Wat is er vandaag toch aan de hand met het weer? Voor we daarnaar kijken eerst even aandacht voor de geweldige Belgische fotoserie waarover Kirsten_dl ons tipte van hln.be. Eén  ervan heb ik hierboven weergegeven en eentje hieronder.

 sos_belgie

Als ik die jongens zo zie…. kijken ze dan naar een heli? Of een sportvliegtuig? Of een drone? Wat denken jullie?

wolken2007

Snel door naar Nederland op dit moment. Totaal bewolkt en zelfs met motregen. Waarkomen die wolken die heel ons land bedekken vandaan?  

wolkenkrul2007

Leo schreef er een paar dagen geleden al over in zijn blogpost “Vier mooie dagen”. Die hebben we inderdaad gehad. In dat artikel van de 16e staat precies waar de bewolking van vandaag vandaan komt. We hebben onze klok erop gelijk gezet. En het is ook gekomen.

wolkenkrulfoto2007

Prachtige opname van de krul die ook de bewolking en motregen bij ons veroorzaakt.

koud850hPa2007

En kijk eens hoe koud het is op 850hPa! Bedenkt dat het 5°C lijntje is waar we voor de eerste sneeuw in de Alpen op wachten. In Lapland zien we zelfs al het 0°C lijntje alweer terug op 1400m. 

temp2007

In Nederland heeft de temperatuur toch een tik op de neus gekregen. Gaan we de 20°C nog halen vandaag? Zelfs voor Brabant en Limburg moet er dan nog wat gebeuren.

pluim2007

Dan een blik op de nieuwe pluim van het Europese model. Hittegolf wederom zeer twijfelachtig. We halen misschien 2 dagen met 30°C en misschien 4 met 25°C. Van beide minstens eentje te kort dus. Wat veel zorgelijker is, is dat het neerslagsignaal wat we hier ook al een tijdje opgepikt hebben steeds sterker wordt. We praten nu al niet meer over 1 dag met een flinke plensbui maar over een reeks dagen met buiïgheid en dat zou al de 24e kunnen beginnen.

neerslag28juli

De modellen verschillen nog over de details en ook de runs onderling. Het Amerikaanse model heeft het van zuid- naar noord bewegende buienfront al verruild voor een west oost verlopend front. Waar voor heel Nederland geen ontkomen aan zou zijn.

neerslagsom2007

Tja hier staan we nu qua neerslag in juli. Mijn gok voor de hele maand was 28mm en dat lijkt zeer realistisch met de huidige berekeningen. Zie de wedstrijd.

neerslagtekort2007

In deze grafiek zie je dat in de laatste decade van juli en de eerste van augustus bijna al het hele neerslagtekort zou kunnen zijn weggewerkt. Dat wel alleen als de meest extreme berekeningen uitkomen. Zo niet zal het minimaal tot medio augustus te droog zijn. Afwachten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.