Op het gebied van klimaat heb ik alle grafieken en kaarten al zien passeren en vele ook zien sneuvelen. Maar dan zie je ineens een kaart en denk je: “Wauw, zo had ik het nog niet gezien!” Dat had ik gisteren toen ik deze kaart zag op Notrickszone.com. Het is daar weer een heel verhaal over de inslapende zon en de kans dat wij nu een nieuw Dalton of Maunder Minimum in glijden. Maar bovenstaande kaart zijn gewoon keiharde metingen. Wat toont de kaart? Het is het verschil in de temperatuurtrend in °C per 10 jaar tussen 1998-2012 en 1980-1997 en dan puur voor het winterseizoen. Je ziet dus eigenlijk van zachtgeel naar blauw, paars en grijs de grote landgebieden waar de knik tussen opwarming in die eerste periode en afkoeling in de recente periode het grootst is. Nu is 1998 het jaar van de Super El Ninjo en dus zullen sommigen zeggen dat dit cherry picking is. Je kunt echter ook zeggen dat die Super EL Ninjo een soort laatste “hatsjie” was van een decennialang door een actievere zon ingestraalde Stille Oceaan en dat het juist wel gerechtvaardigd is om dat event als kantelpunt serieus te nemen. Hoe het ook zij: spelen met data en kaarten mag zolang je maar open blijft voor data die weer een ander licht op de zaak werpen. Op dit moment kijk ik naar die kaart en denk ik brrrrrrrrrr!

Snel door naar de nieuwe winterseizoensvoorspelling van Piet Paulusma. Arjan pikte hem gisteren op. Eens kijken wat hij zegt.

[testimonial by=”Piet Paulsuma”]Wintervoorspelling 2013-2014
Te koude winter, op schaatsen! Mijn voorlopige wintervoorspelling gaat uit van een over het geheel genomen normale tot te koude winter. Met name januari en februari zullen koud of flink koud verlopen. Ik ga er met deze wintervoorspelling vanuit dat wij op schaatsen komen. Elk jaar kom ik met een eerste voorlopige winterverwachting (zo rond deze tijd) en eind november kom ik met de definitieve wintervoorspelling. Immers, op 1 december begint de meteorologische winter. Winter 2013-2014 De komende decembermaand kan wel eens wisselvallig verlopen en is aan de zachte kant. Deze maand zal wel eens kouder weer geven, maar het zachte weer overheerst. Januari kan wel eens de koudere maand worden met een of twee stabiele echt koude winterperioden. We komen op natuurijs. Februari wordt ook (iets) kouder dan normaal. Deze maand kent een wisselvalliger karakter dan januari.[/testimonial]

httpv://www.youtube.com/watch?v=yiH5o4ES_Dw

Mijn commentaar? Ten eerste mag Piet Paulusma ook wel eens komen met een evaluatie van zijn vorige wintervoorspelling. “Een vuile winter, niet echt koud en niet echt zacht”, riep hij toen. Ik weet niet of het in een dergelijke “vuile winter” normaal is dat je je caravan over 18cm ijs kunt trekken. Ik vind ook dat weermannen wel een of andere score bij kunnen houden die zichtbaar op de homepage staat (ik ga mijn score 2013-2014 zo weer in de sidebar zetten). En je moet toch wel een beetje weggaan van het “normaal tot koud”, “koud of flink koud”, “kan wel eens”, “wel eens kouder, maar zacht overheerst”. En we komen dit jaar niet “op de schaats”, maar wel “op natuurijs”. Is dit een gevalletje van “de laatste winters hadden we vaak sneeuw op het ijs, dus zal het komende winter ook wel weer zo gaan” of van “zelfs al zit massaal schaatsen er niet in kan ik met 1 ochtendje op natuurijs staan toch zeggen dat mijn voorspelling klopte”?

 Nu ja, ik schrijf dit niet om een collega af te kraken maar om jullie een beetje te trainen kritisch te lezen. Ook kan niet genoeg benadrukt worden dat het weer zo niet werkt. Het is evident ook dat Piet Paulusma echt als en astroloog te werk gaat. Een Piers Corbyn noemt tenminste nog dat hij zich op fenomenen op de zon baseert voor zijn lange termijn prognoses en een Joe Bastardi kijkt vooral naar de oceanen. Maar als je geen mechanisme noemt waarom jouw voorspelling zou moeten uitkomen! Nee zo werkt het niet. Iedere winter is anders en wat de randvoorwaarden ook zijn, zijn er altijd wild swings mogelijk van het ene extreem naar het andere. Je kunt wel zeggen: de Noordzee is aan de warme kant, maar een week winterkou doet dat zo te niet. Of zeggen dat een sneeuwdek de winter zal vasthouden, maar een week zuidwester met regen en dat is ook vergeten. Nee eerst zal de wetenschap en bijvoorbeeld een KNMI zich veel sterker moeten toeleggen op allerlei cycli en zullen allerlei nieuwe verbanden moeten worden ontdekt voor ik iets van zo’n voorspelling geloof. Dan bel ik nog liever met het dierenpark van Graz hoe het met de vacht van de Lynx staat. Wel zeg ik dat met wat we weten van de zonneactiviteit op de dobbelsteen de ogen voor koude winters (1,2,3) sterk zijn verzwaard ten opzichte van de ogen voor zachte winters (4,5,6).      

sneeuwdek1100

 

Op dit moment heeft het er alle schijn van dat mijn tweede BV de mist in zou kunnen gaan omdat de 35cm onder 1500m al vrijdagavond wordt bereikt en nog maar de vraag is of het er zondagochtend (mijn peildatum) nog ligt. De sneeuwgrens gaat in de huidige berekening weer snel naar boven de 2000m. Ik zeg alleen “zou kunnen” omdat er nog voldoende variatie is zelfs voor een extra klap sneeuw  in het weekeinde dat ik toch op 1-1 ga komen.

pluim0810

Nederland nog steeds een hele week nat zij het wat minder dan gisteren nog berekend. De nacht op zaterdag en zaterdagochtend worden het beroerdst. Voor wat we nu weten zal het vooral in de Noordelijke provincies bar zijn met onweer erbij. Sowieso een hele stap naar beneden woensdag en donderdag: we komen in een regime dat 5°C kouder is dan wat we de afgelopen fase hadden. Vanaf de 16e is de weg verder omlaag open en ook een beetje rebound denkbaar.

slurf1310

Een hele bijzondere weerkaart vond ik deze: wat een krankzinnig lange slurf van een occlusie Van Groenland naar de Picos d’Europa. Wat je ziet is een warme slurf die aan weerszijden in ingesloten door noordelijke herfstkoelte. En met dus een frontlijn tussen warmte en koelte van de Azoren naar de Alpen toe. Uiteindelijk ontstaat hieruit een weersoepje en geen mooie ronde depressie rond de Alpen, maar we moeten dit soort tendenzen in de gaten houden….  als depressies de zuidelijke route gaan kiezen is dat ideaal voor winterweer bij ons. Het is daarbij denkbaar dat de Alpen een zachte winter krijgen en wij niet. Denk even terug aan februari, maart en april van dit jaar: de Alpen kwamen steeds meer in een normaal voorjaar terwijl wij met aanhoudende oostenwind een eindeloze winter meemaakten.

[metaslider id=24732]

Gisteren in de reacties veel ophef over een orkaan in de buurt van Nederland rond de 22e. Ik zie een piek van 65km/u oftewel windkracht 8 in de GFS12 uur. Heftig. Kijk alleen ook naar de navolgende runs en dan weet je hoe leuk het lezen van weermodellen is. De nieuwste run heeft nog twee lijntjes tot 60km/u maar de hoofdrun doet niet mee. Wat erg opvallend is aan de 00u run is dat de hele eerste week de hoofdrun bijna 5km/u minder wind heeft dan het ensemblegemiddelde. Dat heeft te maken met het weersoepje en de precieze plek van grote windwervels rond kleine depressiekernen. 

Nog een droevig bericht over de slachting onder schapen en koeien die de sneeuwstorm in Dakota aanrichtte en voor de liefhebbers dit bericht: “Hoe een IJstijd begint


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.