sonnblick2904

In de Alpen is het helder op dit moment. De schitterend besneeuwde bergen komen extra mooi uit. Hierboven een plaatje van vannacht in het maanlicht. Het is het weerstation Sonnblick bij Rauris in de Hohe Tauern. In het weerbericht vanochtend kijken we naar de Franse Alpen waar nu Dutchweek (Val Thorens) en Fam Jam (Tignes) beginnen en naar enkele zonbestemmingen waar …. de regen naartoe schuift!

uitganssituatie

Weerkaart vanochtend

In de Lage Landen hebben we de zoveelste frontpassage. De hogere delen van Engeland en Schotland hebben er ook sneeuw bij. De Alpen zit even windstil “tussen het weer in”. Heerlijk dus. In de krant lezen we dat Nederlanders massaal last minute zonvakanties hebben geboekt. Gaat dat ook wel een zonvakantie worden dan?

zomndagsneeuw

Westelijk Alpengebied veel sneeuw

In het weekeinde breekt een portie kou langs het westelijk Alpengebied naar de Middellandse Zee. De kaart hierboven kaart goed zien waar je de meest intense sneeuwval kunt verwachten. Het westelijk Alpengebied tot over Centraal Massief en Pyreneeën. Daar zijn vast al mensen aan het kamperen eind april! Ook is er aanzienlijk aanzuiging tegen de zuidkant van de Alpen als de hele luchtmassa tegen de klok begint te tollen. Dat gaat vette platen opleveren!

gefeliciteerd2

Regen Italië

Ik ga komende week met mijn gezin iets doen wat ik nog nooit heb gedaan: een cruise maken. We varen eerst van Genua richting Sicilië waar we maandag zullen arriveren. Nou das lekker dan! Ze zeggen ook wel Napels zien en sterven. Bedoelen ze dan ook Napels in de regen? Zo kom je van de regen in de drup. Of eigenlijk gewoon in de regen. Murphy’s law!

gefeliciteerd

Portugal geboekt? Of Spanje? Of Turkije? Hier de weerkaart voor komende vrijdag. De thuisblijvers zitten lekker in de zon. Elk voordeel heb z’n nadeel en omgekeerd. Oftewel: als je geschoren wordt moet je stil zitten. Maar als rasoptimist kan het mij niets schelen. De trip gaat uit van mijn vrouw en ik ben blij zo iets moois met mijn gezin te kunnen doen. Dankbaar. Al was het dat iedereen goed gezond is. Al was het dat we überhaupt de luxe hebben van een auto om zo’n reis te kunnen maken. Is allemaal niet vanzelfsprekend. Dus zo kom ik in eind april precies terug bij wat ik iedereen voorhoudt als ze op wintersport eens een dag in de regen komen.

pluim2904

Het goede nieuws had ik al gemeld in mijn boude voorspelling! Het gaat echt helemaal de goede kant op in de tweede week van mei. Hier de pluim voor Nederland van het Europese model.

warm

En hier het Amerikaanse model. Wat ik al eerder aangaf: wat nog onzeker is, is of we een natte warme zuidwestelijke stroming krijgen of ook een zuidoostelijke component met droomweer. Duim ff mee voor het laatste! Fijne vakantie allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.