Gisteravond een van de laatste kansen te baat genomen om minimaal aan mezelf te bewijzen dat ik lak heb aan stompzinnige politiek, zoals de invoering van een avondklok voor een virus dat geen horloge draagt. Toch wel ff maf als je dan -1ºC ziet staan midden in het Urban Heat Island op 23 april. Even later betoonde ik mezelf een echte lafaard toen drie geüniformeerde agenten dreigend uit een burgerauto stapten een studente die net van haar fiets stapte aansprekend. Ik gleed stilletjes achterlangs op mijn longboard en greep niet in.

Dit was de grastemperatuur vannacht. Voor Eelde en Twente beide een vijfde plaats in de ranking op die datum.

Het maandgemiddelde voor De Bilt lijkt nu te consolideren op 6 graden. Een top 10 positie lijkt nu toch haalbaar! Sinds 1901. Kijk maar naar de laatste pluim.

Mei lijken we in te steken op 9ºC gemiddeld. De hoofdrun gaat droog verder. Toch lijkt de eerste week van mei nat te worden als je naar de pluim kijkt. Eén lid brengt op 29 april zelfs sneeuw of hagel. We gaan het zien.

Wat we ook gaan zien is het verdere verloop van het klimaat deze eeuw. Er is net een paper uit die met AI berekent hoe de zonneactiviteit zich ontwikkelt tot 2100. Dan kom je op een grafiek waar ook onze grote nog levende astrofysicus Cees de Jager zich in zou kunnen vinden: niet meteen al op weg naar de onmetelijke catastrofe van een volgende grote ijstijd, maar wél een flinke breuk met de opwarming van de twintigste eeuw. Maar wie schetst mijn verbazing toen ik vervolgens nog even op Cees’ homepage keek.

As to the future of solar activity we refer to Figure 11 and in connection with that to the exceptionally weak Schwabe cycle #24. These data in connection with the similar subsequent cycle suggest that we are presently witnessing a Dalton–type period. This may be followed by a repetition of the kind of solar activity that occurred between the years 1740 and 1924 and that we called of the Regular type. This suggests that the Grand Episode that has started with the recent Transition may also be of that type, and, as the Hallstatt oscillation changed from negative to positive in near synchronicity with the recent Solar Dynamo Transition, it would last during the rest of the current millennium as was the case during the time interval (in years) ~250 to 900 when a long lasting Regular Episode occurred (conform Usoskin, Figure 2)40 in synchronicity with the positive phase of the Hallstatt oscillation.

Bovenaan de site dit paper van deze op 99-jarige leeftijd nog actieve wetenschappelijke grootheid. We lezen: we zitten nu in een Dalton-minimum fase en die dan overgaat in en Regular fase die het grootste deel van het huidige millennium gaat aanhouden. Ik krabde me achter de oren. Wat? Niet een eeuw maar een heel millennium? Het staat er echt. Het Grand Maximum van de twintigste eeuw gaat dus wegzakken in vergetelheid. We zijn terug bij een koude fase (regular=koud) die het einde van het Romeinse rijk bespoedigde en die duurde tot het begin van de Middeleeuwse Warme Periode. Nou ik zou zeggen: bel je kleinkinderen ff en koop nog wat Bitcoin.

PS Ik heb Cees ’n mail gestuurd om hem te vragen hoe het met hem is. Al 3 jaar niets meer gepost. Ik koppel het hier terug.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Hjs · 24 april 2021 op 11:04

We zijn dat toch echt op een make or break moment nu, zet de opwarming de komende jaren gewoon door? Of gaan we echt een breuk zien en een draai in de trend. Mocht de trend gewoon doorzetten dan is bovenstaand verhaal onjuist, of dan zal de broeikashypothese dat (eerst) overrulen.

Bij de feiten blijvend kunnen we nu wel stellen dat deze April de (relatief) koudste maand in jaren zal zijn. En dat dit jaar begonnen is met 4 koele maanden. 2021 zal voor deze contreien bijna zeker geen warmte record meer kunnen worden.

Qua records, in Maart wel weer datum warmte records en dit jaar nog geen kouderecords.
Wel veel koude nachten, maar daar speelt de droogte en helderheid een flinke rol. Overdag helpt dat juist weer bij opwarming.

Al met al interessant om te volgen. Persoonlijk verwacht ik verdere opwarming. De nabije toekomst zal het antwoord geven.

  Hajo · 24 april 2021 op 14:29

  Klopt dat heb je bij een paradigmaverschuiving. Eén partij wint en één partij verliest en al hun argumenten vallen in duigen. Wel is het zo dat een opwarming toevallig zou kunnen samengaan met stijgende CO2 zoals eerder al tussen 1975 en 1998. Opwarming bewijst de CO2 theorie niet. Afkoeling bij stijgende CO2 ontkracht de CO2 theorie wél. Co-lineariteit kan en mag in feite niets bewijzen. Alleen bij een knik in de grafiek kun je kijken of dat correleert met een knik in een andere grafiek. Dus zouden we een daling van CO2 nodig hebben samen met afkoeling om de CO2 theorie te bewijzen of versnelde stijging van CO2 met versnelde stijging van temperatuur. Maar CO2 stijgt tamelijk lineair. Lastig allemaal. Je kunt de CO2 theorie ook proberen te bewijzen in laboratoriumcondities met stralingsevenwichten etc. Dat is tot dusver altijd op een ontkrachting van de CO2 theorie uitgelopen. De theorie van Svensmark daarentegen is hard bewezen. Maar dat was voor klimaatalarmisten niet genoeg. Nu wachten we in feite over secundair bewijs van wat het klimaat verder gaat doen. Zeer goed dat je ruiterlijk erkent dat bij verdere afkoeling bij stijgende CO2 de klimaatalarmisten een probleem hebben.

   Willem · 24 april 2021 op 23:40

   Uit talloze onderzoeken (boringen in eeuwige sneeuw, oceaanbodem, enz.) is gebleken dat eerst de temperatuur daalt of stijgt, en daarna de CO2 volgt. Niet andersom. Wat je noemt een dure fout.

Bjurn14 · 24 april 2021 op 13:03

Hajo, bedankt voor het bericht. De pluim is echter van afgelopen donderdag.

  Hajo · 24 april 2021 op 14:23

  Dank voor feedback. Is aangepast. Min of meer zelfde grafiek. Brrr.

   Bart (Amsterdam) · 24 april 2021 op 17:27

   Kleine aanvulling: ik woon in de buurt en kan je vertellen dat de RAI al een half jaar op -1 staat… jammer dat dat niet gerepareerd wordt. Maar goed, op andere plekken vroor het wel, dus zo gek was die stand gisteren niet.
   Ben ook benieuwd hoe het verder gaat. Mijn persoonlijke indruk is dat we dit voorjaar gewoon vaak noordenwind hebben, en dus lage temp. Net zoals HJS moet ik nog zien dat het op echt kouder gaat worden komende jaren. Zeker interessant om te volgen, dankjewel voor de berichten!

    Hajo · 24 april 2021 op 18:19

    Hé dat is grappig. Dat je op zo’n detail de cruciale reactie krijgt. Zat inderdaad dichtbij. Maar kon eigenlijk ook weer niet als de thermometer in de toren zat. Wat we natuurlijk niet weten. Wat vreemd dat ze zo iets niet repareren. Mbt deze april in Nederland zegt het sowieso niets. Ik kijk puur in de mondiale grafiek van Roy Spencer. Daar is de actie. En eventueel in de temperaturen van de oceanen. En het NH sneeuwvolume en sneeuwdek. NL is anekdotisch (en dus leuk voor dit blog). Maar zie je de cycli aan het werk (koudst sinds 1986 etc) dan zie je wel iets. Ik ben zo overtuigd van de theorie van Svensmark en heb zo veel onzin gehoord over CO2 dat ik echt met behoorlijk veel zekerheid en arrogantie durf te roepen dat het kouder gaat worden. En dat doe ik dan ook maar.

Bart (Amsterdam) · 26 april 2021 op 15:09

Heel goed, ik lees het altijd graag. Bedankt voor alle mooie updates afgelopen winter. Ik heb zojuist een donatie gedaan.

  Hajo · 26 april 2021 op 15:27

  Ja had net al gezien en mailtje gestuurd. Super bedankt!

Gesloten voor reacties.