Klein Tibet, ook wel Livigno, heeft niet voor niets zo’n bijnaam. Op 1800 meter diep verscholen in de Alpenhoofdkam zal je het hier amper zien regenen tijdens de wintermaanden. Zo ook afgelopen dagen waar ze hier en daar wat mee kregen van de sneeuwval, en dat resulteert in zo’n beeld op hun nieuwe webcam. Het ziet er wel erg koud uit! Vanaf volgende week zit ik daar.

Meer zuidkant, Montgenevre, waar ze meestal van 3x enorme sneeuwval genieten wat voor heel het seizoen genoeg is. Herinner je je nog die dagen dat er hier meer dan 2 meter viel? Die sneeuwrijke momenten liggen achter ons, benieuwd hoe het wel gaat worden? Lees vooral door in dit Alpenbericht.

Les Menuires aan de andere kant van de hoofdkam, het zonnetje begint hier door te breken. Gelukkig is er na de regen ook nog wat sneeuw gevallen zien we aan de bomen, belooft een goeie skidag te worden.

Echt mooie webcamplaatjes zijn moeilijk te vinden in Oostenrijk, veel dorpen hangen nog in de bewolking waar zoals we zien nog wat sneeuwvlokken uit vielen vannacht. Zo krijgen we wel de plaatjes van Cescia uit Montafon, ik ben razendbenieuwd.

In Mayrhofen is het uiteindelijk ook tot wat sneeuw gekomen op 600m! Gelukkig maar want reageerder Tim begon toch wel een beetje nattigheid te voelen gisteravond. Vandaag gaat hij een heerlijke dag tegemoet samen met nog veel andere wintersporters, hopen op die zon.

Voor de meer sneeuwrijke beelden moeten we de Alpen eigenlijk uit, het front bleef gister namelijk hangen voor de Alpen en leverde de meeste sneeuw af in Zuid Duitsland waar het ook nog verkeers chaos werd. Dit beeld komt uit het laagland nabij Munchen, lijkt toch wel een aardige laag te liggen.

Waar het natuurlijk ook sneeuwde was hogerop, Zugspitze top zeker diep winters. De zon lijkt hier z’n best te doen om door te breken.

Dat er hogerop sneeuw is gevallen is duidelijk in deze grafiek voor een Zwitsers meetstation op 2700m. Ruim een halve meter kwam erbij en nog steeds zitten ze daar op de meest extreme sneeuwhoogte sinds het begin van de metingen. Gaan we die 6 meter sneeuw aantikken? Goed mogelijk want op deze hoogte lijkt het sneeuwdek in mei pas echt af te gaan nemen. Alleen komende dagen zal het niet lukken, zo meer.

Want Hajo repte gister over een zonnige dag. Die zon komt er aan, vanuit het noorden doet ze haar best. Op de Feldberg hadden ze vanmorgen al prijs, mooie zonsopkomst! Eens zien wat de zon in de Alpen kan doen.

Cescia zou zoals beloofd ook nog met bericht uit Silvretta Montafon komen. Daar ook nog bewolkt maar wel met verse sneeuw report zij, veel plezier daar!

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Het gaat koud worden in de Alpen. De temperatuur op 850 hPa wat ongeveer gelijk staat aan 1500 meter, sta je dan op de top van je skigebied op 3000 meter mag je er nog 10 graden vanaf trekken. Gaan we dan naar -30 op?! Dit is een berekening voor de 27e dus nog verweg en onzeker, maar het geeft wel het beeld aan voor komende tijd.

Inneralpine op bijna 2000m nabij Innsbruck zijn er zelfs lijntjes die naar -40 duiken. Wow! Redelijk droog ook constant. Ja we gaan zeker de droge kou in maar er is ook spreiding vanaf de 23e, die dag gaf Ronaldo al eerder aan als tipping point. Wat gebeurt er en hoe komt dit alles tot stand, eens zien.

Vandaag dus uitbreidende oplaringen, morgen hetzelfde beeld met verspreid over de Alpen genoeg blauwe lucht te zien. Op dinsdag gebeurt er dan genoeg, Vanuit het westen zit een ingeklemd front wat maandag nog met neerslag in de Lage Landen strooit, deze brengt wellicht wat lichte sneeuw naar de Franse Alpen maar lijkt te verpieteren in de hoge druk, de meeste stuwing bij de Pyreneeën. Tegelijkertijd probeert een Italië depressie wat sneeuw uit het oosten door te drukken. Oostelijke gebieden als Obertauern, Loser en Die Tauplitz zullen hier het meeste profijt van hebben, de rest van Oostenrijk vooral met af en toe lichte sneeuwval en wat bewolking. Afsluitend begint met de blauwe pijl de koude stroming al op gang te komen, nu nog NO maar daarna puur oost.

Dit zal eigenlijk het beeld zijn voor de gehele eerste voorjaarsweek tot zaterdag. Het kan zelfs nog voor een retour d’est zorgen voor gebieden zoals Montgenevre, kan altijd verrassend leuk uitpakken!

Of die dagenlange lichte sneeuwval dan wat oplevert? Geen dump, wel een heerlijk winters beeld, hoe meer oostelijk hoe meer sneeuw je ziet deze week. En de zon dan? Ook niet onbelangrijk als het koud dreigt te worden. Het omgekeerde van de sneeuwval geldt dan, hoe westelijker je zit hoe meer zon, de Franse Alpen zullen zelfs een grand beau week hebben!

Betekent niet dat Oostenrijk en Zwitserland grijs blijven hoor, er zitten genoeg van dit soort opklarende momenten tussen. Je moet het er alleen net iets meer van nemen als de zon je begroet.

En de temperatuur dan? Deze week is het nog aangenaam koud met overdags in de dalen net onder het vriespunt en ’s nachts flink kou daar waar er opklaringen zijn.

Echt koud kan het volgende week worden als de aan het begin getoonde koudebel over West-Europa komt te liggen. Middagtemperaturen van -10 in de dalen en -20 op de toppen zijn dan niet ondenkbaar, extra thermoshirt mee dan maar! Zoiets zit al een tijdje in de kaarten maar is nog ver weg dus onzeker, GFS komt vanmorgen namelijk met een heel ander scenario. Het gaat volledig afhangen van de positie en standvastigheid van het hoog, we kijken daar in het LL bericht zo verder naar. Ik wens alle wintersporters nu heel veel plezier en laat vooral van je horen met mooie foto’s!

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

29 reacties

Gesloten voor reacties.