Minima 20150604

Waanzinnig hoe deze minima voor komende nacht al een dag of 10 vrijwel exact in het Amerikaanse GFS model zitten. Het wordt aan het eind van de nacht in delen van Friesland en Groningen een graad of 3 op waarnemingshoogte en aan de grond zal zeker het op meerdere plaatsen enkele graden gaan vriezen.  Sinds een paar dagen gaan de andere modellen daar min of meer in mee. En dat is (voor het GFS) niet voor het eerst. Toch moet het enige mate van toeval zijn; onmogelijk om op die termijn keer op keer alle details zo raak te hebben. In het midden en zuiden trouwens minder koud omdat daar vooral op enige hoogte al een zwak zuidenwindje op zal steken.

Record minima 20150604

Plaatselijk kan er wellicht nog een graadje af. Dan komen we dichtbij.. De kans is klein maar ik wil het toch even genoemd hebben: als het ergens in Nederland tot vorst op waarnemingshoogte komt is dat breaking news! Kijkend naar alle huidige hoofdstations zou dat een absoluut record zijn. De laatste datum voor de zomer is namelijk 3 juni (1962). Weliswaar heeft het KNMI het in dit artikel over 18 juni 1955 te Witteveen maar ik trek de geldigheid daarvan enigszins in twijfel. Gegevens over het station kan ik nergens vinden; de enige bevestiging dat het weerstation uberhaupt bestaat is slechts te vinden op Wikipedia. Misschien eens verder uitzoeken.

Maxima 20150604

Snel verder want we zijn aan zomerwarmte toe toch. Morgen is zo’n dag hoor. Overal -wellicht met uitzondering van de noordwesthoek- warm (meer dan 20 graden) bij weinig wind uit het oosten en veel zon!

Maxima 20150605

Vrijdag. Bam. Die is binnen. Toch nog lastig waar en hoe warm precies. Het  ECMWF en het GEM (dat is het ook populaire Canadese model) laten de meeste warmte in het (zuid) oosten van Brabant terechtkomen met respectievelijk 31 en 34 (!) graden. In de ECMWF run in De Bilt overigens net geen 30 graden. Het GFS legt de tropische zone wat westelijker en tevens verder naar het noorden. Ik ga voor het totaalplaatje voor die laatste. Plaatselijk zal het iets hoger uitkomen!

Record maxima 20150605

Nog een tabelletje records.. Een hele bijzondere. Ik weet niet of hij dit exact bedoelde, maar Siem maakte me er in de reacties op attent: het landelijke datumrecord voor 5 juni is gevestigd in De Bilt! Ook in 1950 al een warmte-eiland? Nee dat gaat vooral op voor de minima; het zal toeval zijn. Maar wel zeer opmerkelijk; doorgaans worden de hoogste temperaturen in het zuidoosten bereikt. Grote kans dat het record verbroken wordt dus alvast bij deze. Vrijdagmiddag in de “grote” media: nog nooit werd het zo warm op 5 juni. Overigens was het me niet eerder opgevallen omdat ik me lang blind staarde op de zaterdag (31.1 in De Bilt maar 32.0 in Maastricht). Verder staan de records zowel op 4, 5, als 6 juni relatief onscherp; daarna én daarvoor hebben we dikke 33-gers nodig.

Maxima 20150606

Wat ook al in de reacties opgemerkt werd: twee weermannen, min of meer twee meningen. Opnieuw wil ik het zaterdag-enthousiasme van Hajo wat temperen. Het Amerikaanse (GFS) model geloofde er nooit in, het Europese (ECMWF) hield juist voet bij stuk. Zeker in het oosten van het land nog een keer tropisch. Vanavond gaat het het GFS achterna. Alleen in het oosten nog (even) net boven de 20 graden. En let op: een deel van de hier getoonde maxima worden al in de nacht naar zaterdag bereikt; vanaf dan (in deze run) alleen maar dalende temperaturen. Kijk maar eens goed naar de pluim met in rood de hoofdrun! Al met al best veel onzekerheid nog dus. Meer zal duidelijk worden als vanaf vanavond laat de hoge resolutie oplossingen van het HIRLAM en HARMONIE binnen gaan rollen. En ja Dennis, ik zal ook naar het WRF gaan kijken – dank voor de suggestie! Moet ik eerst wel eens wat ervaring mee opdoen.

Schaapjes

Hoe verder? Op Wetteronline.de wordt al over de Schaapscheerderskou gesproken. Dat lijkt me wat overdreven want die staat synoniem voor vervelend juni weer met veel wind en regen. Zo gaat het niet worden weten we inmiddels. Daar is veel te veel hogedruk voor in de buurt. Wel lijkt de trend dat we vanaf begin volgende week opnieuw een langere periode met noordelijke stromingen tegemoet gaan. Fris, maar waarschijnlijk niet onaardig met een droog en soms best zonnig weertype. En inderdaad, zoals op het plaatje, kans op vorst op waarnemingshoogte in het Sauerland. Ik heb al berekeningen voorbij zien komen met -3 ºC rond 10 juni. Het stromingspatroon hoeft echter maar net iets anders uit te vallen en we komen opnieuw in tropische lucht. Zo tovert het GFS in tegenstelling tot vele afgelopen runs vanavond deze tevoorschijn. Herhaling van zetten? Iets om na het weekend weer naar uit te kijken!

rsym_15060521_15060312

Eerst het komende maar eens afwachten.  Zo meteen nog de pluim. En collega-weerman Jeroen kijkt vanaf morgenmiddag uitgebreid naar de onweerskansen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Reacties zijn gesloten.