alternatieve3101

Vanochtend is bij een temperatuur van -17ºC de Alternatieve Elfstedentocht als KPN Grand Prix voor de (semi-)professionals van start gegaan op de Weissensee. Hieronder leren we dankzij de reactie van Marcel van de Haterd dat er nog steeds alleen op het kleine meer gereden wordt. Jammer want bij de temperaturen die er de komende nachten heersen zal het grote meer zo in orde zijn. Gisteren was de toertocht waaraan 1100 dappere schaatsers deelnamen. Zie nog even deze webcam van de Weissensee waarop de schoongeveegde lussen goed te zien zijn. Hoe staan de kansen voor aankomende week als de mannen en vrouwen huiswaarts keren?

noordoost3101

Leo heeft eerder gemeld dat de kansen voor zuidoost-Nederland goed staan voor tenminste een of twee dagen schaatsbaar ijs. Des te groter was mijn verbazing bij het zien van deze pluim voor noordoost-Nederland vanochtend. De vuistregel is 1cm ijs per -5ºC per nacht. Dan kom ik toch zeker wel op 6cm ijs op 9 februari. Niet genoeg voor grote toertochten of wedstrijden. Wel genoeg voor de liefhebbers. En zeker zal er op ondergespoten veldjes op natuurijs worden geracet.

ijspluim3101

Kijk maar! En zie ook dat die pluim de toertochtwaardige 10cm tenminste als kansje presenteert. Nu moet ik ernstig oppassen dode mussen te creëren en meteofiction en werkelijkheid al te zeer laten mengen. Maar ik heb altijd gezegd dat de eerste dagen van februari wat mij betreft de springplank zijn voor de echte verrassend koude modelrun en de echte sprong naar een echt stevige winterprik à la februari 2012. Die heb ik in mijn allereerste seizoensprognose ooit beloofd.

noordwest3101

Welnu voor tenminste mijn eigen regio noordwest is het nog slappe hap hoor op de kaarten. Jullie weten dat ik met alle plezier straks door de modder kruip voor jullie. Maar nu is het echt gewoon nog de hoopvolle fase waarin elke optimist en voorpretgenieter gewoon gratis levensvreugde kan tanken.

5feb

Ronaldo heeft gisteren prima uitgelegd dat het nog schort aan echte transportkou in de berekeningen. De allernieuwste run is de GFS06u en die laat toch op 5 februari een fraai weerbeeld zien waaruit prima een bak kou uit Scandinavië naar de Lage Landen zou kunnen doorstoten. Stel je op de dikkere 1015hPa lijn een hele dikke pijl voor van oostnoordoost naar westzuidwest. Het hoog bij Ierland hoeft maar net even de juiste positie te kiezen. De lucht zou uitdrogen en dan heb je in de navolgende dagen de eerste nachten met strenge vorst te pakken. Wishfull thinking? Absoluut! Maar ik ga graag de koude modder in hoor. Daar niet van. Maar zwart ijs spreekt me net iets meer aan.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

48 reacties

Gesloten voor reacties.