Ons team heeft overal tentakels op dit moment: Rob en Monica zijn bij de First Tracks Freeride in Val d’Anniviers, Cescia en Dennis verkennen de skigebieden rond Innsbruck en ik ga zelf met dochterlief naar Filzmoos dinsdag en woensdag. Hierboven de actuele situatie aldaar.

En hierboven het ensemble voor die omgeving. De noordkantstuwing begint wat later dan ik eerder nog dacht: eigenlijk pas woensdag. Laten we de hoge piek op 4 april als meteofiction beschouwen maar alles daarvoor als behoorlijk realistisch. Dan zien we van woensdag tot en met maandag onafgebroken neerslag aan de noordkant. Sneeuwgrens wisselend rond 1000m. Dat is precies het dorpsniveau van Filzmoos.

Op de kaart ziet dat er zo uit. Het hangt samen met een sneeuwfront dat eerst nog over Nederland leek komen te liggen maar dat nu alleen de Noordzee, Noord-Duitsland en Denemarken winterse dagen bezorgt. Uiteindelijk zie je vrijdag een overgang naar zuidkantstuwing ontstaan. En hoe!

Hierboven nog even het Europese model van gisteravond.

Maar het Amerikaanse model doet volop mee met deze berekening. Tot 10 dagen vooruit houdt de zuidstuwing aan.

De sneeuwgrens aan de zuidkant komt ruwweg op rond 1500m uit. Dat betekent dat er natuurlijk onder dat niveau al idioot veel water in beweging zal zijn. Nu ja niets ongewoons in de Alpen. Op dit moment is het geen catastrofale berekening. Wel markeert het natuurlijk het einde skiseizoen aan de zuidkant van de Alpen. Vaak gaat men daar niet door tot Pasen. In Val Gardena wel: ik doe daar op 5 april nog mee aan de Gardenissima.

Thuis in de Lage Landen zijn de meest winterse berekeningen passé. Wel gisteravond nog een run met sneeuw begin april (25% kans).

Een mooi stromingspatroon met plotselinge sneeuwbuien in de Lage Landen. In een mooie S-curve verbonden met sneeuw in de Alpen. Snel gevolgd door een overgang naar zuidwestelijke aanvoer.

In de laatste Amerikaanse run komen de sneeuwkansen nooit boven 15%. Het ensemblegemiddelde toont een gematigde temperatuurontwikkeling met maxima krap boven de tien graden. Huh maar wat zien we daar aan het einde van de nieuwste hoofdrun gebeuren?

April doet wat hij wil! We gaan het zien….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.