Europa gaat met sneeuw de winter in

Klik voor grotere afbeelding

It sil haeve! It giet oan! Je moet echt een bekrompen Hollander aan Zee zijn om niet te willen zien dat de winter de komende week zijn intrede doet in Europa. Als winterliefhebber moeten we gewoon Europees denken. Het kwakkelen hoort nu eenmaal bij een landje aan zee (en misschien gaan we wel weer “koudkwakkelen” deze winter – herinner je je nog). Nee bovenstaande kaart toont de veroveringstocht van Koning Thialf in de komende 8 dagen.

[fbphotos id=301568469877365]

De ensembles vanochtend tonen nog wel wat verrassingen. Hierboven heb je ze voor 4 punten rondom de Alpen. De zuidkant is droog. Dat is te verwachten bij een dergelijk Föhndiagram. Hoewel er zeker nog kansen zijn dat de neerslag wat om de Alpen heenkrult. Er hoeft maar een Genua-laag te ontstaan als een koufront op de Alpen klapt en dan valt de zuidkant ineens dik in de prijzen. In de Franse Alpen schiet de groene hoofdrun belachelijk uit. Dat is natuurlijk niet heel betrouwbaar. Maar toch is daar vanaf 5 december alles mooi wit. Later stijgt de sneeuwgrens even flink om dan rond 10 december weer fors te zakken.

Sneeuw blijft liggen
Zwitserland en Oostenrijk krijgen ook even een flinke verzachting maar dat is het voordeel van sneeuw hé: zolang de zon niet te fel schijnt en het geen 10 graden dooit blijft het gewoon liggen….  ook hier keldert het kwik weer 10 december. Met uiteindelijk die schitterende sneeuwkaart bovenaan als gevolg. Het meest interessant is de dikke blauwe lijn van de grote controlerun. Die toont een scenario waarbij de golven sneeuw maar blijven binnenkomen tot het gaatje op 19 december. Dit terwijl de meeste berekeningen gaan voor een overgang naar droog zonnig en matig koud weer in de Alpen.

[fbphotos id=301572199876992]

Het vervolg na 12 december is erg interessant hebben we hierboven al gezien. Droog en zonnig? Of aanhoudend sneeuwrijk? Het laatste willen we natuurlijk, want de zon hebben we pas in het hoogseizoen nodig. Hoewel: een fase voor het opspuiten van kunstsneeuw zou ook niet gek zijn. En de vroege vogels kunnen dan heerlijk genieten van lege droompistes. Hierboven een paar kaarten die we kunnen duiden. ECMWF en GFS komen voor 13 december nog min of meer op hetzelfde uit: een Azorenhoog dat een zwakke blokkade vormt met het kleine Groenlandhoog. Een slurf van koude kan over Europa naar het westen stromen.

Eerste ijsdag?
Maar nu komt het…. in het ECMWF model ligt dan een grote depressie bij IJsland klaar om de volgende sneeuwrijke occlusie naar de Alpen te jagen. In het GFS model waarin we verder vooruit kunnen kijken zien we de hoofdrun toch kiezen voor een continentaal hoog waaruit op 15 december in het oosten van Nederland al de eerste ijsdag zou kunnen ontstaan. De GFS-ensembles hierboven tonen dat het GFS model in de volgende runs zeker nog zal stuiteren tussen het droge en natte scenario. Kies waarvoor je duimt. Ik wacht nog even af.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.