rart_14122915_14122812

Vanavond een zeer bescheiden Alpen-update. Bij op dit moment even gebrek aan beter heb ik dienst. Hajo is onderweg naar huis. Graag neem ik het waar, normaal geen probleem natuurlijk maar vanwege de hectiek in mijn  achtertuin -de lage landen- zit ik er niet zo goed in op het moment. Daarnaast had ook ik niet eerder tijd. We openen met het eerstvolgende sneeuwmoment. Dat is morgen! Het kleine lagedrukgebiedje dat de mini-winter voor de lage landen komende nacht doet uitgaan doet in de loop van de ochtend de Alpen aan.

rsum_14123006_14122812

Onderweg intensiveert het een beetje dus het wordt wat meer dan de hooguit 5 mm die het in Nederland achterlaat. Hoeveel? Ik ga uit van minimaal 10 cm voor vrijwel de gehele Noord-Alpen. Maar het kan ook zoals hierboven plaatselijk ruim 15 worden.

rsum_14123118_14122812

Dat front wordt op de hielen gezeten door een tweede dat een  iets andere koers volgt. Via oostelijk Duitsland vooral over Oostenrijk daarna verder oostwaarts trekkend. Exacte positie is nog een klein beetje lastig net als de hoeveelheden maar 10 tot 15 centimeter zal het voor Noordwestelijk-Oostenrijk wel worden. Met een beetje geluk zitten we woensdagavond dan op bovenstaande accumulatie. Wel vervelend om te skiën misschien: vanaf morgenochtend tot woensdagavond sneeuwval dus. Maar de intensiteit lijkt nooit heel hoog te zijn.

hgt0_15010300_14122812

De tijdelijke -gelukkig vooral droge- verzachting die overigens al opmerkelijk lang heel goed in de verwachtingen zat begint Nieuwjaarsdag. Toch wordt het vrijdagavond even spannend want ziet er niet goed uit hè? Het Europese model laat het uit een volgende neerslagzone in eerste instantie zelfs even regenen tot boven de 2000 meter en op bovenstaande kaart als de intensiteit vrij hoog is tot zo’n twaalf- tot dertienhonderd meter . Om daarna echter weer vrij snel tot in dalen terecht te komen.

hgt0_15010300_14122812 (1)

Maar, het Amerikaanse model ziet er heel anders uit. Vrijwel geen neerslag en wat er al valt na dit moment hierboven als sneeuw tot in de laagste dalen.

graphe3_1000___10_283018867924532_47_65182186234818_

Kijkend naar het Amerikaanse ensemble (dit is voor Noordwestelijk Oostenrijk ) lijkt dat laatste scenario het meest waarschijnlijk. De hoofdrun (zwarte lijn) zit op het neerslagmoment van 2 januari qua temperatuur zelfs redelijk ver bovenin het ensemble. De dubbele lijn die de paralelle hoofdrun  van het nieuwere hoge-resolutie model weergeeft houdt het weliswaar iets langer wat warmer, maar droog. En daarna? Het dump-op-dump scenario dat Hajo eerder gisteren en vandaag beschreef is nog altijd zeer plausibel. Maar, de modellen in de avondruns gaan vanaf zaterdag erg uit elkaar lopen. Het Europese model kiest voor een hogedrukgenbied met de as over Frankrijk en Engeland waardoor een mooie glijbaan situatie ontstaat en zaterdag de volgende dump zich al aankondigt. Het Amerikaanse komt met een in eerste instantie meer continentaal hoog dat later zuidelijk afzakt. Daar ontbreekt de zaterdag-dump volkomen (let op dat ene lijntje vanaf 3/1 is niet de hoofdrun). Maar we zien meteen dat de hoofdrun met de temperatuur heel hoog in het ensemble zit, onwaarschijnlijk dus. Niet onmogelijk maar ook niet realistisch. En zie eens wat een nerslagpieken de overige ensemble-leden geven. Bekijk de andere ensembles onder de knop weerkamer!

Lage landen update: hier.

Categorieën: Avondupdate

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.