matthew

Matthew boven de Caribische Zee

Eigenlijk wilde ik dit bericht voor morgen bewaren, maar op dit moment en morgen worden de Benedewindse Eilanden bedreigd door Tropische Storm Matthew. Voor Aruba, Bonaire en Curacao (A-B-C) geldt dan ook een zgn. tropische storm waarschuwing. Matthew koerst net ten noorden van de eilanden langs en A-B-C worden in ieder geval getroffen door de vloedgolf, hoge zee en de vele regen. De wind zal meevallen. De kern gaat te ver noordelijk aan A-B-C voorbij. De noordelijke kusten van de eilanden zijn uitermate gevaarlijk.

al1416w5_nl

De opmerkelijke koers van Matthew

Het National Hurricane Centre geeft de waarschuwingen af. Men moet op A-B-C dus rekening houden met extreme weersomstandigheden.

Gisteren lag Matthew, eigenlijk toen nog “Invest 97L”,  boven de Atlantische Oceaan. Via twitter (H/T Margriet Groenendijk) zag ik dit mooie filmpje. Op het moment dat Margriet deze video schoot was Matthew nog een Tropische Golf. De windsnelheden waren nog geen 80 kmh op dat moment en een lagedruk had zich nog niet op zeeniveau gevormd. In ieder geval volgens de modellen. Matthew is een Tropische Derpessie geworden na de passage van Barbados en een Tropische Storm geworden boven de Caribische zee.

tcmoviefinal

Matthew nu nog als Tropische Storm (klik op foto voor animatie)

En Matthew koerst verder richting het oosten westen (tnx Breunis) en zal nog in kracht toenemen. Vanaf morgen zal Matthew dan orkaankracht bereiken.

curcappi_150_eng

Radar van Curacao een uurtje geleden 19.20 CET

De radar geeft nog niet heel veel ellende. De stormkracht zal meevallen voor A-B-C de komende uren. De regen zal wel fors zijn en zoals gezegd een hoge zee met veel golfslag. Dat is zeker een gevaarlijke situatie.

 

shear-matthew

Windschering is een gevaar voor een snelle toename in kracht

Wat een snelle toename, gelukkie voor A-B-C, tegenhoudt is de windschering boven de Caribische Zee. In het gebied waar Matthew doorheen koerst staat een behoorlijke schering en die treft Matthew in de flank. Windsnelheden van 120 kmh vanuit het zuidwesten doen de groei van Matthew stagneren. Uiteindelijk zal Matthew wel doorgroeien tot een orkaan omdat dit systeem convectief zeer goed opgebouwd is. De wolkentoppen worden niet zomaar weggeblazen. De bovenstaande kaart staat bol van lijntjes. De rode gebieden zijn ongunstig voor Matthew. De witte lijntjes, de schering, onderdrukken een snelle groei. De groene gebieden zijn heel gunstig. Die zie je na de passage van Cuba. Dat kan morgen zomaar weer anders zijn.

sst-matthew

Aan het warme zeewater zal het niet liggen….

Aan het zeewater zal het niet liggen overigens. Met temperaturen van +30°C is dit dé perfecte motor voor een tropisch systeem. Met name de koers is opmerkelijk. Binnen 2 dagen maakt Matthew een scherpe bocht naar rechts. Richting Cuba en Hispagnola. Later wellicht richting de USA?

 

14l_tracks_latest

het ensemble van de meeste globale weermodellen….

De meeste modellen zijn het er over eens. Matthew koers op Cuba af en gaat ergens bij Guantanamo Bay aan land.

14l_gefs_latest-gfs

…. en het ensemble van de diverse leden van de GFS

En ook het ensemble van de GFS is duidelijk. De meeste leden laten Matthew recht op Cuba afkoersen, wellicht als categorie 2 orkaan. Als de windschering wegvalt kan dat zomaar een categorie 3 of 4 worden.

 

En als Matthew A-B-C achter zich heeft gelaten wordt alles weer rustig, zoals op Windward Eilanden waar Matthew voornamelijk met veel regen heeft huisgehouden, zoals op Martinique en Santa Lucia. En Margriet? ….. die ligt alweer lekker aan het strand van Barbados. Bofkont!!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

12 reacties

Gesloten voor reacties.