Nee, geen sneeuw dit keer. Schuimparty op de Engelse kust (Blackpool). De foto komt uit de Daily Mail. Telegraaf-“gehalte” in het kwadraat. Gezien de reacties onder het artikel twijfel ik zelfs of ze wel allemaal van nu zijn. Goed, mooie plaatjes (ook mét sneeuw) zijn het wel. En het artikel is zeker de moeite waard gezien de weer- kaarten, animaties en video’s!
Het windveld dat gisteren de Ierse, Engelse en Schotse kust zo teisterde, met in de Schotse Hooglanden sneeuw en windstoten tot 176 km/uur (!) en ook iets van een sneeuwstormpje in IJsland, ligt deze donderdagmorgen (dit bericht is gisteravond geschreven) op de Hollandse kust. Verder dan windkracht 8 komt het hier -nog- niet.
Voor vandaag geldt: een herhaling van zetten! Met de instroom van opnieuw zeer koude bovenluchten behoorlijk wat instabiliteit. Zware windstoten op veel felle buien, die vergezeld zullen gaan van hagel en onweer. En, als de neerslag in de middag intensief genoeg is, in het noordoosten (daar is het verticale temperatuursprofiel als geheel het koudst) wellicht wat (natte) sneeuw. Het gaat los; in vrijwel het gehele land zal 15 tot misschien wel plaatselijk 40 mm vallen in de komende 36 uur.
Ondertussen gebeurt er op de oceaan iets interessants. Het enorme lagedrukgebied, waarvan de nog altijd diepe kern zich tussen IJsland en Noorwegen langzaam oostwaarts verplaatst, begint aan de zuidwestkant te golven, en er ontstaat een apart lagedrukgebiedje. Een zogenaamde “randstoring” is geboren.
Althans, in de meeste modellen. Alleen in het GFS ontstaat de aparte kern niet. Maar in het ECMWF diept die tot uiteindelijk 970 mbar! Voor het windveld maakt het niet eens zo heel veel uit; dat verschijnt ook in die golvende isobaren in het GFS. Vrijdagmorgen storm?
Nu wordt het pas echt leuk; ondanks de zogenaamde zeer betrouwbare termijn van 48 uur veel verschillen tussen de modelberekeningen. We gaan eens even vergelijken. Die 48 uur is belangrijk; tot die tijd vooruit rekenen namelijk de hoge resolutie modellen zoals HIRLAM en Harmonie die in feite speciaal voor en door de Benelux zijn ontwikkeld. Deze gebruik ik dan ook het liefst, naast het ECMWF en GFS. Bovenstaand de laatst beschikbare HIRLAM run (18h). Die komt keurig met de aparte (zich boven zee uitdiepende) kern, maar niet verder dan windkracht 9 boven zee.
ECMWF: soortgelijk, af en toe net aan windkracht 9 rakend op de noordwestkust.
GFS: zware storm op zee (windkracht 10 Beaufort) en storm (kracht 9) op vooral de Noord-Hollandse kust en Texel.
Het nieuwe -ook hoge(re) resolutiemodel= van het GFS haalt ook uit hoor. Even hiervoor 10 Beaufort op zee en op deze kaart 9 op de volledige kust, 8 in vrijwel het gehele binnenland.
En Harmonie komt met het meeste geweld. Wat een windveld. Rood is kracht 9, paars 10.
Met (twee uur later dan de vorige kaart) rond 11 uur vrijdagochtend zware storm op de Noord-Hollandse kust.
Twee aspecten maken het echt spannend. Enerzijds is dat de timing. Naast de berekende verschillen in kracht zitten daar ook nogal wat onzekerheden in. Het maximum kan vóór, na, of middenin de ochtendspits vallen. Anderzijds: de windstoten. Hoe zwaar gaan die uitpakken? Harmonie doet (in grijs) 140+ km/uur op Den Helder! Dit overwegende sluit ik niet uit dat door het KNMI code oranje wordt afgekondigd. Maar welk model gaat (deze keer) winnen? Of is “het beste”? Net als in alle andere weersituaties geldt dat er geen beste aan te wijzen valt. Gemiddeld genomen heb ik het idee dat niet één voor een ander onderdoet. Wel springt in bepaalde situaties of voor bepaalde parameters een enkel model er soms positief of negatief uit. Het mooie van de hoge resolutiemodellen vind ik overigens dat ze vaak niet de exacte plaats van een bepaald minimum of maximum te pakken hebben maar wel de uiterste waarde. Wat zijn de ervaringen van de lezers? Weet je wat? We maken er een klein wedstrijdje van. Komt het tot storm (minimaal een uur lang windkracht 9)? En wat wordt de zwaarste windstoot? Onderbouwing hoeft niet maar is natuurlijk wel leuk. En hulp van de modellen is uiteraard toegestaan. Voor het (minder bekende toch?) HIRLAM en Harmonie model geef ik even twee links: de laatste run van HIRLAM kun je hier vinden, Harmonie hier. Nu moet ik zelf zeker ook wat roepen? Ja, windkracht 9 wordt gehaald. En als zwaarste windstoot: 125 km/uur.
Nog even een klein stukje verder vooruit kijken. Zowel het ECMWF als het GFS berekenen voor a.s. zaterdag -aanzienlijk wat- sneeuw in hoog-België en misschien zelfs de Limburgse heuvels. Het GFS komt zelfs met een ijsdag in de Ardennen op zondag.
Nog verder: waarschijnlijk meer van hetzelfde. Misschien af en toe zelfs even wat warmer, hoewel ik dat nu niet verwacht. Serieus winterweer of zelfs een sneeuwdekje zit er voor De Bilt de komende 10 dagen niet in. Witte kerst? Ik zou mezelf verloochenen als ik daar nu al uitspraken over zou doen, maar de kans is volgens mijn huidige inzichten zeker niet groter dan dat de statistiek zegt (10%).
9 reacties
Gesloten voor reacties.