Dit is de laatste kaart van de berekening van het Europese weermodel. Nederland heeft zijn sneeuwdekje nog op 19 februari. Maar de drie grote modellen die we volgen gaan nu allemaal voor invallende dooi na V-day. Amerikaans en Canadees model hebben regen woensdag. Het Europese model al in de nacht op dinsdag.Het is wel grappig te zien dat het Europese model na die geslaagde dooiaanval eindigt met een schitterend hogedrukgebied met een donderdag de 18e dat je best zou kunnen gaan schaatsen met en laagje water op het ijs. Nachtvorst is nog niet terug in deze berekening maar zeg nooit nooit. Zeg dus überhaupt nooit nooit. Want dat moeten we nu samen leren:

 1. genieten in het nu!
 2. de meteofiction zien voor wat het waard is
 3. nieuwe rondes nieuwe kaarten

OK? Afgesproken. Ook in de reacties wil ik niet dat iemand vandaag gaat sikkeneuren over wat de modellen voor over 10 dagen berekenen. Want je kunt ook een dartpijltje gooien of in je koffiedik kijken, dan weet je misschien net zo veel. Weermodellen en weerkaarten zijn een verhaal. Dat moet verteld worden, maar de wereld is buiten! Enjoy!

Nou laten we samen maar eens wat pluimen gaan staren. Pluim en ensemble is trouwens hetzelfde. Ik zal eens een vaste pagina aanmaken met wat meteorologische uitleg. Het Europese model laat in elk geval 50 hamsters door een labyrinth lopen en het Amerikaanse 30. All routes die ze lopen leg je over elkaar en dan probeer je clusters te ontdekken. Deze winter voor het eerst kleur ik ze allemaal in. Kleuren voor volwassenen is echt ontspannend. Hierboven dus de Houdini run van het Europese model.

Hierboven wat er middernacht binnen kwam. Redelijk resoluut richting dooi vanaf de 18e.

En vanochtend weer wat minder resoluut met mooie blauwe sterren. Afgelopen nacht hebben we al een voorsprong genomen op de weermodellen met -15ºC in het oosten.

Ik heb het gecheckt in de modellen, maar die hadden ze nog niet zien aankomen. Als we dat komend weekeinde gaan meemaken, dan …. Brrrrr.

Een echt zoekplaatje dit keer. Nou ja je moet je verwachtingen iets bijstellen. Zeker rekening houden met het mooiste Valentijnsweekeinde in jaren en dan exit (met wel nog heel mooi zacht weer op komt in deze berekening), maar er is ook nog een goede kans op de Houdini. En als die nachten steeds het extreem gaan opzoeken zoals vanochtend…. dan kunnn we door met die sterren op weg naar de koudste februari ooit. Ja dat is wishfull thinking. Maar bedenk ook dat de weermodellen zijn getuned op weerpatronen van de laatste jaren… slaat de klimaatcyclus om hebben de modellen dus een bias. En dan hebben we nog altijd de ….

… Postma doctrine is bedacht door de meteoroloog en plaatsvervangend directeur bij het KNMI Klaas Rienk Postma. De Postma doctrine luidt als volgt: “In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken.”

Wat maakt het KNMI er allemaal van in het holst van de nacht? In elk geval klopt het sommetje weer: 40 + 20 + 40 = 100. Ik denk dat dat hel accuraat is … terwijl zij op dat moment nog niet eens de nieuwe run hadden met dooiaanval. Met dat tijdstip hobbelen ze er steeds achteraan. Maar j ziet nu zelf ook dat de hoofdrun wild heen en weer spartelt terwijl de pluim als geheel een rustiger beeld geeft.

Nog even naar het valentijnsweekeinde kijken. Het Canadese model is – ondanks of juist met de exit – bruut koud nog steeds beide weekeind dagen en vooral zaterdagochtend. Maar ook maandag en dinsdagochtend nog!

Ook het Europese model gaat tenminste zaterdagochtend voor de -20ºC. En ik sluit niet uit dat we dat donderdag en vrijdag ook al gaan halen. Stel je voor 3 dagen met -20ºC op rij. Voor en koudegolf heb je nodig:

Een koudegolf is een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens 5 ijsdagen, waarvan 3 dagen met strenge vorst. Volgens de definitie van het KNMI is een koudegolf een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens 5 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 graden).

Ja duhhh. Die hebben we dus donderdag al op zak.

Hierboven even de koudegolven sinds überwinter 1963. Die had er drie! 1978-1979 maar eentje. In De Bilt dan. We hebben zelfs met de pessimistische berekeningen een goede kans in De Bilt op 9 dagen te komen met inderdaad precies 3 dagen met strenge vorst < -10ºC in het midden van het land. Klik op de tabel en je hebt de complete lijst sinds 1901. 2012 was echt fraai mensen. En de jaren 80 konden er ook wat van. Gaan onze kinderen die hun vroege jeugd hebben beleefd met zachte winters nu Nederland op de goede ouderwetse manier met koek en zopie weer leren kennen? Is er al een Koek en Zopie app trouwens? Kun je apps programmeren, neem dan ff contact op met info@ dan gaan we die samen bouwen. OK?

Opmerkelijk is dat het Canadese model ook maandagochtend 16 februari nog eens op -20ºC komt. Waarbij woensdag de dooi zou invallen.

Ook deze moeten we actief gaan volgen samen. Heb er deze aparte pagina voor gemaakt.

Want we willen deze zeldzame top 10 in natuurlijk. We zullen er al snel staan, de vraag is of de laatste decade geen roet in het eten gaat gooien.

Deze recordserie voor de tweede decade van februari begint donderdag te tellen als we een serie dagen krijgen met een daggemiddelde ruim onder de -10ºC. Dat feestje kunnen 17, 18, 19 en 20 februari dan nauwelijks meer bederven.

Het is wel zo dat er gisteren slechts 24.714 bezoekers op de site waren (zou ik vroeger van hebben gedroomd). En er zijn maar twee kleine donaties binnengekomen. Ik eer dat kleine ontzettend, maar als je nu terug wilt naar die bitter koude kaarten tot het gaatje zoals nog maar twee dagen geleden, zou je een donatie kunnen overwegen. 🙂 Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

claus · 9 februari 2021 op 10:45

Ik heb wat twijfels over die waargenomen minima van weerplaza bijgewerkt tot 9:30. Laagste temperatuur van https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/actueel-weer/extremen is hoger en lijkt beter te kloppen met wat ik waarneem hier in buitengebied van Olst.

claus · 9 februari 2021 op 10:51

o wacht er zit een dag verschil tussen, hm

  Hajo · 9 februari 2021 op 12:07

  Ja idd.

  Snowdreamer · 9 februari 2021 op 19:08

  In België zegt Frank de Boosere dat hij op 6 jan had gezien en wijdt de koudegolf aan de polar vortex.

   Hajo · 9 februari 2021 op 21:55

   Heb je een link naar deze claim?

    Snowdreamer · 10 februari 2021 op 00:20

    Stond in de krant het nieuwsblad.

sneeuwfanaat(Ron) · 9 februari 2021 op 11:30

Wat een heerlijk leesbaar en enthousiast bericht! Het is nu op en top winter en fantastisch buiten met de sneeuw en zon,Ik loop tussen het thuiswerk heerlijk buiten en Geniet.Laten we niet vooruit kijken maar nu genieten en als de dooi dan komt hebben we een prachtige historische winterweer gehad,ik zie het als de vervanging van mijn wintersport.Ik ga toch voor verlenging na het weekend Hajo,zal nog een kleine donatie doen,groet Ron de sneeuwfanaat

Hajo · 9 februari 2021 op 12:11

Amerikaans weermodel 06u brengt ons in de avond en nacht op woensdag de 17e in de dooi. Met die woensdag ook regen. Waar het ijs dik is kan er daarna zeker nog een paar dagen worden geschaatst. Zoals nu berekend.

Gesloten voor reacties.