alternatieve3101

Vanochtend is bij een temperatuur van -17ºC de Alternatieve Elfstedentocht als KPN Grand Prix voor de (semi-)professionals van start gegaan op de Weissensee. Hieronder leren we dankzij de reactie van Marcel van de Haterd dat er nog steeds alleen op het kleine meer gereden wordt. Jammer want bij de temperaturen die er de komende nachten heersen zal het grote meer zo in orde zijn. Gisteren was de toertocht waaraan 1100 dappere schaatsers deelnamen. Zie nog even deze webcam van de Weissensee waarop de schoongeveegde lussen goed te zien zijn. Hoe staan de kansen voor aankomende week als de mannen en vrouwen huiswaarts keren?

noordoost3101

Leo heeft eerder gemeld dat de kansen voor zuidoost-Nederland goed staan voor tenminste een of twee dagen schaatsbaar ijs. Des te groter was mijn verbazing bij het zien van deze pluim voor noordoost-Nederland vanochtend. De vuistregel is 1cm ijs per -5ºC per nacht. Dan kom ik toch zeker wel op 6cm ijs op 9 februari. Niet genoeg voor grote toertochten of wedstrijden. Wel genoeg voor de liefhebbers. En zeker zal er op ondergespoten veldjes op natuurijs worden geracet.

ijspluim3101

Kijk maar! En zie ook dat die pluim de toertochtwaardige 10cm tenminste als kansje presenteert. Nu moet ik ernstig oppassen dode mussen te creëren en meteofiction en werkelijkheid al te zeer laten mengen. Maar ik heb altijd gezegd dat de eerste dagen van februari wat mij betreft de springplank zijn voor de echte verrassend koude modelrun en de echte sprong naar een echt stevige winterprik à la februari 2012. Die heb ik in mijn allereerste seizoensprognose ooit beloofd.

noordwest3101

Welnu voor tenminste mijn eigen regio noordwest is het nog slappe hap hoor op de kaarten. Jullie weten dat ik met alle plezier straks door de modder kruip voor jullie. Maar nu is het echt gewoon nog de hoopvolle fase waarin elke optimist en voorpretgenieter gewoon gratis levensvreugde kan tanken.

5feb

Ronaldo heeft gisteren prima uitgelegd dat het nog schort aan echte transportkou in de berekeningen. De allernieuwste run is de GFS06u en die laat toch op 5 februari een fraai weerbeeld zien waaruit prima een bak kou uit Scandinavië naar de Lage Landen zou kunnen doorstoten. Stel je op de dikkere 1015hPa lijn een hele dikke pijl voor van oostnoordoost naar westzuidwest. Het hoog bij Ierland hoeft maar net even de juiste positie te kiezen. De lucht zou uitdrogen en dan heb je in de navolgende dagen de eerste nachten met strenge vorst te pakken. Wishfull thinking? Absoluut! Maar ik ga graag de koude modder in hoor. Daar niet van. Maar zwart ijs spreekt me net iets meer aan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.