tempcontrast2704

We moeten gigantisch afkloppen in Nederland op onze vrije dag Koningsdag. Vorige week leek het nog zo goed als zeker een ellendige koude regendag te worden. Nu is van dat pakket alleen de koude noordenwind overgebleven terwijl de zon in een grot deel van het land – en zeker waar ik zit – al dik is doorgebroken. Vanochtend heb ik in de tuin al mijn portie vitamine D gescoord! Maar kijk eens op deze grafische kaart van wetteronline.de. Elders in Europa is het bar en boos…

meteox2704

Kijk eens naar die extreme onweerspitten in het Rôhnedal. Moet ik nog wat op filosoferen waarom ze precies daar zitten. Vermoedelijk omdat de aangezogen lucht vanaf de Middellandse Zee de weg van de minste weerstand kiest en over de platte Rôhnedelta de vallei naar binnen schuift. Aan de zuidkant van de Alpen kan het op grote hoogte gaan sneeuwen. Aan de noordkant staat Föhn. Het is er zeer warm. Dit was vorige week nog een dag met sneeuw. Dat is nu verschoven naar morgen… of eigenlijk morgenochtend… maar dan heb je ook wat!

Wettersturz! Eine Kaltfront in Kombination mit einem Adriatief. Damit kräftige Abkühlung und in höheren Tälern zum Teil recht winterlich. Außerdem droht Sturm bzw. sogar Orkan!

Dat wordt dus weer bijzonder op de webcams. Ik ga nu even de Koningsdag braderie bezoeken en ga hier dus hangen. Laten we met onze gedachten ook even zijn bij Stephan Wijnkamp en zijn vrouw. Die zitten in Nepal zich voor te bereiden op een beklimming van de achtduizender Shisha Pangma. Op de Facebook pagina van de expeditie is het laatste bericht van 12 april. We hopen dat alles goed is…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.