koude Amerika

Bizar, regelmatig wordt hier op de site gezegd dat koude in Noord-Amerika en Europa niet samengaan, maar deze keer lijkt de bruuske Amerikaanse winterinval van de voorbije week zelfs een eerste winterse periode in het Europese laagland te veroorzaken. Zelf ben ik niet overtuigd van het transatlantische yin en yang-spel. Deze keer lijkt het in ieder geval niet te kloppen. Deze plaat spreekt boekdelen (H/T Erwin). Het is momenteel berekoud in de VS, waardoor er daar een stevig hoog hangt. en net dat hoog komt de ietwat geblokkeerde situatie in Europa redden.

gfs-0-6

Dit is de huidige Europese weerkaart. Hoge druk boven West-Rusland die vooral op hoogte de neiging heeft richting Scandinavië uit te breiden. Bijna 2 weken geleden al berichtte ik er over dat deze situatie (toen nog dikke meteofictie) ons vanaf de tweede helft van november in een winters weertype zou kunnen doen afglijden. Ik geloofde er echt in en zei toen dat het mogelijk nog wat uitgesteld ging worden, maar niet tot afstel ging leiden. Boud, want soms zag het er de daaropvolgende runs gewoon niet goed uit. De warmte op hoogte boven Scandinavië kwam er met net niet genoeg schwung in om de depressie volledig naar het zuiden te drukken. Een beetje te vergelijken met een mislukte oefening in de gymles vroeger. Moeten leerlingen in Nederland ook over een bok springen trouwens? Want daar leek het echt wel op. Bovendien berekenden verschillende runs een (twijfelachtige) herneming van de westcirculatie.

ECH1-96

De hulp komt deze keer vanuit Noord-Amerika. Als een echte gymleraar komt het koude Amerikaanse hoog in twee keer ter hulp om het Scandihoog op de bok te trekken, zodat die voor ons in een zeer gunstige (lees: winterse) positie komt te liggen.

ECM1-240

Uiteindelijk leidt het tot dit. Mmmmm, lekker. Wind bij ons in de noordoosthoek, en steeds kouder wordende bovenluchten boven Midden-Europa.

rart_14112412_14111600

Meer in detail, sneeuwkansen in West-Europa! Uiteraard in de Alpen, maar ook in het zuidoosten van de Lage Landen. En dat over een dikke week al.

eps_pluim_tt_06260

De pluim biedt in ieder geval steeds meer ondersteuning. Ok, jongens, haal de handschoenen al maar uit de kast. Doe ze nog niet meteen aan, maar zorg dat je ze binnen handbereik hebt.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

59 reacties

Gesloten voor reacties.