Jeroen heeft vanavond “corvee”. Hij mag het gaan zeggen. Houdt het hoog stand of wordt het weggevaagd door een Britse depressie? Weerman is een zwaar beroep. Zo zou het kunnen dat Frederic als een van de eersten precies goed zag wat we volgende week op ons bordje krijgen. Ik was wat koppig en gaf het hogedrukweer al 25% kans om het te redden. Gisteren erkende Frederic in dit bericht met vleugje seizoensvoorspelling dat het misschien minder onstuimig wordt dan hij eerst dacht. En nu lezen we op Wetteronline.de al over een mogelijke storm volgende week. Aiaiai is het dan niet slimmer als twee weermannen gewoon standvastig de battle aangaan en er maar eentje kan winnen? Dus help ik Frederic weer in het zadel: als het hard gaat waaien en flink plenzen wint hij en anders ik. 

pluim2909

Hier de pluim van de Europese modelrun gisteravond. Jeroen zal vanavond de nieuwe tonen of we kijken zo samen even in de reacties. Maakt niet uit want de modellen onderling en ook de opeenvolgende modelruns zijn momenteel sterk op de hand van Frederic. We praten vooralsnog trouwens niet over een all out storm met giganeerslag. In eerste instantie gaat het om windkracht 6 à 7 met mogelijk harde windstoten en een voor de plantjes gezonde plens regen. 

foehn0510

Grappig hoe ten oosten van ons de nadering van die berekende depressie gepaard gaat met serieuze Föhn. Wij komen al te snel in de bewolking en neerslag om de aangezogen warmte te gaan voelen. Wel aangenaam warm is het natuurlijk gewoon de komende dagen. Een echte Altweibersommer! In de reacties was er nog een leuke uitwisseling tussen Johann en Fréderic over wat dit betekent. Johann zag er al weer voortekenen in van een herhaling van de vorige Föhnrijke winter terwijl Fréderic zich vasthoudt aan de correlatie tussen weer in oktober met een meanderende straalstroom en een koude winter. Het is nog een heel eind naar december. Ik zet voor komende winter in op een gemiddelde winter met een mooie koude uithaal. Beetje 2012 zeg maar en voor de Alpen sowieso niks te vrezen.   

regendezeweek

Alleen is er wel kans op bewolking en lichte neerslag de komende dagen. Zie bijvoorbeeld bovenstaande kaart. Alle komende dagen dobbert er zo wel iets langs. Deels samenhangend met de neerslag die Noorwegen te verstouwen krijgt en deels op basis van advectie over de Middellandse Zee. Maar helemaal niks in vergelijking wat we mogelijk volgende week krijgen. Waarbij ik natuurlijk zoals ik begon moet herhalen dat ik het hogedrukgebied nog een leuke kans geef om stand te houden. We gaan het zien.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Jz7BgxrVmiQ

Toegift: een video uit juli van een undulatus asperatus (golvende turbulentie) in Amerika. Wat leuk is en wat je hier op Wikipedia mooi kunt lezen is dat deze voor het eerst in 2009 beschreven wolkenvorm op dit moment door de World Meteorological Organization word onderzocht of het de eerste nieuw beschreven officiële wolkenvorm sinds 1951 gaat worden. Jeroen heeft deze wolkenvorm ook in Nederland wel eens gefilmd.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.