In de Alpen heb je dan nog die fasen met fraaie opklaringen en dan schiet je snel uit je autoraam zo’n kiekje zoals hier van de Maiskogel en het Kitzsteinhorn.

Hier even het verschil tussen dit jaar en vorig jaar. Genomen op 14 mei om twee dagen te hebben met vergelijkbare bewolking.

Nog een jaartje terug kwam ik dit tegen: grappig en in de Alpen niet eens echt zeldzaam.

Bij deze webcam kunnen we ver terug. Hierboven het eerste kiekje uit augustus 2012. Enkel in 2019 lag er medio mei meer sneeuw dan dit jaar.

Boven op de gletsjer maar ook op het niveau van de Schmitten van Zell am See (2000m) sneeuwt het lekker door de komende 9 dagen. Ach in 2019 werd het op 2000m pas in de eerste week van juni groen. Ik zal volgend weekeinde een dagje gaan skiën op het Kitzsteinhorn en het verhaal met jullie delen.

Thuis in de Lage Landen gaat de misère door. Dit is al genoeg om covid sterk terug te dringen. Hadden we dat dus maar in april gehad. Maar nu zitten we dus met een maand mei die wederom vele graden te koud is.

Drie volle graden Celsius te koud. Dat wil zeggen voor begin mei eerder 2. Maar nu komt er niet eens meer zo’n warme dag. We gaan compleet flatlinen met maxima van net onder de 15ºC.

En elke dag komt er regen. Je ziet het als een pompend hart elke dag aanzwellen op de weerkaarten.

De warmte van de zon, de thermiek triggert de regen. Maar niet als lokale bui maar grootschalig. Heel bijzonder om te zien. Boven zee gebeurt niets. Boven land gebeurt van alles.

Het Amerikaanse model is ook fris. Maar het is geen “crazy shit” meer. Geen nachtvorst. Geen dagrecords. Gewoon een fris vervolg. Wellicht moeten we nu mm’s neerslag gaan tellen om weer te zien hoe bijzonder dit voorjaar is.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Bram · 15 mei 2021 op 22:45

Ik las dat “de droogte” ook weer voorbij is. Al het grondwater weer netjes aangevuld.

    Kirsten_dl · 17 mei 2021 op 20:10

    Nou ik las onlangs dat Frank Deboosere, onze nationale weertrots *Kuch kuch ahum, meent dat er nog steeds héél véél watertekorten zijn.
    Reden hiervoor, opgelet en nou komt ie; het regent té hard.

    De klimaatgekkies en alarmisten zijn werkelijk helemaal de pedalen kwijt en stellen het onmogelijk in het werk om alsnog hun gelijk te halen en angstpsychose te blijven verspreiden.

Aart · 15 mei 2021 op 23:29

“Je ziet het als een pompend hart elke dag aanzwellen op de weerkaarten.” Fascinerend!

@Bram. Inderdaad, neerslagtekort kan over een week nul zijn. Dat is wel even andere koek dan de afgelopen jaren.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte

    Bram · 17 mei 2021 op 12:51

    Neerslag “tekort”? Bedoel je in 1976 Aart? Dat kan je toch moeilijk afgelopen jaren noemen.

    Ik had het over de grondwaterstand. Die is weer als “normaal” . Lees, zelfde als gemiddelde van zolang als we dat meten.

      Hajo · 17 mei 2021 op 12:56

      Ja precies…. we moeten dat “tekort” goed snappen. Dat is namelijk de normale situatie dat er in de zomer mer verdamping is dan dat er regen valt. Grondwater is en heel ander verhaal. Bram: heb je een bron bij jouw stelling?

      Aart · 17 mei 2021 op 23:26

      De uitleg over neerslagtekort op de site van het KNMI lijkt me toch duidelijk 🙂

      Een neerslagtekort is een negatief neerslagoverschot. De groene lijn met toevoeging 5% van de jaren geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging mediaan het verloop dat in 50% van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. In deze grafiek wordt de berekening stopgezet indien het doorlopend tekort op nul uitkomt en weer hervat zodra er een tekort optreedt. De berekening loopt in principe vanaf 1 april, mits er sprake is van een tekort, en stopt definitief per 1 oktober. De actuele grafieklijn zal een dalende tendens laten zien indien er gedurende een tijdvak de hoeveelheid neerslag de berekende verdamping overtreft. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters. De neerslagaftappingen vinden 1 maal daags plaats om 10.00 uur lokale tijd.

      Zoals Hajo zegt, grondwaterpeil is heel wat anders en ook veel lastiger denk ik (zie site van TNO http://www.DINOloket.nl).

Bram · 17 mei 2021 op 15:38

Hallo Hajo,

Bron voor het grondwater 🙂 .

Nee, geen specifieke bron. Het duikelde op in diverse nieuwsberichten van de laatste tijd. Leek mij volkomen logisch en heb er verder geen studie van gemaakt hoor.

Kirsten_dl · 18 mei 2021 op 11:37

‘ Men ‘ heeft “het probleem” van het koudnatte meiweer gevonden :
https://www.hln.be/weernieuws/meimaand-valt-in-het-water-wat-is-er-aan-de-hand-met-ons-weer~a6ee69bc/

Volgens mij komt het allemaal door Covid-19-8-4 en president Trump. 🙂 😆

Aart · 18 mei 2021 op 12:16

Gelet op de luimen van GFS en EC; gaan we in de maand mei nog boven de 20 °C komen?
Het KNMI ziet het ook somber in:
Vooruitzichten lange termijn; dinsdag 25 mei tot en met dinsdag 01 juni
Overgang naar een droger weertype. Waarschijnlijk (70-80% kans) nog steeds koel voor de tijd van het jaar. De kans op warmer weer met temperaturen boven 20°C is vooralsnog klein.

Gesloten voor reacties.