Het is toch verbazingwekkend met wat voor uitkomsten de diverse weermodellen komen de laatste 24 uur. In het bericht van gisteren ging ik er nog van uit dat er een weersverbetering aan zat te komen aankomende week. Daar moet ik nu kneiterhard op terugkomen. Weersverbetering?? Vergeet het maar. We duiken regelrecht de winter in. Nou, OK, dat is ook niet helemaal waar, maar er komt echt kouder weer aan vanaf donderdag. Gaf ik gisteren de GFS en GEM nog het voordeel van de twijfel, beide modellen zijn 180 graden gedraaid en lopen nu achter de ECMWF aan. Follow the leader is het eerste wat er in mij opkomt. Gisteren gaf Ab in de reacties ook al aan dat het niet het jaar van de Amerikanen vs de Europeanen is. ECMWF zou op een comfortabele voorsprong staan als de juiste uitkomsten een wedstrijd zou zijn. ECMWF 12 points 😀

 

Eerst maar eens de pinksterdagen analyseren. Hosanna voor vandaag. Aangename temperaturen en veel zon. Daar zaten we natuurlijk allemaal op te wachten. Helemaal vlekkeloos loopt vandaag dan weer niet. Op het moment van het schrijven van dit bericht is er nog hardnekkige bewolking aanwezig in het noorden. Daar zal de bewolking wel wegtrekken.  In de loop van de middag zal er in Limburg en Brabant bewolking op komen zetten en daaruit kan de eerste neerslag gaan vallen. Een klap onweer is niet uitgesloten. De temperatuur loopt enorm uiteen. 22° C is het maximum, weggelegd voor het (zuid) oosten van het land. De Waddeneilanden en de kustregio blijven echter achter qua temps. Als daar de 18° C gehaald wordt dan mag men in de handjes knijpen. En met 14° C wellicht 15° C houdt het op voor de Waddeneilanden. Morgen wordt toch een ander verhaal. Veel meer neerslagkansen voor het hele land. Het is en blijft altijd lastig om te voorspellen waar de meeste neerslag gaat neerdalen. De beste papieren zijn voor het westen van het land. Niet dat het daar droog blijft, maar daar gaat de minste regen vallen. Het zuiden en het oosten van het land krijgen het leeuwendeel. Ook de temperatuur doet een stap terug. De 20° C gaat niet meer gehaald worden.

En hoe gaat het dan verder? Dinsdag nog neerslag en de temperatuur gaat nog een stap achteruit. Maximaal 16° C. Woensdag kan zomaar droog verlopen maar op donderdag komt dan de eerste neerslag weer opzetten vanuit het noord westen. En de temperatuur gaat enorm onderuit. Lagedruk gebieden stomen op vanuit de poolstreken richting de Lage Landen. Noordwestelijke winden transporteren koude lucht richting west Europa. Maximum temperaturen van 11 graden op woensdag, donderdag en vrijdag is waarschijnlijk geen uitzondering. De pubrun van gisteren avond (GFS 18u) maakte het helemaal bond. Aankomende zaterdag slechts 8° C maximaal. Hilarisch!! Dit heeft dus tot gevolg dat we een paar hele koude dagen tegemoet mogen zien. Zelfs met vorst aan de grond. Voor de Alpen heeft dit ook consequenties. De koude lucht klapt tegen de noordkant aan en laat daar een laag sneeuw boven de 1000 meter achter. Gooi de pistes maar weer open, laat de liften maar weer draaien, steek de stekker van de bierpomp maar weer in het stopcontact. Flauwekul natuurlijk, maar ik raad iedereen aan om de “lentebeelden” op de Belg te volgen. Dat worden lentebeelden met winterse plaatjes. Natuurlijk mag iedereen in de reacties een mooie webcam posten. Zie je een mooie cam? Kopieer de URL en knal hem in de reacties. Eén van de moderators maakt er dan een mooi plaatje van.

Veel verder kijken heeft geen enkele zin. De bovenstaande pluim is zeer standvastig qua temperatuur de komende week, en vanaf 26 mei komt er weer meer spreiding in de pluim waarin ook weer hogere temperaturen zijn te zien . Het helpt ook niet mee dat de Noordzee nog steeds zo koud is. Slechts 10° C. Brrrrrrr.

[dc_slider slider=”16167″ captions=”true”] We sluiten af met een rondje webcams in de alpen van vandaag. De sneeuwgrens lag rond de 1400 meter. In de loop van de aankomende week zal de sneeuwgrens veel lager liggen. Allemaal fijne pinksterdagen en geniet vandaag van het weer.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

39 reacties

Gesloten voor reacties.