tempcontrast2704

We moeten gigantisch afkloppen in Nederland op onze vrije dag Koningsdag. Vorige week leek het nog zo goed als zeker een ellendige koude regendag te worden. Nu is van dat pakket alleen de koude noordenwind overgebleven terwijl de zon in een grot deel van het land – en zeker waar ik zit – al dik is doorgebroken. Vanochtend heb ik in de tuin al mijn portie vitamine D gescoord! Maar kijk eens op deze grafische kaart van wetteronline.de. Elders in Europa is het bar en boos…

meteox2704

Kijk eens naar die extreme onweerspitten in het Rôhnedal. Moet ik nog wat op filosoferen waarom ze precies daar zitten. Vermoedelijk omdat de aangezogen lucht vanaf de Middellandse Zee de weg van de minste weerstand kiest en over de platte Rôhnedelta de vallei naar binnen schuift. Aan de zuidkant van de Alpen kan het op grote hoogte gaan sneeuwen. Aan de noordkant staat Föhn. Het is er zeer warm. Dit was vorige week nog een dag met sneeuw. Dat is nu verschoven naar morgen… of eigenlijk morgenochtend… maar dan heb je ook wat!

Wettersturz! Eine Kaltfront in Kombination mit einem Adriatief. Damit kräftige Abkühlung und in höheren Tälern zum Teil recht winterlich. Außerdem droht Sturm bzw. sogar Orkan!

Dat wordt dus weer bijzonder op de webcams. Ik ga nu even de Koningsdag braderie bezoeken en ga hier dus hangen. Laten we met onze gedachten ook even zijn bij Stephan Wijnkamp en zijn vrouw. Die zitten in Nepal zich voor te bereiden op een beklimming van de achtduizender Shisha Pangma. Op de Facebook pagina van de expeditie is het laatste bericht van 12 april. We hopen dat alles goed is…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.