Wat is er vandaag toch aan de hand met het weer? Voor we daarnaar kijken eerst even aandacht voor de geweldige Belgische fotoserie waarover Kirsten_dl ons tipte van hln.be. Eén ervan heb ik hierboven weergegeven en eentje hieronder.
Als ik die jongens zo zie…. kijken ze dan naar een heli? Of een sportvliegtuig? Of een drone? Wat denken jullie?
Snel door naar Nederland op dit moment. Totaal bewolkt en zelfs met motregen. Waarkomen die wolken die heel ons land bedekken vandaan?
Leo schreef er een paar dagen geleden al over in zijn blogpost “Vier mooie dagen”. Die hebben we inderdaad gehad. In dat artikel van de 16e staat precies waar de bewolking van vandaag vandaan komt. We hebben onze klok erop gelijk gezet. En het is ook gekomen.
Prachtige opname van de krul die ook de bewolking en motregen bij ons veroorzaakt.
En kijk eens hoe koud het is op 850hPa! Bedenkt dat het 5°C lijntje is waar we voor de eerste sneeuw in de Alpen op wachten. In Lapland zien we zelfs al het 0°C lijntje alweer terug op 1400m.
In Nederland heeft de temperatuur toch een tik op de neus gekregen. Gaan we de 20°C nog halen vandaag? Zelfs voor Brabant en Limburg moet er dan nog wat gebeuren.
Dan een blik op de nieuwe pluim van het Europese model. Hittegolf wederom zeer twijfelachtig. We halen misschien 2 dagen met 30°C en misschien 4 met 25°C. Van beide minstens eentje te kort dus. Wat veel zorgelijker is, is dat het neerslagsignaal wat we hier ook al een tijdje opgepikt hebben steeds sterker wordt. We praten nu al niet meer over 1 dag met een flinke plensbui maar over een reeks dagen met buiïgheid en dat zou al de 24e kunnen beginnen.
De modellen verschillen nog over de details en ook de runs onderling. Het Amerikaanse model heeft het van zuid- naar noord bewegende buienfront al verruild voor een west oost verlopend front. Waar voor heel Nederland geen ontkomen aan zou zijn.
Tja hier staan we nu qua neerslag in juli. Mijn gok voor de hele maand was 28mm en dat lijkt zeer realistisch met de huidige berekeningen. Zie de wedstrijd.
In deze grafiek zie je dat in de laatste decade van juli en de eerste van augustus bijna al het hele neerslagtekort zou kunnen zijn weggewerkt. Dat wel alleen als de meest extreme berekeningen uitkomen. Zo niet zal het minimaal tot medio augustus te droog zijn. Afwachten!
14 reacties
Gesloten voor reacties.