Laten we deze gedenkwaardige dag beginnen met goed nieuws. Voor de noordkant van de alpen is (nog) niets verloren hoor. Zondag krijgt de gehele noordkant een mooie opfrisbeurt. Nee, de hoeveelheden die aan de zuidkant zijn gevallen gaan we bij lange na niet halen. Maar een centimetertje of 20 moet wel gehaald kunnen worden. Van west naar oost neemt de neerslag wel wat af en stijgt de sneeuwgrens licht. Maar ook Stiermarken en Salzburgerland gaan diverse centimeters meepakken. 

Het bovenstaande kaartje is de accumulatie tot en met maandag ochtend. Niet op die roze pluk letten. Dat is op het moment nog steeds bezig. De meeste neerslag voor de noordkant gaat zondag overdag vallen. Van west naar oost neemt de sneeuwgrens toe. Aan de westkant, dus Zwitserland en Montafon, ligt de sneeuwgrens in de meeste dalen, terwijl meer naar het oosten de sneeuwgrens oploopt tot 800 meter. Voila, geen man overboord. Wellicht is dat net te hoog voor sneeuw in de laagste dalen, maar skiën doe je niet in het dal. De langlaufers onder ons moeten wel de iets hogere gebieden opzoeken om niet in de natte drek terecht te komen. Maar dit geldt alleen voor het oosten van Tirol en verder oostelijk. Frankrijk zit veilig de komende dagen. Heerlijke omstandigheden daar. Zaterdag en dinsdag een verse laag sneeuw met een lage sneeuwgrens.

En vanaf dinsdag komt er weer een zwakke zuidelijk stroming op gang die lichte föhn brengt aan de noordkant van de Alpenboog. Er is wel een zuidelijk stromingspatroon boven de Alpen, en eigenlijk boven geheel Europa, maar van dikke neerslag voor de zuidkant komt het dan niet meer. Er zal niet meer dan een buitje aan de zuidkant vallen, maar dat is marginaal en de noordkant zal z’n zonnenuurtjes wederom meepakken. Pas volgende week zaterdag staat het volgende neerslag moment op de kaarten. Dat blijven we natuurlijk volgen.

De reden dat het niet echt wil lukken met de sneeuw aan de noordkant en de de winter in de Lage Landen is door de straalstroom. Die ligt vrij zuidelijk naar mijn mening. Hierdoor schiet de ene depressie na de andere de Middellandse Zee op. En de straalstroom ligt er nou niet eens heel knallend bij. Meestal is het een strakke raket met windsnelheden van +250 kmh. Dat is in dit geval helemaal niet het zo.  Op termijn gaat de straalstroom zelfs de zuidwest hoek in en neemt toe in kracht. Het vrachtschip van de Atlantische NOM’s laat dan niets heel van de winter in Europa. Met alle gevolgen van dien. En de Alpen komen dan onder onder hoge druk te liggen. Allemaal veel te ver weg. Nu nog maar even niet aan denken.

[metaslider id=38026] Tja…..en dan de winter voor de Lage Landen. “U zei winter”? Dat moeten we maar even loslaten en niet meer over praten de komende 10 dagen. Het is alsof ik bel met een slechte verzekeringsmaatschappij:

Afdeling afschrijvingen, goedemiddag — u bedoelt de winter van 2014 voor de eerste decade van februari? — verwerkt! — kan ik u nog ergens anders mee van dienst zijn? — Prettige dag verder.  😀


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

18 reacties

Gesloten voor reacties.