Koude-uitbraak mogelijk met sneeuw in NL

De aanstaande koude-uitbraak wordt steeds geprononceerder op de weerkaarten. En dit is geen 1 aprilgrap! GFS en ECMWF gaan er beide in mee. De kou valt in 2 golven binnen: de eerste begint eigenlijk al morgen (vrijdag) en zet geleidelijk door tot zondag. Neerslag alleen aan de Oostenrijkse kant. Dan veert het kwik maandag weer even op, voor dinsdag en woensdag een echte scherpe koudegolf over de Benelux en de Alpen uitvloeit. 

[fbphotos  id=382056131828598]

In de GFS 00u berekening gaat het in de noordelijke provincies sneeuwen en kan de sneeuw zelfs een paar uurtjes blijven liggen. Zie ook de toenemende sneeuwhoeveelheden voor de Alpen. In die tweede golf doet ook de zuidkant en de Franse Alpen mooi mee! De echte stevige daling van de sneeuwgrens zou pas in de nacht op woensdag in de Alpen optreden.  

[fbphotos  id=382055908495287]

Vooralsnog blijven de Franse Alpen tot en met maandag mooi zonnig, met alleen passerende wolkenvelden en een enkele lokale bui in de namiddag. Het blijft daar ook een heel stuk zachter dan in Oost-Zwitserland en Oostenrijk dat al vanaf het weekeinde in de invloed van de koudere lucht komt! 

 

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.