val tho

Wie deze week in de Alpen vertoeft is echt een lucky bird eerste klas, zeker dezer dagen. Zon, zon, zon, en dat in een winters mooi landschap. Val Thorens in Savoie Mont Blanc ligt er fantastisch bij. Herkent iedereen de Mont Blanc op de achtergrond. Wie regelmatig in Frankrijk gaat skiën herkent de top van de Alpen natuurlijk meteen. Mij doet die altijd aan de vorm van een oude tent denken. En jou?

IMG-20170118-WA0004

En als je niet genoeg kan krijgen van het skiën kan je ’s avonds weer de piste op, zoals Roger gisterenavond in Soll gedaan heeft. ‘Heerlijk, maar berekoud’ meldde hij ons. Ja, je ziet, op de zuidoostelijke Alpen na is het overal diep winters in de Alpen.

les gets

Moest nachtelijk skiën niets voor jou zijn, wat dacht je dan van een rondje op de ijsbaan. Les Gets is dit.

GMT_TXTX_18012017

Over ijs gesproken, snel even een sprong naar de Lage Landen. Gisteren in zo goed als heel Nederland een echte ijsdag. De laatste … voorlopig … want voor februari zijn er momenteel hoopvolle ontwikkelingen te zien. Het zou goed kunnen dat de echte laaglandwinter nog moet komen. Verderop in dit bericht meer daarover.

tcdc_17012015_17011900

Landelijke ijsdagen zijn voor de komende dagen in ieder geval niet meer in het vooruitzicht. Want terwijl de Alpen in de zon baden, sijpelt er vanuit de Noordzee vochtigere lucht binnen, met wolken. En dat heeft zijn invloed op de temperatuur. Het zuidoosten van Nederland en Vlaanderen hebben daar merkelijk minder last van …

graphe6_1000_522_104___

… wat je ook op deze pluim kan zien. Na wat minder koud weer morgen en overmorgen verscherpt de koude er weer met maar een uur of zes per dag dat het kwik even boven het vriespunt uitkomt.

eps_ijsgroei_06380

Hajo liet in de avondupdate gisteren een heleboel ijspluimen zien, behalve die voor Zuidoost-Nederland. Jammer want dat was net de mooiste. Nu nog maar 4cm ijs, maar dat zou komende week wel eens tot 10cm kunnen aangroeien. Elders in de Lage Landen zien we die diktes jammer genoeg niet.

tcdc_17012212_17011900

Hoe komt het dat die kou vanaf het weekend terug komt? Aanvoer van drogere lucht vanuit het zuidoosten. Minder wolken dan, waardoor de nachtelijke uitstraling weer vol door kan. Het omgekeerde dan voor de westelijke helft van de Alpen. Daar trekt de hemel komend weekend helemaal toe.

rart_17012218_17011900

En dat heeft te maken met die nieuwe depressie boven de Middellandse Zee waar ik in mijn bericht van eergisteren nog over sprak. Daardoor wordt vanaf zondag mogelijk drie dagen lang sneeuw naar de westelijke Zuidkant gestuwd.

prato nevoso

En dan denk ik in eerste instantie weer aan Prato Nevoso, de ondertussen al klassieke stuwingszone in dergelijke situaties. Voorbije nacht nog vol in de kunstsneeuw. Zondag begint daar de derde dump van het seizoen.

prato nevoso

Ja, een mooi ensemble voor die regio. Wellicht meer dan een halve meter weer. En bij zo’n constellatie profiteert het Zuid-Franse Isola 2000 uiteraard mee.

val tho

De rest van de Franse Alpen wellicht niet. Tenzij ze echt tegen de Alpenhoofdkam aan liggen, Valfréjus bijvoorbeeld. Maar elders? Nee, vooral veel wolken. Verder zien we dat januari wisselvallig zou kunnen eindigen, maar zeker is dat nog niet.

gfs-0-156

Heeft te maken met de hogedruk die dan naar het oosten doorschuift.

gfsnh-10-6

En dat staat volgens mij dan weer in verband met de poolwervel, die zoals we weten al heel het seizoen heel onregelmatig is. Laat ik hiermee afsluiten, want hier zien we heel interessante ontwikkelingen. Dit is de huidige situatie. De poolwervel in de hogere stratosfeer is momenteel afwezig boven Europa, en eigenlijk ook boven de Noordpool. Boven Canada moeten we hem zoeken momenteel.

gfsnh-10-186

Richting het einde van de maand komt daar verandering in en verplaatst heel de boel onze kant op. Daarom dus dat ik ook toenemende wisselvalligheid verwacht vlak voor de maandwisseling.

gfsnh-10-216

Maar … op lange termijn is een plotse opwarming van de stratosfeer (een Sudden Stratospheric Warming – SSW) zichtbaar …

SSW

En wie de site hier al jaren volgt weet dat dat de poolwervel helemaal kan vernietigen, met dan stijgende winterkansen voor bijvoorbeeld West-Europa. De tijd ontbreekt me om hier nu weer heel het verhaal te doen. Zoek op de site even naar ‘SSW’ en je komt er meer over te weten. Of klik hier.

gfsnh-10-288

Op zich is zo’n SSW niet uitzonderlijk voor de tweede helft van de winter. Maar het goede nieuws is dat die SSW deze keer niet tot een poolwervelverplaatsing leidt (wat meestal ongunstig is voor winterweer in de Lage Landen), maar tot een poolwervelsplit. En dat biedt kansen voor echt winterweer in West-Europa.

gfsnh-10-384

Ziehier het resultaat. Waar is de poolwervel? Foetsi. Wie de winter al heeft afgeschreven: you might wanna reconsider, want in zo’n situatie is er toenemende kans op noordelijk gelegen hogedruk. Garanties kan ik je wel niet geven, maar wie weet komen we in februari nog wel allemaal op de schaats.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

96 reacties

Gesloten voor reacties.