18ekoudd

Het is steeds zekerder dat Koning Thialf een treinkaartje Lage Landen heeft geboekt. Wat we alleen nog niet weten is of het een enkeltje is of een retour. Ik denk dat steeds meer weermannen hun hoed zullen opeten als we de komende 7 dagen geen forse winterse perikelen zullen zien en dan niet alleen in dat “Scandinavische hoekje van Nederland” maar in de hele Lage Landen. Hierboven een leuke berekening van de temperaturen in de ochtend van 18 januari.

totwoensdaggelijk

Hierboven het moment tot waar het Amerikaanse model en het Europese model en alle andere modellen waarschijnlijk ook het volledig eens zijn. Datr is komende woensdagmiddag. De Alpen allang in een noordstuwing. De verbinding tussen Azorenhoog en Groenlandhoog gemaakt aka Fréderic-hoog. En dan die depressie in de golf van Biskaje die vanwege zijn zuidelijke trekbaan vrijwel zeker voor sneeuw en kou in de Lage Landen gaat zorgen.

fulltouch

Ik laat bewust even de kaarten weg tussen woensdag en zondag. Omdat het gewoon te onvoorspelbaar is wat dat depressietje gaat doen. Hij kan in tweeën splitsen. Hij kan wat zachte lucht opslokken waardoor het in Klundert regent terwijl het in Amsterdam dumpt. Hij kan intensiveren. Afzwakken. Snel voorbij trekken. Langzaam voorbij trekken. Maar uiteindelijk komt er een oplopende luchtdruk bij aanhoudende noordstuwing en ook in die dagen als het al mooi vriest in Nederland kan er altijd een leuk sneeuwmoment komen. Zoals het Europese model berekent voor zondag de 17e.

touch1701

Kijk dat is toch een grappig sneeuwmoment! Jammer voor de Belgen! Geintje: allemaal meteofiction of scenario’s. Kan dus evengoed omgekeerd zijn.

hoeveelheid

Hier zie je de accumulatie in centimeters sneeuw. Omdat het plukje neerslag in de kern van het hoog zit bij 1030hPa en dus nauwelijks beweegt sneeuwt het lekker uit. Gek eigenlijk: sneeuw bij 1030hPa. Ik verwacht dan een extreem koude bovenlucht om dat mogelijk te maken. Eens zien.

min38

Ja absoluut. -38ºC op de top van de Mont Blanc als hij in Noord-Holland zou staan. Altijd een gek idee dat een berg van 5km hoogte met een basis van bijvoorbeeld 25km gemakkelijk tussen Alkmaar en Amsterdam past. Met dan nog maar een matige hellingshoek van 40%. Wel even heien van te voren. Gekheid op een stokje. Het ziet er allemaal gewoon prachtig uit momenteel.

parkcity1001

De pluim is ook binnen! Mooie glijvlucht de winter in. Iemand nog van mening dat het een dode mus is? Volgend weekeinde staan we duidelijk op een springplank. Het kan een volle week blijven vriezen. Het is in onze kikkerlandjes altijd ook fors waarschijnlijk dat het maar een paar dagen duurt. In de Bilt komen we in elk geval van de nul Hellmannen af!

alpenkoud

Wat ik iedereen sowieso al meegeef is dat wat er in de Lage Landen ook gebeurt de Alpen echt koud worden. Siberisch. Kijk maar op de kaart van 19 januari als het in de huidige run in Nederland al weer een beetje zou gaan dooien.

londoncalling

Geen paniek! In de huidige berekening is de dooi aan het einde van de run maar een tussenmomentje. Om ons in staat te stellen even de ruitenwisservloeistof goed met anti-vries te vullen. Want in deze cliffhanger kaart is bijvoorbeeld heel Groot-Brittannië dik vriezend. Dus alleen ons Noordzeetje gooit nog een beetje roet in het eten totdat…

surfer-oostzee

Ook die begint dicht te vriezen… nee geintje… dit is de Oostzee eergisteren. Een dichtvriezende noordzeekust houden we nog even voor wat verder in de Nieuwe Kleine IJstijd. Nu zijn we al happy met een bevroren IJsselmeer. Ook dat maakt van ons landje al een koudemagneet. Want al neemt Koning Thialf straks nog een paar daagjes vakantie. We zetten gewoon zulke lekkere koffie dat ie een twee dagen later al weer terug komt!

PS Zie op kaart hierboven de tot gaatje aanhoudende noordstuwing tegen de Alpen. Dat zijn nog eens mooie perspectieven – natuurlijk ga ik nu meteen door met een Alpenweerbericht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

106 reacties

Gesloten voor reacties.