In de Alpen heb je dan nog die fasen met fraaie opklaringen en dan schiet je snel uit je autoraam zo’n kiekje zoals hier van de Maiskogel en het Kitzsteinhorn.

Hier even het verschil tussen dit jaar en vorig jaar. Genomen op 14 mei om twee dagen te hebben met vergelijkbare bewolking.

Nog een jaartje terug kwam ik dit tegen: grappig en in de Alpen niet eens echt zeldzaam.

Bij deze webcam kunnen we ver terug. Hierboven het eerste kiekje uit augustus 2012. Enkel in 2019 lag er medio mei meer sneeuw dan dit jaar.

Boven op de gletsjer maar ook op het niveau van de Schmitten van Zell am See (2000m) sneeuwt het lekker door de komende 9 dagen. Ach in 2019 werd het op 2000m pas in de eerste week van juni groen. Ik zal volgend weekeinde een dagje gaan skiën op het Kitzsteinhorn en het verhaal met jullie delen.

Thuis in de Lage Landen gaat de misère door. Dit is al genoeg om covid sterk terug te dringen. Hadden we dat dus maar in april gehad. Maar nu zitten we dus met een maand mei die wederom vele graden te koud is.

Drie volle graden Celsius te koud. Dat wil zeggen voor begin mei eerder 2. Maar nu komt er niet eens meer zo’n warme dag. We gaan compleet flatlinen met maxima van net onder de 15ºC.

En elke dag komt er regen. Je ziet het als een pompend hart elke dag aanzwellen op de weerkaarten.

De warmte van de zon, de thermiek triggert de regen. Maar niet als lokale bui maar grootschalig. Heel bijzonder om te zien. Boven zee gebeurt niets. Boven land gebeurt van alles.

Het Amerikaanse model is ook fris. Maar het is geen “crazy shit” meer. Geen nachtvorst. Geen dagrecords. Gewoon een fris vervolg. Wellicht moeten we nu mm’s neerslag gaan tellen om weer te zien hoe bijzonder dit voorjaar is.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Bram · 15 mei 2021 op 22:45

Ik las dat “de droogte” ook weer voorbij is. Al het grondwater weer netjes aangevuld.

  Kirsten_dl · 17 mei 2021 op 20:10

  Nou ik las onlangs dat Frank Deboosere, onze nationale weertrots *Kuch kuch ahum, meent dat er nog steeds héél véél watertekorten zijn.
  Reden hiervoor, opgelet en nou komt ie; het regent té hard.

  De klimaatgekkies en alarmisten zijn werkelijk helemaal de pedalen kwijt en stellen het onmogelijk in het werk om alsnog hun gelijk te halen en angstpsychose te blijven verspreiden.

Aart · 15 mei 2021 op 23:29

“Je ziet het als een pompend hart elke dag aanzwellen op de weerkaarten.” Fascinerend!

@Bram. Inderdaad, neerslagtekort kan over een week nul zijn. Dat is wel even andere koek dan de afgelopen jaren.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte

  Bram · 17 mei 2021 op 12:51

  Neerslag “tekort”? Bedoel je in 1976 Aart? Dat kan je toch moeilijk afgelopen jaren noemen.

  Ik had het over de grondwaterstand. Die is weer als “normaal” . Lees, zelfde als gemiddelde van zolang als we dat meten.

   Hajo · 17 mei 2021 op 12:56

   Ja precies…. we moeten dat “tekort” goed snappen. Dat is namelijk de normale situatie dat er in de zomer mer verdamping is dan dat er regen valt. Grondwater is en heel ander verhaal. Bram: heb je een bron bij jouw stelling?

   Aart · 17 mei 2021 op 23:26

   De uitleg over neerslagtekort op de site van het KNMI lijkt me toch duidelijk 🙂

   Een neerslagtekort is een negatief neerslagoverschot. De groene lijn met toevoeging 5% van de jaren geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging mediaan het verloop dat in 50% van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. In deze grafiek wordt de berekening stopgezet indien het doorlopend tekort op nul uitkomt en weer hervat zodra er een tekort optreedt. De berekening loopt in principe vanaf 1 april, mits er sprake is van een tekort, en stopt definitief per 1 oktober. De actuele grafieklijn zal een dalende tendens laten zien indien er gedurende een tijdvak de hoeveelheid neerslag de berekende verdamping overtreft. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters. De neerslagaftappingen vinden 1 maal daags plaats om 10.00 uur lokale tijd.

   Zoals Hajo zegt, grondwaterpeil is heel wat anders en ook veel lastiger denk ik (zie site van TNO http://www.DINOloket.nl).

Bram · 17 mei 2021 op 15:38

Hallo Hajo,

Bron voor het grondwater 🙂 .

Nee, geen specifieke bron. Het duikelde op in diverse nieuwsberichten van de laatste tijd. Leek mij volkomen logisch en heb er verder geen studie van gemaakt hoor.

Kirsten_dl · 18 mei 2021 op 11:37

‘ Men ‘ heeft “het probleem” van het koudnatte meiweer gevonden :
https://www.hln.be/weernieuws/meimaand-valt-in-het-water-wat-is-er-aan-de-hand-met-ons-weer~a6ee69bc/

Volgens mij komt het allemaal door Covid-19-8-4 en president Trump. 🙂 😆

Aart · 18 mei 2021 op 12:16

Gelet op de luimen van GFS en EC; gaan we in de maand mei nog boven de 20 °C komen?
Het KNMI ziet het ook somber in:
Vooruitzichten lange termijn; dinsdag 25 mei tot en met dinsdag 01 juni
Overgang naar een droger weertype. Waarschijnlijk (70-80% kans) nog steeds koel voor de tijd van het jaar. De kans op warmer weer met temperaturen boven 20°C is vooralsnog klein.

Gesloten voor reacties.