Ik kan met goed nieuws beginnen. Koningsdag lijkt gelukkig zo goed als droog te verlopen! Lang was ik bang dat het in tegenstelling tot vele positieve berichten die ik op andere media voorbij zag komen tegen zou gaan vallen. Die anderen lijken echter goed gegokt te hebben. Hoewel er nog altijd wat onzekerheid in de neerslagverwachting zit. Om dat goed te kunnen begrijpen moeten we eerst nog even naar de actuele situatie kijken.
Vandaag trekken twee fronten over de Lage Landen: een occlusie, gevolgd door een koufront. Op de kaart de berekende situatie voor vanmiddag twee uur. Op het moment van schrijven zie ik de occlusie over Noord-Holland en Friesland liggen. Daar heeft al een opmerkelijke windsprong plaatsgevonden: van zuidwest naar noord. Achter het koufront zal de temperatuur vooral vanmorgen alleen maar dalen. Maar, dat alleen in het noordwesten van Nederland.
Achter het koufront komen we dus in vrij droge polaire lucht terecht. Dat front “sleept” echter zeer langzaam en er is nog iets aan de hand: vanuit het zuidwesten van Frankrijk nadert een serieuze storing. De vraag blijft een beetje hoe deze systemen exact op elkaar gaan inwerken en ook hoe het gevecht tussen de warme en de koude lucht zal gaan verlopen.
Met deze temperatuur-verdeling en bovenstaande situatie (onstabiele luchtopbouw) zou het vanmiddag in het noordoosten van Frankrijk en het zuiden van Duitsland wel eens tot stevig onweer kunnen komen, wellicht pakt het zuidoosten van de Benelux er ook wat van mee.
Volgens de laatste inzichten -wel een enorm verschil met de 12h runs van gisteravond dus ik hou een slag om de arm- verlaat de laatste regen zo rond 7.30 uur morgenochtend het oosten van Nederland. Mooi!
Uhm, nou.. Er zit nog een addertje onder het gras. En dat is meteen de volgende breinbreker. Hier ga ik niet te diep op in, maar ook morgen is de situatie nog complex. Het Franse lagedrukgebied ligt dan boven Midden-Duitsland, op de oceaan een omvangrijk maar zich wat oostwaarts verplaatsend hoog en boven IJsland een enorm lagedrukgebied met een aparte kern ten westen van Schotland .
Schotse Hoogland(erds). Daar sneeuw dus. Op het twitteraccount van Pauline meer poor coooo’s. Morgen sneeuw waarschijnlijk tot op zeeniveau tot in het midden van Engeland. Glencoe meldt actueel nog 40 centimeter op de top en verwacht morgen 5 centimeter vers in het dal! En ze zijn er nog niet van af: ook de eerste mei-week zal nog sneeuw brengen. Goed, op de kaart: wat een wirwar van isobaren! Dat maakt de windverwachting erg lastig.
Bij maxima van een graad of 11 en een waarschijnlijk in de loop van de dag toenemende wind kunnen dit de gevoelstemperaturen in de loop van de middag zijn. Tips voor op de markten zijn derhalve: neem een zeiltje mee voor de nog natte ondergrond en zoek een plaatsje waar je niet in de (noorden) wind staat!
Hoe verder? Dit plaatje zegt genoeg. Zeker tot in het volgende weekeinde houden we de polaire luchtsoort. Daarna zou de stroming (zuid) westelijk kunnen worden en daarmee de temperatuur weer uit het diepe dal kunnen kruipen. Dat is echter nog onzeker. Maar hoe koud wordt de komende week eigenlijk? De zwarte lijn geeft de “normale” maximumtemperatuur aan waar we volgens het langjarig gemiddelde (1981-2010) recht op hebben in Midden-Nederland. De (rode) hoofdrun zit nog enigszins bovenin het ensemble dus met 10 tot 11 graden zullen we het echt wel gehad hebben. In noordelijk Nederland trouwens nog wat minder -sorry. Daarmee dus ruim 5 graden onder het gemiddelde. Wat kan daarover gezegd worden? Dat is een stukje perceptie. Het KNMI spreekt in de lange termijn verwachting over “vrij koel” en “onder normaal”. Vroeger heette het “aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar” maar in tijden van klimaatsverandering lijkt dat niet meer te passen. Volgens de definitie kunnen we het gerust koud noemen hoor; zie hier. Hoewel het op de grens ligt met “koel“. Of vrij koud of vrij koel. Zoals gezegd: perceptie. En voor de ervaring van e.e.a. hangt het natuurlijk ook af van de hoeveelheid wind en neerslag. Zo zullen komende dinsdag en woensdag misschien nog best aardig zijn. Maar donderdag met veel wind en regen bar koud.
Voor wat betreft de vorstkansen: vooral de nachten naar komende dinsdag en woensdag zijn zéér riskant. Daarna wellicht vanaf volgend weekend maar dat is lastig te zeggen nog.
Die twaalf graden is overigens niet willekeurig gekozen. Dat is ongeveer de grens waarbij het gras, de plantjes en de bloesems lekker gaan groeien en uitlopen. Een dagje is niet erg, maar een week of langer zo koud zal zijn uitwerking niet missen. De groei en bloei -die thans zo’n drie weken achterloopt op vorig jaar- zal verder vertragen.
Nu we het er toch over hebben. Het jaar 2015 verloopt voor zover ruim 2.5 graden kouder dan vorig jaar. Met een slechts geringe afwijking (+0.2 graden) ten opzichte van het langjarig gemiddelde. En zoals hierboven reeds vastgesteld: de komende week zal koud zijn. De week daarna wellicht ook.
Afhankelijk van de passage van de hoogtetroggen in combinatie met de timing van de neerslag kunnen datumrecords gevestigd worden hoewel dat niet in de huidige runs zit. Verder is er dus ook een aanzienlijke kans dat de eerste decade van mei fris zal verlopen. Hierboven alvast de top 10.
NB Hajo deed vanmorgen het Alpen bericht; zie hierrrr!
20 reacties
Gesloten voor reacties.