calbuco

 

Winterliefhebbers weten het: vulkanisme kan een koudere winter veroorzaken. En als het al  te bar wordt ook een koudere zomer. Het moet wel echt een hele forse eruptie zijn om aan de andere kant van het aardbolletje direct effect te hebben. Maar als de uitbarsting rond de evenaar is, dan is door afscherming van zonlicht – het effect op de energiebalans van de aarde het grootst. En dat merk je overal! De Calbuco ligt overigens bezuiden de Steenbokkeerkring, dus op het zuidelijk halfrond.. Gespiegeld naar het noorden zou je ergens bij New York City uitkomen. Net te ver bij de evenaar vandaan om wellicht effect te hebben op het klimaat en de weersituatie op het noordelijk halfrond. Maar dan nog: als de eruptie lang aanhoudt, veel as, stof en pyroclastisch materiaal uitstoot,  kan het overal ter wereld invloed hebben. Een mooi voorbeeld is de  uitbarsting van de Pinatubo in juni 1991.

 

Geniet van de beelden. Voor de locals minder leuk.

De noodtoestand is uitgeroepen in de provincie en mensen zijn aan het hamsteren geslagen. De vulkaan barste voor het laatst in 1972 uit. Dat was dus nog net in de koude fase van de vorige klimaatcyclus. Hierrr een pdf van 7 kantjes over hoe vulkanisme ons wereldwijde klimaat beïnvloedt!

Categorieën: Vulkanisme

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.