Eigenlijk wilde ik dit bericht voor morgen bewaren, maar op dit moment en morgen worden de Benedewindse Eilanden bedreigd door Tropische Storm Matthew. Voor Aruba, Bonaire en Curacao (A-B-C) geldt dan ook een zgn. tropische storm waarschuwing. Matthew koerst net ten noorden van de eilanden langs en A-B-C worden in ieder geval getroffen door de vloedgolf, hoge zee en de vele regen. De wind zal meevallen. De kern gaat te ver noordelijk aan A-B-C voorbij. De noordelijke kusten van de eilanden zijn uitermate gevaarlijk.
Het National Hurricane Centre geeft de waarschuwingen af. Men moet op A-B-C dus rekening houden met extreme weersomstandigheden.
#Matthew just went up a notch #Barbadospic.twitter.com/t5INWhjPjZ
— Margriet Groenendijk (@MargrietGr) 28 september 2016
Gisteren lag Matthew, eigenlijk toen nog “Invest 97L”, boven de Atlantische Oceaan. Via twitter (H/T Margriet Groenendijk) zag ik dit mooie filmpje. Op het moment dat Margriet deze video schoot was Matthew nog een Tropische Golf. De windsnelheden waren nog geen 80 kmh op dat moment en een lagedruk had zich nog niet op zeeniveau gevormd. In ieder geval volgens de modellen. Matthew is een Tropische Derpessie geworden na de passage van Barbados en een Tropische Storm geworden boven de Caribische zee.
En Matthew koerst verder richting het oosten westen (tnx Breunis) en zal nog in kracht toenemen. Vanaf morgen zal Matthew dan orkaankracht bereiken.
De radar geeft nog niet heel veel ellende. De stormkracht zal meevallen voor A-B-C de komende uren. De regen zal wel fors zijn en zoals gezegd een hoge zee met veel golfslag. Dat is zeker een gevaarlijke situatie.
Wat een snelle toename, gelukkie voor A-B-C, tegenhoudt is de windschering boven de Caribische Zee. In het gebied waar Matthew doorheen koerst staat een behoorlijke schering en die treft Matthew in de flank. Windsnelheden van 120 kmh vanuit het zuidwesten doen de groei van Matthew stagneren. Uiteindelijk zal Matthew wel doorgroeien tot een orkaan omdat dit systeem convectief zeer goed opgebouwd is. De wolkentoppen worden niet zomaar weggeblazen. De bovenstaande kaart staat bol van lijntjes. De rode gebieden zijn ongunstig voor Matthew. De witte lijntjes, de schering, onderdrukken een snelle groei. De groene gebieden zijn heel gunstig. Die zie je na de passage van Cuba. Dat kan morgen zomaar weer anders zijn.
Aan het zeewater zal het niet liggen overigens. Met temperaturen van +30°C is dit dé perfecte motor voor een tropisch systeem. Met name de koers is opmerkelijk. Binnen 2 dagen maakt Matthew een scherpe bocht naar rechts. Richting Cuba en Hispagnola. Later wellicht richting de USA?
De meeste modellen zijn het er over eens. Matthew koers op Cuba af en gaat ergens bij Guantanamo Bay aan land.
En ook het ensemble van de GFS is duidelijk. De meeste leden laten Matthew recht op Cuba afkoersen, wellicht als categorie 2 orkaan. Als de windschering wegvalt kan dat zomaar een categorie 3 of 4 worden.
Sea is calming down after visit of #Matthew yesterday #Barbados pic.twitter.com/hmz51vdpVq
— Margriet Groenendijk (@MargrietGr) 29 september 2016
En als Matthew A-B-C achter zich heeft gelaten wordt alles weer rustig, zoals op Windward Eilanden waar Matthew voornamelijk met veel regen heeft huisgehouden, zoals op Martinique en Santa Lucia. En Margriet? ….. die ligt alweer lekker aan het strand van Barbados. Bofkont!!
12 reacties
Gesloten voor reacties.