Koudemeer IJsselmeer 3 februari 21.30

Klik voor grotere kaart

Dankzij een sharing op facebook van Leo weten we dat het om 19.40u al even -18,3ºC is geweest op het koudemeer (nieuw woord) Flevopolder (zien is geloven). Tja, een aantal meters onder zeeniveau wil de kou zich wel verzamelen ’s nachts als het niet waait en kraakhelder is. Weermannen die op dat moment op TV kaarten met -14ºC als minimum aan Nederland presenteerden stonden een beetje te hakkelen omdat ze natuurlijk “onverwacht” sms-jes kregen met die recordkou. Om 17.54 reageerde ik op deze site al (kijk maar na) dat de -18ºC wel gehaald zou worden.

Na 8 uur warmde het even op naar -15ºC, maar nu zit de vaart omlaag er weer in. Zie de kaart hierboven van 21.30u. Het is ook windstil dus nu durf ik wel te roepen dat de -20°C ook nog wel gehaald wordt. Natuurlijk alleen in een klein “lensje” ergens in die polder. Je hoeft dan maar even te blazen en hup het kwik schiet door menging weer een aantal graden omhoog. Zo werkt een koudemeer. De Glattalp is ook leuk bezig met -30°C om 22.00u. Volg het hierrrr. Maar onderschat de Hollandse kou niet. De Flevopolder op -3 tot -6m onder NAP is momenteel even koud als het vliegveld van Samedan bij St.Moritz op bijna 1800m.

Als we berichten uit de Alpen mogen geloven is het daar vandaag prima geweest, terwijl we van BB-king een bloedstollend verhaal uit Nederland horen…

Alpen

Guido in Valloire: “Heerlijk skiweer. Koud maar wind valt reuze mee. Goed tegen de kou te kleden. Lichte sneeuw tezamen met volop zon.”

Anne: Gerlosplatte vandaag -15 weinig wind em super skiën. Ben benieuwd hoe koud het morgen wordt….

LL

BB-king: mijn vader was een van de mensen die door het ijs is gegaan in de oostzanerpolder. Ze waren met zn tweeen, gelukkig schaatsen ze standaard 15 meter uit elkaar. Mn vader heeft er tien minuten over gedaan eruit te komen, was koppie onder gegaan en zat behoorlijk klem in bagger. Zijn vriend had voor de zekerheid de brandweer via 112 aan de lijn voor als het penibel begon te worden. Al met al redelijk onderkoeld onder douche gestapt. Dus: OPPASSEN met zn allen! Voor je het weet ben je alleen en doe je er 20 minuten over, voor sommige is dat te lang!

Frederic: In België stond er een kwartier geleden maar liefst 1103 km file op de wegen. Een absoluut record. Hier in het oosten van Vlaams-Brabant ondertussen zo’n 6 a 7 cm sneeuw gevallen. Sneeuwval in België vooral geconcentreerd op het oosten van Vlaams-Brabant en Limburg, maar lijkt de hoogste toppen van de Ardennen te missen. Geen skimogelijkheden dus.

Afsluitend een schitterende Bizztravel Sneeuwhoogte App upload…

[fbphotos id=343801142320764]

Prachtige plaat! Verder niets binnengekomen. Te koud om af te drukken?

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.