ESPN

Hajo stipte  het vanmorgen al terecht aan: in het oosten van VS is het alweer raak. Vrijdag had ik de situatie wat onderschat en er daardoor niet veel aandacht aan geschonken. En het zou ook bijna wennen: de plaatjes kennen we van afgelopen jaren. Hoewel: de verslaggever heeft het er toch wat moeilijk mee zo te zien. Er komen vandaag veel mooie beelden binnen; nog even een kleine compilatie.

Gillette Stadium_Foxborough

De man van ESPN hierboven doet verslag van de  NFL wedstrijd Broncos-Patriots in Foxborough, Massachusetts. Echte mannen, dus de wedstrijd gaat gewoon door. Wel eerst even wat sneeuwruimen! R/T @ESPNNFL.

Great smoky mountains

Dat is een dump te noemen. Great Smoky Mountains; op de grens van North Carolina en Tenessee. Hier rond de top (1940m) wordt 50 cm gemeld. R/T Mike Seidel.

tmin_14110218_14110212

Me maken even een zijsprongetje. Dit is vergelijkbaar met de discussie die vandaag in de reacties liep maar door Hajo toch goed uitgelegd in zijn bericht:kou in het oosten van de VS gaat meestal niet samen met kou in West-Europa. Maar wat zien we hier: vroege koude-uitbraken in zowel het oosten als westen! Ook zeer zeldzaam, maar wel mogelijk.

z500_14110218_14110212

De hoogtestroming is als bovenstaand: twee uitgezakte troggen met daartussen en zeer omvangrijk hoog.

pslv_14110218_14110212

En aan de grond ziet het er dan zo uit! links van de lagedrukgebieden -of rechts van de hogedrukgebieden-stroomt de kou vanuit Canada ver zuidwaarts!

Sequoia Kings

Dus, zij het op enige hoogte, ook al mooie plaatjes vanuit Californië. Sequoia National Park, 10 cm vers.

Yosemite

En wat te denken van deze. Yosemite. R/T Susie Martin.

Mount Sugar

Deze doe ik gewoon nog een keer omdat hij zo lekker is. Terug in North Carolina:  Sugar Mountain Resort.

http://www.youtube.com/watch?v=gv_E9AVWZFQ

Idem, maar dan in bewegende beelden. De kanonnen draaien vanaf vrijdag en vandaag is het resort geopend! Sneeuwhoogtes die op de site gemeld worden zijn 25 tot 75 cm. De op een na vroegste opening ooit. Dat was nota bene in 2012, en eigenlijk hetzelfde weekend: 31 oktober. Wordt dit de nieuwe standaard? Dapper is het wel volgens mij want het gebied ligt niet eens zo hoog: dal op 1000 meter, top 1600 meter. Knap stukje werk dus ook.

Zo was het daar gisteren trouwens. Toen nog wel heel barre omstandigheden. Voorproefje voor hoe het op hoogte in de Zuid-Alpen wordt vanaf dinsdag!

Koud Miami

De meeste foto’s zijn van gisteren. Langzaam zakt de kou nog wat verder uit. Miami vanmorgen maar 10 graden Celcius. Na morgen gaat de kou er vooral in het oosten even weer helemaal uit maar tegen of in het volgend weekeinde lijken Chicago en mogelijk ook New York meer sneeuw te krijgen.

rsum_14111212_14110212

Tot slot de 2x dagelijkse update rondom de ramp die zich gaat voltrekken op en tegen de zuidkant van de Alpen. Misschien kijk ik er zo nog even wat verder naar maar dit doet toch wel weer zeer aan je ogen. De 511 mm (in 10 dagen weliswaar) die het Europese model vanavond uitspuugt is weer een nieuw record op de kaarten volgens mij? Erger is nog dat het lichtroze gebied (meer dan 300 mm) nu wel heel groot geworden is. Hoe dat totaal gaat uitpakken is natuurlijk nog een beetje ver weg en afwachten maar vrij zeker is inmiddels dat vanaf morgenavond tot woensdagavond op vrij uitgebreide schaal 150 tot 200 mm in 48 uur gaat vallen, plaatselijk meer.

Categorieën: Koude-uitbraak

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.