Europa gaat met sneeuw de winter in

Klik voor grotere afbeelding

It sil haeve! It giet oan! Je moet echt een bekrompen Hollander aan Zee zijn om niet te willen zien dat de winter de komende week zijn intrede doet in Europa. Als winterliefhebber moeten we gewoon Europees denken. Het kwakkelen hoort nu eenmaal bij een landje aan zee (en misschien gaan we wel weer “koudkwakkelen” deze winter – herinner je je nog). Nee bovenstaande kaart toont de veroveringstocht van Koning Thialf in de komende 8 dagen.

[fbphotos id=301568469877365]

De ensembles vanochtend tonen nog wel wat verrassingen. Hierboven heb je ze voor 4 punten rondom de Alpen. De zuidkant is droog. Dat is te verwachten bij een dergelijk Föhndiagram. Hoewel er zeker nog kansen zijn dat de neerslag wat om de Alpen heenkrult. Er hoeft maar een Genua-laag te ontstaan als een koufront op de Alpen klapt en dan valt de zuidkant ineens dik in de prijzen. In de Franse Alpen schiet de groene hoofdrun belachelijk uit. Dat is natuurlijk niet heel betrouwbaar. Maar toch is daar vanaf 5 december alles mooi wit. Later stijgt de sneeuwgrens even flink om dan rond 10 december weer fors te zakken.

Sneeuw blijft liggen
Zwitserland en Oostenrijk krijgen ook even een flinke verzachting maar dat is het voordeel van sneeuw hé: zolang de zon niet te fel schijnt en het geen 10 graden dooit blijft het gewoon liggen….  ook hier keldert het kwik weer 10 december. Met uiteindelijk die schitterende sneeuwkaart bovenaan als gevolg. Het meest interessant is de dikke blauwe lijn van de grote controlerun. Die toont een scenario waarbij de golven sneeuw maar blijven binnenkomen tot het gaatje op 19 december. Dit terwijl de meeste berekeningen gaan voor een overgang naar droog zonnig en matig koud weer in de Alpen.

[fbphotos id=301572199876992]

Het vervolg na 12 december is erg interessant hebben we hierboven al gezien. Droog en zonnig? Of aanhoudend sneeuwrijk? Het laatste willen we natuurlijk, want de zon hebben we pas in het hoogseizoen nodig. Hoewel: een fase voor het opspuiten van kunstsneeuw zou ook niet gek zijn. En de vroege vogels kunnen dan heerlijk genieten van lege droompistes. Hierboven een paar kaarten die we kunnen duiden. ECMWF en GFS komen voor 13 december nog min of meer op hetzelfde uit: een Azorenhoog dat een zwakke blokkade vormt met het kleine Groenlandhoog. Een slurf van koude kan over Europa naar het westen stromen.

Eerste ijsdag?
Maar nu komt het…. in het ECMWF model ligt dan een grote depressie bij IJsland klaar om de volgende sneeuwrijke occlusie naar de Alpen te jagen. In het GFS model waarin we verder vooruit kunnen kijken zien we de hoofdrun toch kiezen voor een continentaal hoog waaruit op 15 december in het oosten van Nederland al de eerste ijsdag zou kunnen ontstaan. De GFS-ensembles hierboven tonen dat het GFS model in de volgende runs zeker nog zal stuiteren tussen het droge en natte scenario. Kies waarvoor je duimt. Ik wacht nog even af.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.