Het is dat ik electroverse.info nu maandelijks wat betaal dat ik daar alles nog kan lezen en dus ook als we zien dat het Arctisch zeeijs sinds eergisteren piekt boven de hoogste stand sinds 2005. Dat is bijna 20 jaar aan klimaatverandering en nu hebben we dus evenveel zeeijs als toen. Het gaat er natuurlijk om wat we straks in de zomer gaan zien maar toch. Als we ook lezen dat in alle Scandinavische landen absolute kouderecords zijn gebroken dan denk je toch ….

Recent is een minimum van -30,1ºC waargenomen in Bjornholt, Oslo. Dit was de eerste meting onder de 30 graden Celsius die ooit in het gebied werd geregistreerd, en een die het vorige record van -29,6ºC verbrak dat op 21 januari 1841 op het Observatorium van Oslo werd gevestigd (ja – 183 jaar geleden).

Om de nationale benchmarks samen te vatten die de afgelopen dagen in heel Scandinavië zijn gehaald: Zweden, Finland en Noorwegen hebben allemaal de laagste temperaturen van de eeuw opgetekend, respectievelijk -49,7 graden Celsius, -43,8 graden Celsius en -44,3 graden Celsius.

Electroverse.info

Wauw!

En wauw!

Voor de wintersport (en het paragliden in de skigebieden) niets dan goed nieuws. Je zou zeggen dat deze week en de volgende droomweken zijn waarvoor je zelfs je beurs open zou trekken. En niet van die weken die we ook gehad hebben dat je – hier wonend – denkt: waarom betalen mensen in hemelsnaam ook maar 1 euro voor deze bagger?

En dan nu …. het gaatje voor de Lage Landen in de nieuwste run van het Amerikaanse model (06u).

… met dit bijbehorende ensemble…. nou met die zwarte hoofdrun kun je wel leven toch… dat is zowat de hele maand vriezen of koudkwakkelen. Nogmaals: jas thuislaten…. met T-shirt aan stukkie fietsen en je zit in Siberië. O ja, en er komt sneeuw. In de fase na het dooigolfje lijken allerlei sneeuwfronten en frontjes recht over de Lage Landen te gaan trekken. Een polar low met 40cm sneeuw is nog niet berekend, maar die komt er ook nog wel eens tussen …. waarbij het meestal dan toch op een klimatologisch normale 10cm uitkomt…. en soms niet.

PS Donaties helpen echt om mij deze koudefase goed te laten coveren. Er is gevraagd naar video’s met analyse van de kaarten en de ensembles. Wil ik graag weer doen als de schoorsteen in het nu ras afkoelende Oostenrijk ook een beetje kan gaan roken. Allen die al wat gedoneerd hebben super bedankt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Tijs · 8 januari 2024 op 19:39

Iets gaat niet goed bij het donatiegebeuren, want ik word er steeds uitgegooid.

    Hajo · 8 januari 2024 op 19:41

    Dat is gek want ik heb net nog een mooie donatie gehad. Via welk platform probeerde je het?

Tijs · 8 januari 2024 op 22:33

Het ging nu wel. Het voorbeeldgedrag van €25,00 liet ik staan zonder te overschrijven. Dat ging dus niet.

Gesloten voor reacties.