B3liKHyCIAAzQRy

We beginnen dit bericht toch weer even in Amerika. Ronaldo schreef vrijdag al dit mooie bericht over een nieuwe koude-uitbraak vanuit Alberta. Die zakte nog behoorlijk uit: ook Montana werd opmerkelijk snel getroffen! Met tot 15 graden (Celsius) daling in 9 minuten tijd..

B3k86j8CMAArYeU

zakte de tempratuur rap tot 3 graden Fahrenheit; -16 graden Celsius. Er viel weer veel sneeuw; goede condities daar.. Maar ook de onvermijdelijke lawine-ellende.

pslv_14120318_14113000

Komt de zo gewenste kou en sneeuw naar de overkant van de plas? We moeten nog even geduld uitoefenen. In eerste instantie wil het allemaal nog niet zo lukken. De alsmaar kou moeten brengende hogedrukgebieden steken wel bij voortduring de oceaan over maar komen steeds net verkeerd te liggen. Kijken we eerst naar komende woensdag: de genoemde verbinding tussen het Azoren-hoog en het Russische: die lijkt te sterk te worden. Vooralsnog geen doorkomen aan voor (sneeuw)depressies.

pslv_14120618_14112912

Maar: de vooruitzichten zijn zonder meer goed te noemen! Zowel het Europese als het Amerikaanse model laten al diverse runs achtereen (zij het soms met enige onderbreking maar dat is altijd zo op de wat langere termijn) een Atlantische blokkade in het volgend weekend ontstaan. De grootschalige (synoptische!) stroming wordt noord-tot noordwest. Koud dus. Dat brengt in ieder geval redding voor de kunstsneeuw.

rart_14120618_14112912

In de huidige runs op zaterdag alvast een leuke opfrisser; 10 tot 15 centimeter. Het is nog enigszins onzeker of het hoog op de oceaan toch niet weer de neiging heeft een beetje het continent op te trekken. In dat geval lopen de depressies stuk of komen ze niet door. Dat is wat we nu zien, maar de tendens van de afgelopen dagen is dat het mee zal vallen.

pslv_14121000_14113000

En ook als we nog wat verder kijken ligt het hoog daar nog steeds goed en een mooie depressie klaar voor de aanval. Meer kan ik er nu even niet van maken, maar het gevoel zegt me dat ik Hajo gelijk moet geven: de tendens en de potentie zijn goed; even geduld nog. Ik hoop, en verwacht, dat de avondruns er nog mooier uit zullen zien!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

62 reacties

Gesloten voor reacties.