calbuco

 

Winterliefhebbers weten het: vulkanisme kan een koudere winter veroorzaken. En als het al  te bar wordt ook een koudere zomer. Het moet wel echt een hele forse eruptie zijn om aan de andere kant van het aardbolletje direct effect te hebben. Maar als de uitbarsting rond de evenaar is, dan is door afscherming van zonlicht – het effect op de energiebalans van de aarde het grootst. En dat merk je overal! De Calbuco ligt overigens bezuiden de Steenbokkeerkring, dus op het zuidelijk halfrond.. Gespiegeld naar het noorden zou je ergens bij New York City uitkomen. Net te ver bij de evenaar vandaan om wellicht effect te hebben op het klimaat en de weersituatie op het noordelijk halfrond. Maar dan nog: als de eruptie lang aanhoudt, veel as, stof en pyroclastisch materiaal uitstoot,  kan het overal ter wereld invloed hebben. Een mooi voorbeeld is de  uitbarsting van de Pinatubo in juni 1991.

 

Geniet van de beelden. Voor de locals minder leuk.

De noodtoestand is uitgeroepen in de provincie en mensen zijn aan het hamsteren geslagen. De vulkaan barste voor het laatst in 1972 uit. Dat was dus nog net in de koude fase van de vorige klimaatcyclus. Hierrr een pdf van 7 kantjes over hoe vulkanisme ons wereldwijde klimaat beïnvloedt!

Categorieën: Vulkanisme

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.