beer

Gisteravond stelden we het al vast dat het Amerikaanse weermodel neigt te eindigen met een Scandihoog momenteel. Transportkou en al. We praten dan al over de tweede week van maart. Pure meteofiction dus. Maar wel om in de gaten te houden. Ook een goed idee om alweer even terug te lezen hoe het KNMI voorjaar 2013 samenvatte.

koudeuitbijter

Natuurlijk is die hoofdrun vanochtend een koude uitbijter aan het einde. Zeer koude bovenluchten in de Lage Landen. En aan het einde van de berekening een beginnetje van vorst op 2m meethoogte. Kans dat het gebeurt? 10%? 20%? Eerst de ijzige kou in de Verenigde Staten maar eens laten uitwoeden. En wat betekent het voor de Alpen? In 2013 hadden de Alpen juist een vrij warm voorjaar. Er lag een scherpe grens tussen koud en zacht midden door Duitsland. Ook die tendenzen moeten we volgen. Op dit moment zit dat niet in de berekeningen. Eén gebied kan sowieso afkloppen als het zo zou uitkomen en dat is de Wintersport-Arena Sauerland…. daar werd in 2013 in mei nog geskied!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.