Gisteravond was mijn persoontje te zien in een leuk item op PowNews. Zie hierrr. Ik riep daar ook wat over ijzige seizoenprognose. Mijn bron daarvoor was Notrickszone.com die Joe Bastardi aanhaalt (zie video vanaf 7 minuten) en Dominik Jung. Ik voeg er meteen aan toe dat ik in wezen niet in seizoensprognoses geloof zolang niet 90% van de funding die nu naar global warming studies gaat wordt omgebogen naar serieus cyclisch klimaatonderzoek. Ik denk dat als we de oceanen beter gaan begrijpen en de rol van de zon, dat er dan ooit nog bruikbare seizoensvoorspellingen zullen komen. Ik hou het liever open en geef aan dat als op een dobbelsteen 1, 2 en 3 koude seizoensscenario’s zijn en 4, 5 en 6 warme seizoensscenario’s dat dan voor de komende decennia de 1, 2 en 3 sterk verzwaard zijn. Ik hoop natuurlijk sowieso op een ijzige winter al was het om meteen gehakt te maken van de onzinnige claims van afgelopen jaar dat de strenge winter en het barre voorjaar veroorzaakt waren door het gebrek aan arctisch zeeijs in augustus & september 2012. Het KNMI heeft daar gelukkig ook nooit in geloofd (zie hierrr). Het ijs is weer helemaal terug van weggeweest. Zie het verschil hierboven. Het gaat om zomerijs wel te verstaan. ’s Winters is er sowieso amper een afname aan arctisch zeeijs waargenomen (zie grafiek) en het ijs rond de zuidpool is nog nooit zo uitgestrekt geweest als nu. 

pluim1309

Das dus een tegenvaller. Geen echte seizoensprognose van de wintersportweerman.Ik hou het liever op mijn BV’s voor 1 tot maximaal 3 weken vooruit. Mijn eerste wordt al knap lastig maar het kan nog wel! Eerst naar de komende dagen kijken. Vandaag is het nog warm maar wel voor het laatst. Op dit moment dringt de regen al binnen vanuit het westen. Daarna gaat de temperatuur in glijvlucht terwijl de regen onze vaste begeleider wordt. Ik heb een Senz stormparaplu aangeschaft en kan het ding meteen volop gebruiken. Wil je er ook één? Als je hem via deze link bestelt dan gooi ik de 6 euro per plu in de fooienpot van het meteo-team. Wel brrr trouwens deze berekening. Leo heeft het goed als hij zegt dat september de 7e te koude maand van 2013 wordt.

enspluim1309

Een beetje rebound van temperatuur na de dip van de 16e lijkt er in te zitten. De kansen op een zachter en droger einde van september zijn nog niet geweken. Zowel de GFS 00u als de GFS 06u eindigen september vandaag met hogedrukweer en temperaturen richting +20°C.[dc_slider slider=”22810″ captions=”true”]Ik geef mijn BV1 niet op voor de 17e. Het beste is altijd het helemaal los te laten maar vandaag kijken we samen toch even naar de kansen. Als jullie tenminste ook een tweede golf sneeuwplaatjes willen zien deze maand. Van de drie modellen komt het Canadese GEM model nog het meest in de buurt van een glijbaan met koele NW stroming. GFS en ECMWF laten het een beetje afweten.

ens1309_06

Als je dan de hoofdrun van de GFS 06u ziet denk je: kansloos! De zwarte lijn veert voor een prikpunt in het Vorarlberg weer helemaal op vanaf de 17e. Toch zijn er twee lijntjes waarmee mijn BV1 alsnog een kans krijgt. Zie de pijlen hierboven. Ik laat het maar weer even los tot maandag en dan kijken we weer. In het weekeinde klimmen Ronaldo en Leo in het harnas en in de pen…. kijken of zij nog kansjes zien. Ik ben even blij als ze me melden dat ik eind september nog eens kan BBQ-en. Het seizoen starten op 0-1 achterstand is een mooie uitdaging.

Jung_CFS_French

Afsluitend nog twee leuke items. Hierboven de prognose voor januari waarnaar Dominik Jung verwijst. En hieronder de “eindfilm” van de Livigno Nine Knights.

httpv://www.youtube.com/watch?v=QJ-EbPLBdwM

Ben ik nu zon stakker of zijn die jongens zo cool?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.