Klik voor grotere kaart?

Het weer toont zijn ware aard door ons totaal in het ongewisse te laten over waar morgen hoeveel sneeuw gaat vallen. Het Europese weermodel dat het KNMI benut kwam vanochtend op 0cm en vanavond op 0 plus een beetje. Met wel voor Zeeland en West-Vlaanderen kans op méér, zoals je ook op bovenstaande kaart ziet. De rode puntjes duiden op sterke convectie wat wil zeggen buien van het type die een eigen leven gaan leiden.

Tijd voor een grondige analyse!

Dat het KNMI ondanks de voor schaatsminnend Nederland geruststellende kaarten rept van 3 tot 5 centimeter en lokaal meer komt waarschijnlijk omdat men het ook met het fijnmazigere HIRLAM model heeft nagerekend. Ik heb daar geen gegevens van…  wat we wel hebben op Wetterzentrale.de is een installatie van het open source WRF-model dat onder fijnproevers te boek staat als het neusje van de zalm.

Hieronder de kaarten van het WRF-model van de passage van de neerslag bij 1035hPa!

[fbphotos id=342955222405356]

Aan het begin van de serie zien we de buien in het waddengebied die je vanavond ook netjes op buienradar.nl ziet. Die waddensneeuw zou zich de komende periode nog eens kunnen gaan ophopen op de eilanden. Vervolgens gaat net na de ochtendspits het sneeuwveld waar we allemaal benieuwd naar zijn aan vaste wal in de Noordelijke provincies. Deze berekening volgt een middenweg met waarden van 2-5 cm per 3 uur in het binnenland en ook hier de zwaardere convectie en ook wat stuwing alleen in de namiddag in Zeeland en West-Vlaanderen. In het binnenland passeert de zone ook binnen 3 uur waardoor er inderdaad maximaal 5cm zou kunnen vallen.

[fbphotos id=342974189070126]

Hierboven zie je enkele GFS-kaarten die in grote lijnen hetzelfde tonen. Convectie alleen in Zeeland en West-Vlaanderen elders vooral een rustige passage van een veld met lichte sneeuw. De drukkaart toont precies het laagje met 1035hPa waarbij je moet bedenken dat “normaal” 1025hPa al goed is voor typisch zonnig hogedrukweer. Echt even omgekeerde wereld met de luchtdruk op recordjacht (zie ook weer deze GEM kaart met 1047hPa voor Nederland). Het windveld toont ook een wervelingetje en dan kun je ook een beetje begrijpen hoe onvoorspelbaar het gaat worden.

Mijn persoonlijke inschatting? Ik heb natuurlijk nog even een hele rits andere modellen bekeken en zie overwegend een beeld voor me waarbij bijvoorbeeld in Rotterdam en Zeeland morgenmiddag gewoon 10cm valt en elders zo weinig dat het binnen 2 dagen sublimeert (rechtstreeks van sneeuw naar damp). Iets zegt me ook dat de sneeuw juist in België pas verder naar het oosten gaat doordringen misschien wel tegen de Ardennen aan. Zuid-Limburg ook misschien weer?

IJsselmeer al bevroren?
Voor mij is het bericht van een bevroren IJsselmeer (zie bericht uit Medemblik) – wie kan bevestigen of ontkrachten? – ook heel bepalend. Als daar het warm koud contrast tussen meer en land wegvalt dan is er echt minder potentie voor centimeters sneeuw. Dan zou het thermische geweld vast de Noordzeekustlijn pakken om maximaal te activeren. En dan dus vooral zuidelijk van Haarlem.

We zullen zien!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.