Tignes

Een vriendin van me zit in Tignes momenteel en stuurde me vanochtend deze foto. Wauw. Ik wou dat ik er ook zat momenteel. Gletsjer van de Grande Motte op de achtergrond. Maar elders in het gebied liggen nog pakken sneeuw. Absoluut geen nood om het nu al boven de 3500 meter te gaan zoeken dus. Gaat ze het de rest van de week ook zo treffen met het weer?

gfs-0-84

Moeilijk allemaal om daar 1-2-3 een uitspraak over te doen. Het is voor mij alweer een week geleden dat ik de weerkaarten grondig bekeken heb. En ik wou dat ik makkelijkere kaarten had om vanavond te bespreken. Niet dat alles zo complex is hoor. Overall is alles zelfs heel duidelijk. De komende tijd blijven er continu nieuwe hogedrukimpulsen vanuit Zuidwest-Europa richting Scandinavië komen die er daar dan snel weer richting Rusland doorschuiven. Echt stabiel is het dus allemaal niet. En erger, er zitten een paar zeer onzekere elementen in de kaarten. Ik heb ze hier blauw omcirkeld. Het zijn gebieden waar de bovenluchten kouder zijn en echt Kaiserwetter in de weg zit. Vooral het gebied boven Zuidoost-Europa is een probleem, want de gradiënt (lees: het aantal verschillende kleuren op eenzelfde afstand) is er erg klein. Met andere woorden een klein verschil in exacte positionering van de kerndrukken kan een wereld van verschil geven in weerbeeld. Het andere gebied dat ik blauw heb omcirkeld is eerder de klassieke spelbreker tussen twee hogedrukgebieden in. Telkens een nieuwe hogedrukkern Europa binnenschuift, sleurt die aan de voorzijde ervan vanuit het noordwesten een kleine bel koude lucht als trog mee. Maar het is allemaal onzeker hoe groot die bel koude lucht gaat zijn en dus ook hoe actief de eventuele neerslag.

rart_15031109_15030912

Dinsdagnacht en woensdag schuift zo een eerste trog tegen de Noordkant van de Alpen aan. Sneeuwfase Wilma is dat. Amper sneeuw voor de Franse Alpen, maar wel veel wolken dan. De meeste sneeuw is voor Oostenrijk, 10 tot lokaal 15 centimeter. Niet overdreven veel dus, maar daarmee is Wilma nog niet gedaan …

rart_15031218_15030912

… want door de oostelijke luchtstroming worden de koude bovenluchten boven Zuidoost-Europa in de richting van de Alpen geblazen. De hele donderdag en deels ook vrijdag zou het nog wel eens licht verder kunnen blijven sneeuwen in Oostenrijk. Veel is het niet, eerder in de range van een vijftal centimer extra. En door die oostelijke stroming kan er zelf in Piemonte aan de Zuidkant dan ook al wat sneeuw vallen. Snap je wat ik bedoel met minieme verschillen die een groot verschil kunnen maken? Anyway, de beste papieren zijn voor de Franse Alpen. Daar komt  sowieso de zon er weer flink door, vanaf woensdagmiddag al zelfs.

rart_15031600_15030912

Vanochtend berichtte Hajo ook over Zuidkantdump Stephanie die misschien in de steigers zou staan voor volgende zondag, maandag en dinsdag. Kunnen we daar al iets meer over vertellen? Nope. Alweer hetzelfde probleem. De exacte ligging van de kernen van die koude bovenluchten zal bepalen of Stephanie top of een flop wordt. Het Europese EC-model gaat voor top, met een driedaags durende sneeuwdump waarbij er in Isola 2000 zelf meer dan een meter zou kunnen vallen. Uiteraard in Isola. Bij GFS komt er ook sneeuw, maar is het eerder centimetertjes tellen. Flop dus. We wachten nog even af wat het wordt. Morgen zal er al wat meer duidelijkheid over komen.

rart_15032012_15030912

Afsluitend nog even naar 20 maart kijken. Zoals jullie weten, de dag van de grote zonsverduistering. Gaan we er iets van kunnen zien? Of gaan er teveel wolken hangen? Statistisch gezien zouden de zonkansen in maart vrij hoog moeten zijn. Maar … zoals het er nu naar uitziet, is er een best hoge kans dat er net op dat moment weer zo een trog tussen twee hogen in net over de Lage Landen gaat schuiven. Met hé, zelfs sneeuwkansen in de Ardennen en in Wintersport Arena Sauerland dan. Een troostprijs. Als we er niets van kunnen zien, kunnen we nog altijd van wat sneeuwplaatjes genieten. Het zou wat zijn. Het Europese EC komt tegen die datum met de potentie op een flinke stroom maartse buien. Daar zou ik nog voor willen tekenen. Felle buien, afgewisseld met brede opklaringen en kraakzuivere luchten. Ach, het is nog 11 dagen. Ver weg nog.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

3 reacties

Gesloten voor reacties.