Natuurlijk, het wordt winter op het zuidelijk halfrond. Maar het is pas herfst! Daarom toch wel enige consternatie en enkele ongemakken bij een vroege inval van Thialf (hoe in het Spaans eigenlijk?) ter plaatse. Zo is de voetbalwedstrijd Cobresal – La Serena om de Chileense beker zaterdagmiddag even uitgesteld..

Uruguay

Nachtvorst of vorst aan de grond zouden wij zeggen. Ook in het laagland van Uruguay -dit is Urazno (vrij vertaald: perzik..)- is die eerste keer van het seizoen altijd weer even wennen aan het autoruiten-krabben. Foto waardig dus.

Durazno2

Hier nog één van 8 uur zaterdagmorgen (plaatselijke tijd)

Durazno

En één met een palmboom natuurlijk.

San Carlos

Ook in Argentinië is het koud. Sneeuw in de provincie Mendoza; San Carlos donderdagochtend.

El Salto

Van vlak daarbij nog een mooie plaat uit El Salto.

Tafi del Valle

En vrijdagmorgen zag Tafi del Valle (in het noorden van Argentinië, 125 km ten westen van San Miguel) er zo uit. Op enige hoogte (ca. 1000 meter) al stevige vorst. Het weerstation op het vliegveld van Bariloch (vlakbij het skigebied Catedral Skiresort, één van de grootste van Zuid-Amerika)  meldde vrijdagmorgen -8.3° C.

 charts_harmonie_t2m_bnl_23

Goed, wij gaan vandaag maar weer bbq-en! Profiteren van deze voorlopig laatste mooie dag. Vooral in de ochtend veel zon, maar ondanks de in de loop van de dag toenemende bewolking ook in de avond nog heerlijk. Weinig wind, zeer aangename temperaturen.

rsum_14052700_14052412

Onder invloed van een lagedrukgebied dat morgen over België trekt kan met name de zuidelijke helft van Nederland een flinke bak neerslag tegemoet zien. In een groot gebied 20 tot 30 liter per vierkante meter. Mooi voor de planten en gewassen die het toch al zo goed doen. De neerslag is buiig en convectief van aard dus de plaatselijke verschillen kunnen groot zijn. De onweerskansen lijken mij vrij groot en wellicht ook de dan weer schadelijke hagel maar laten we voorzichtig zijn. Eén en ander hangt van veel dingen af zoals o.a. de timing en de exacte positie van het laag. Lastige parameter zo zagen we ook afgelopen week. Verderop in de week aanhoudend wisselvallig en vrij koel, zoals het er nu naar uitziet vrijdag en zaterdag wat betere dagen.

 N_stddev_timeseries

Van het zuidelijk halfrond waar ik mee begon nog even naar het hoge noorden. De oppervlakte aan zee-ijs in het Noordpoolgebied ligt vanaf de afgelopen winter iets onder “normaal” maar het witte goud lijkt op dit ogenblik erg langzaam te smelten en loopt richting die zgn. normaal: het gemiddelde van sinds we meten.

meanT_2014

Hoewel één en ander zeer complex is en veel variatie vertoont kan ik dat wel rijmen. Niet alleen omdat de temperatuur boven de 80e breedtegraad  onder het langjarig gemiddelde gedoken is maar vooral omdat er relatief veel dik ijs aanwezig is dat niet zal smelten en / of wegdrijven. Meerjarig ijs zoals dat heet; het gevolg van de grote(re) hoeveelheid ijs die in de zomer van 2013 bleef bestaan. Tweejarig ijs dus.

 cfsv2_ice_may23

Tot slot deze. Breaking! De seizoensverwachting voor het arctisch zeeijs. Eerder heb ik dergelijke seizoensverwachtingen hoogstpersoonlijk tot vloeken in de kerk verklaard. Echter, al meerdere runs achtereen laat het CFS model (het broertje van het Amerikaanse GFS maar dan dus verder vooruit) voor de zomer een positieve afwijking zien. De bovenste van de twee grafieken toont de afwijking ten opzichte van het (1981-2010) gemiddelde. Juist tijdens het minimum (begin september): een positieve afwijking van zo’n 250.000 km2! In de onderste grafiek de volgens het model te verwachten oppervlakte. Tijdens het minimum ca. 6.500.000 km2 zeeijs. Dat zou – voor de tweede zomer op rij – een toename van 30% t.o.v. vorig jaar betekenen. Nogmaals: nattevingerwerk die seizoensverwachtingen. Toch heel opmerkelijk want een berekening van een positieve afwijking van het arctische zeeijs zien we echt voor het eerst sinds het CFS model in 2011 operationeel werd! Spannend om te volgen!

PS Joe Bastardi koppelt de afname van de zomeruitbreiding artisch zeeijs sinds 1994 simpelweg aan de omslag naar een positieve AMO. Hij ziet in deze berekening een eerste aanwijzing dat de AMO bezig is weer naar de negatieve kant te schieten. Als dat gebeurt is het bingo want negatieve PDO en negatieve AMO is 1963-territorium! Daarover schrijft Hajo spoedig een aparte post.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

3 reacties

Gesloten voor reacties.