkend dan toch ietsje pietsje veranderd is gemiddeld? Who cares? Wat wij mensen elkaar aandoen zoals nu in Oekraïne of ook op kleine schaal, dat zijn pas de echt erge crisis. Of wat de aarde ons aandoet in geval van een grote aardbeving of vulkaanuitbarsting. Wat wij zogenaamd de aarde zouden aandoen is een lachertje.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

DP · 19 september 2022 op 13:35

Leuk Stuk Hajo. Kijk uit naar je bijdragen dit seizoen

JK · 20 september 2022 op 08:42

Deze website is een rots in de branding. Het is altijd heerlijk om hier over het weer te lezen.

Paul A Club1989 · 20 september 2022 op 13:10

mee eens met beide bovenstaande comments. Het is een lachtertje inderdaad deze in elkaar geflanste klimaatcrisis.

Gesloten voor reacties.