Koude-uitbraak mogelijk met sneeuw in NL

De aanstaande koude-uitbraak wordt steeds geprononceerder op de weerkaarten. En dit is geen 1 aprilgrap! GFS en ECMWF gaan er beide in mee. De kou valt in 2 golven binnen: de eerste begint eigenlijk al morgen (vrijdag) en zet geleidelijk door tot zondag. Neerslag alleen aan de Oostenrijkse kant. Dan veert het kwik maandag weer even op, voor dinsdag en woensdag een echte scherpe koudegolf over de Benelux en de Alpen uitvloeit. 

[fbphotos  id=382056131828598]

In de GFS 00u berekening gaat het in de noordelijke provincies sneeuwen en kan de sneeuw zelfs een paar uurtjes blijven liggen. Zie ook de toenemende sneeuwhoeveelheden voor de Alpen. In die tweede golf doet ook de zuidkant en de Franse Alpen mooi mee! De echte stevige daling van de sneeuwgrens zou pas in de nacht op woensdag in de Alpen optreden.  

[fbphotos  id=382055908495287]

Vooralsnog blijven de Franse Alpen tot en met maandag mooi zonnig, met alleen passerende wolkenvelden en een enkele lokale bui in de namiddag. Het blijft daar ook een heel stuk zachter dan in Oost-Zwitserland en Oostenrijk dat al vanaf het weekeinde in de invloed van de koudere lucht komt! 

 

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.