Wat is er vandaag toch aan de hand met het weer? Voor we daarnaar kijken eerst even aandacht voor de geweldige Belgische fotoserie waarover Kirsten_dl ons tipte van hln.be. Eén  ervan heb ik hierboven weergegeven en eentje hieronder.

 sos_belgie

Als ik die jongens zo zie…. kijken ze dan naar een heli? Of een sportvliegtuig? Of een drone? Wat denken jullie?

wolken2007

Snel door naar Nederland op dit moment. Totaal bewolkt en zelfs met motregen. Waarkomen die wolken die heel ons land bedekken vandaan?  

wolkenkrul2007

Leo schreef er een paar dagen geleden al over in zijn blogpost “Vier mooie dagen”. Die hebben we inderdaad gehad. In dat artikel van de 16e staat precies waar de bewolking van vandaag vandaan komt. We hebben onze klok erop gelijk gezet. En het is ook gekomen.

wolkenkrulfoto2007

Prachtige opname van de krul die ook de bewolking en motregen bij ons veroorzaakt.

koud850hPa2007

En kijk eens hoe koud het is op 850hPa! Bedenkt dat het 5°C lijntje is waar we voor de eerste sneeuw in de Alpen op wachten. In Lapland zien we zelfs al het 0°C lijntje alweer terug op 1400m. 

temp2007

In Nederland heeft de temperatuur toch een tik op de neus gekregen. Gaan we de 20°C nog halen vandaag? Zelfs voor Brabant en Limburg moet er dan nog wat gebeuren.

pluim2007

Dan een blik op de nieuwe pluim van het Europese model. Hittegolf wederom zeer twijfelachtig. We halen misschien 2 dagen met 30°C en misschien 4 met 25°C. Van beide minstens eentje te kort dus. Wat veel zorgelijker is, is dat het neerslagsignaal wat we hier ook al een tijdje opgepikt hebben steeds sterker wordt. We praten nu al niet meer over 1 dag met een flinke plensbui maar over een reeks dagen met buiïgheid en dat zou al de 24e kunnen beginnen.

neerslag28juli

De modellen verschillen nog over de details en ook de runs onderling. Het Amerikaanse model heeft het van zuid- naar noord bewegende buienfront al verruild voor een west oost verlopend front. Waar voor heel Nederland geen ontkomen aan zou zijn.

neerslagsom2007

Tja hier staan we nu qua neerslag in juli. Mijn gok voor de hele maand was 28mm en dat lijkt zeer realistisch met de huidige berekeningen. Zie de wedstrijd.

neerslagtekort2007

In deze grafiek zie je dat in de laatste decade van juli en de eerste van augustus bijna al het hele neerslagtekort zou kunnen zijn weggewerkt. Dat wel alleen als de meest extreme berekeningen uitkomen. Zo niet zal het minimaal tot medio augustus te droog zijn. Afwachten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.