3-daagse sneeuwverwachting vanaf 19-12 12u

Klik voor grotere kaart

Hierboven de kaart met de sneeuwverwachting tot donderdagmiddag 12 uur. Zoals je op Meteoexploration.com kunt zien wordt het meeste op woensdag verwacht en het minste op donderdag. Weet je wel: dat was die dag dat het zou plenzen in Oostenrijk onder 1400 of zelfs 1900m. Nee, de GFS12u zit weer helemaal op een lijn met de 00u vanochtend: het zachte moment is één dag uitgesteld naar vrijdag en dan zaterdagochtend passeert al het koufront waaruit het weer sneeuwt tot in de laagste dalen.

De kaart hierboven toont de sneeuwgrens gemiddeld over de laatste 24 uur van de 3 dagen. Dan zie je dat er een gradiënt is van de Franse Alpen naar Oostenrijk. Dat houdt zoals zo vaak gelijke pas met de gemiddelde hoogteligging van de skigebieden in die landen, waardoor het ook een fabeltje is dat de Franse Alpen zo veel sneeuwzekerder zouden zijn dan de Oostenrijkse. In elk geval valt de hele sneeuwgrens overal erg mee. En het zwaartepunt van de sneeuwval komt deze keer in Zwitserland te liggen en zaterdag waarschijnlijk in Oostenrijk. Gerechtigheid dus!

De GFS12u berekent nog wel wat fellere regen op vrijdag maar die legt dat dan ergens bij Linz aan de Donau en dus ruim buiten de skigebieden. Wel zal het vrijdag motregenen onder 1000m. Zaterdagochtend dan het koufront, waarbij je nog kunt duimen voor een meevaller qua sneeuwhoeveelheid. En dan zondag de overgang naar het grand beau in de hele Alpen dat in de zuidelijke Franse Alpen en met name aan de Italiaanse zuidkant al eerder begint.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.