Wintersport is voor de meeste Nederlanders en Belgen een “luie sport”. Omhoog lopen? Dat nooit! Het neusje van de zalm is dan ook het heliskiën. Iedereen heeft het erover. Weinigen hebben het gedaan. In Oostenrijk is het alleen op enkele plekken (Arlberg) toegestaan. In Livigno en elders in Italië is het gewoon mogelijk. Het mooie van Livigno is dat de hellingen maar matig steil zijn en dat dus ook minder ervaren offpiste skiërs kunnen heliskiën. Natuurlijk met berggids. Boeken doe je via deze link. De grote vraag is natuurlijk: wat kost dat? Even op een rij:

  • Voor een groep van 4 personen kost het 180 euro per persoon inclusief: gids, lawinepieper, sonde en schep, vlucht heen, 1 afdaling vlucht terug en een bier na afloop;
  • Elke volgende afdaling kost 310 euro ter verdelen onder de deelnemers;
  • Voor 407 euro per persoon kun je 2 dagen heliskiën met op elke dag 2 afdalingen;
  • Je kunt ook panorama vluchten maken
  • Tenslotte is er de helitaxi die verbindt met de vliegvelden Samedan, Zurich, Innsbruck, Bolzano, Orio al Serio, Milano Linate en Milano Malpensa – we vragen maar even niet wat dat kost! Mijn private jet is al duur genoeg. Dus moet ik dat laatste stuk naar Livigno fietsen. LOL.

Zo, weten we dat ook weer. Dat twee daagse programma is erg aantrekkelijk! Persoonlijk loop ik liever naar boven of wacht ik tot het voorjaar tot mijn paraglider me naar boven brengt. Maar als ik geld genoeg had, zou heliskiën in diverse landen ook hoog op mijn lijstje staan. Als ik niet zo’n goede skiër was en een would be conditiebeest dan zou ik juist voor Livigno kiezen om het eens te ervaren. Kijk maar eens in deze video hoe glooiend de hellingen zijn:

httpv://www.youtube.com/watch?v=jCrP1NW7gME

Maar toch is er ook lawinegevaar in Livigno! Laten we eens kijken naar de actuele sneeuwsituatie en wat het Livigno Freeride Project betekent voor de veiligheid… 

livigno0801

Zoveel sneeuw ligt er momenteel in Livigno. Dorp: 1800m. Hoogste punt: 2800m. En momenteel dooit tot dat hoogste niveau. 

livignometeo

Dit is het vorstgrensgrafiekje voor vandaag, morgen en overmorgen. Waarbij je moet bedenken dat het aan de grond – op het sneeuwdek dus en in het hele dal – ’s nachts wel dik vriest door de optredende inversie bij helder weer. Dat zijn op zich ideale condities voor een snelle binding van de sneeuwlagen. Maar zolang het ’s middags opwarmt is het lawinegevaar extra groot. En de nattesneeuwlawines glijden al vanaf 27° af en dat is nu typisch de steilheid van de offpiste hellingen rond Livigno. Op de webcam hierboven zie je in de verte lawine hekken. Die staan op 40-45° steile hoeken in het skigebied. Een ongeluk zit letterlijk altijd in een klein hoekje en dus ook in Livigno alle reden om je uitgebreid te informeren. Het Livigno Freeride project voorziet daarin!

livigno_lawinebulletin

Een van de aspecten van het project is de instelling van een lokaal dagelijks lawinebericht met elke dag natuurlijk een actuele update van de risicopunten en steeds ook wat algemene leerzame info. Hierrr de link naar de pagina waar het dagelijkse bulletin staat! Erg goed want zelfs Lech-Zürs heeft geen lokaal lawinebericht. En wat te denken van de talen? Livigno doet Italiaans en Engels. In veel andere regio’s ontbreekt zo’n Engelse versie vaak! Dat grenst wat mij betreft aan grove nalatigheid. In Livigno is het bulletin niet alleen op de site te vinden maar ook op de TV’s in hotels en op schermen bij de skiliften.

Livigno was altijd al een topper als het gaat om het uitstekend markeren van freeride zones, zie in bovenstaande video hoe strak bijna Amerikaans dat is opgezet met echte freeride gates die alleen na het passeren van een dikke waarschuwing en informatieborden toegang bieden tot een freeride zone. Zo zou het wat mij betreft overal in Europa mogen zijn. Binnen het Freeride Project zijn dit jaar toegevoegd:

  • twee nieuwe bewegwijzerde routes voor sneeuwschoenwandelaars; 
  • twee nieuwe gecontroleerde toerskiroutes: de klim naar Monte Crapene en de klim naar Plascianet.

Elke zondag is er een gratis vrijblijvende ontmoetingsmogelijkheid met de berggidsen waar je vreagen kunt stellen over lawineveiligheid en materiaal kunt uitproberen. Fabiano Monti, de technische leider van het project: “De enige manier om het aantal slachtoiffers van lawines te reduceren is om het “bergbewustzijn” te vergroten en veel informatie over het offpiste skiën aan te bieden. Je hoort niet buiten de piste te skiën als je je niet bewust bent van de gevaren en als je dus ook geen verantwoordelijkheid kunt nemen. In Lombardije is de Mountain Rescue Service helemaal gratis. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen daarom te grote risico’s gaan nemen. Waarom wij offpiste willen blijven faciliteren? Dat is omdat je er waarden zoals de liefde voor de natuur uit kunt halen en iets als zelfrespect over een prestatie. Juist daarom moeten we steeds doorgaan met informeren en bewust maken.”

httpv://www.youtube.com/watch?v=jCrP1NW7gME

“Het Freeride Project is een nieuw initiatief. Uniek in Europa. Het is de toekomst van wat een bergdorp kan en hoort te bieden. Voor Livigno is het een logische stap in het streven om het diverse publiek en vooral de “grootverbruikers” te bedienen, te informeren en voor te bereiden”, aldus Luca Moretti, president van de VVV van Livigno. Ik ben het daar eigenlijk wel mee eens. Misschien is het maar een begin. Maar heel erg in de goede richting. Ken jij bijvoorbeeld skigebieden met een lokaal lawinebericht, zeer duidelijk gemarkeerde freeridezones en met een inloopavond bij de berggidsen? Deel je ervaringen hieronder!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.