C5WjNHyXAAAPSrB

Hoppa, dacht ik bij deze, je zou er maar net naast rijden. Al vroeg in de middag, op de van Brienenoordbrug. Gelukkig was ik vrij vandaag zodat ik de reis Rotterdam (noord) – Moerdijk  vice versa niet hoefde te maken.

Want even later; ook die andere brug. En nog een stuk of 13 kantelaars elders in den lande als ik het goed heb. Zie ook de compilatie van de VID. Raar eigenlijk als er er gewaarschuwd wordt beter niet met (lege) combinaties de weg op te gaan; toch gewoon doen. Waarom geen verbod of bijvoorbeeld in de kleine lettertjes niet verzekerd te zijn bij.. ? De vraag die bij me opkomt: worden de waarschuwingen domweg in de wind geslagen, of gaat het economische belang boven alles en (bij wijze van spreke) over lijken? Tenslotte -zo is het dan misschien ook weer- : die 14 combinaties rechtop zetten, de files en wat risico op gewonden of erger wegen niet op tegen de economische schade die een algeheel verbod zou opleveren. Wat jullie? Check hier trouwens nog even dat ook fietsen niet geheel risicoloos was.

GMT_FXFX_latest

Nu ja in ieder geval: dit was het. Ik gaf afgelopen dinsdag aan dat de Randstad zwaar getroffen zou worden. Ik moet eerlijk toegeven dat dat wel is meegevallen. De chaos bleef uit; dat dan misschien weer wel mede door de mooie waarschuwingen. Want zie eens: de weersverwachtingen zijn wel mooi uitgekomen!  En: code oranje (criterium boven land: windstoten >100 km/uur) werd uitgegeven voor Noord- en Zuid-Holland, Zeeland én het westen van Utrecht en Noord-Brabant. Uitgezonderd die ene piek op de Veluwe: spot on; hoed af!

GMT_FFFX_latest

En dan deze nog even. Windkracht 10 in IJmuiden, Hoek van Holland (daar pas op de 2e piek, in de tweede helft van de avond!) en Vlissingen. Maar: dit betreft 10-minuten gemiddeldes. Om voor de klimatologie te spreken over de juiste classificatie wordt er gekeken naar uurgemiddeldes. Helga licht het verder voor me toe. Op genoemde stations in ieder geval dan wel windkracht 9 dus storm. Volgens eigen berekening met de data van weerplaza.nl  (klik de stations aan) kom ik voor Hoek van Holland wél krap aan een uurgemiddelde van 89.5 km/uur = windkracht 10 (zware storm) maar dat betreft de optelling van 6x de 10-minuten waarnemingen; zal er dus om hangen.

ScreenHunter_1029 Feb. 23 23.19

Snel weer door naar de Alpen. Actueel nog geen sneeuw op de radar maar het zal niet lang meer duren.

rsum_17022503_17022318 (1)

Vrij kort na aanvang zal het vooral in Vorarlberg even vrij hevig gaan sneeuwen. Frederic schreef het afgelopen ochtend al: daar en in Zwitserland het meeste: 15-25 centimeter, plaatselijk waarschijnlijk ruim 30. En ja, helaas, verder in Oostenrijk en ook in de Franse Alpen een stuk minder dan eerder verwacht en gehoopt.

rart_17022818_17022312

Staat de neerslag voor dinsdag er nog op? Jawel hoor! Eerst de west- en zuidkant. Merk ook de Ardennen en de Duitse middelgebergten zoals het Sauerland op. Mogelijk ook daar nog een mooie fase zo tussen dinsdag en vrijdag.

rart_17022818_17022312 (1)

Voor het complete beeld: jawel de Franse Alpen doen goed mee hoor!

rart_17030100_17022312

En even later zou ook Oostenrijk aan de beurt zijn.

rsum_17030112_17022312A

Tot woensdag lopen de modellen goed gelijk op. Heel voorzichtig mogen we dus gaan denken aan deze hoeveelheden. Voorzichtig, want wel nog 5 dagen ver weg.

rsum_17030306_17022312

Het Europese model doet er later op woensdag nog een dumpje bovenop. Mooie vooruitzichten!

Les Menuires

Naast de getoonde hoofdrun van het Europese model dus ook in het Amerikaanse model mooie sneeuw op veel plaatsen. We bekijken dezelfde ensembles als Frederic in het ochtendbericht. Les Menuires: lekker hoor!

Val Gardena_

Val Gardena iets minder enthousiast maar toch een mooie verse laag als dit ongeveer uitkomt.

Konigsleieten_

En zoals dus eerder gesteld: ook Königsleiten zou leuk mee doen. Morgen misschien nóg meer zekerheid!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

59 reacties

Gesloten voor reacties.