3-daagse sneeuwverwachting vanaf 19-12 12u

Klik voor grotere kaart

Hierboven de kaart met de sneeuwverwachting tot donderdagmiddag 12 uur. Zoals je op Meteoexploration.com kunt zien wordt het meeste op woensdag verwacht en het minste op donderdag. Weet je wel: dat was die dag dat het zou plenzen in Oostenrijk onder 1400 of zelfs 1900m. Nee, de GFS12u zit weer helemaal op een lijn met de 00u vanochtend: het zachte moment is één dag uitgesteld naar vrijdag en dan zaterdagochtend passeert al het koufront waaruit het weer sneeuwt tot in de laagste dalen.

De kaart hierboven toont de sneeuwgrens gemiddeld over de laatste 24 uur van de 3 dagen. Dan zie je dat er een gradiënt is van de Franse Alpen naar Oostenrijk. Dat houdt zoals zo vaak gelijke pas met de gemiddelde hoogteligging van de skigebieden in die landen, waardoor het ook een fabeltje is dat de Franse Alpen zo veel sneeuwzekerder zouden zijn dan de Oostenrijkse. In elk geval valt de hele sneeuwgrens overal erg mee. En het zwaartepunt van de sneeuwval komt deze keer in Zwitserland te liggen en zaterdag waarschijnlijk in Oostenrijk. Gerechtigheid dus!

De GFS12u berekent nog wel wat fellere regen op vrijdag maar die legt dat dan ergens bij Linz aan de Donau en dus ruim buiten de skigebieden. Wel zal het vrijdag motregenen onder 1000m. Zaterdagochtend dan het koufront, waarbij je nog kunt duimen voor een meevaller qua sneeuwhoeveelheid. En dan zondag de overgang naar het grand beau in de hele Alpen dat in de zuidelijke Franse Alpen en met name aan de Italiaanse zuidkant al eerder begint.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.