Het is flink puzzelen: gaan we een nieuwe hittegolf beleven? Ach, een schitterende week ligt in ieder geval weer in het verschiet. Met op donderdag extreme hitte bij een hoge luchtvochtigheid misschien zelfs even iets te veel van het goede.
Met het op en neer gaan van de temperaturen en landelijk grote verschillen moest ik echt even goed kijken: zitten we soms niet al middenin de (op zijn minst regionale) hittegolf? Want sinds afgelopen woensdag alweer zomerse en donderdag zelfs tropische temperaturen.
Gisteren maakt het echter wat makkelijker. Na toch opnieuw een frisse nacht zeker vlak boven het gras alleen “zomers” in Westdorpe en Woensdrecht. Wat een opmerkelijke verdeling trouwens!
Die heeft veel te maken met de (plaatselijke extreme) droogte. Hoe droger de bodem hoe warmer het kan worden immers. Vergelijk deze kaart maar eens met de maxima van gisteren. Het kost nauwelijks moeite om de 23, 24 en 25 graden grens te herkennen. Verder naar vooral het noordwesten gaat het vergelijk niet op; daar stroomde met wat wind uit het noorden -verrassend veel- koude (Noordzee) lucht binnen! Ook is de overvloedige neerslag van de vroege vrijdagochtend in Zuid-Limburg terug te vinden: plaatselijk kwam naar zo’n 30 mm in 4 uur tijd naar beneden. Ik zie zo veel moois op de kaarten dat het bericht te lang zou worden om nu uitgebreid in te gaan op die fascinerende droogtekaartjes. In het leven geroepen voor met name de land-en tuinbouw maar ook voor ons weermannen bijzonder interessant. Er zitten wel wat haken en ogen aan. Asten geeft het hier en hier in de reacties mooi weer: er kunnen boeken over vol geschreven worden. En die zijn er ook; lees als je er meer over wil weten alvast deze en deze. Ga ik ook doen, voor nu nu parkeer ik het even.
Eens naar vandaag kijken. Er zit wel heel weinig beweging in de atmosfeer! Vrijwel nergens op het vasteland van Europa meer dan windkracht 3. En daarbuiten ook weinig spectaculairs. Ja, een vrij omvangrijke depressie in de buurt van IJsland (ten noorden daarvan natuurlijk sneeuw) levert een fors windveld op de oceaan. Maar dat blijft allemaal redelijk op zijn plaats. Later komende week schuift die al oplossend wat noordwaarts en komt er waarschijnlijk een nieuwe voor in de plaats. Afhankelijk van de koers levert dat misschien een sneeuwstorm op IJsland.
Het patroon blijft de komende week grootschalig gezien onveranderd. Met Nederland op de grens van de warme en koude lucht, maar aanhoudend aan de warme kant. Ten oosten van ons temperaturen op 1500 meter van rond de 20 graden, op de noordwestpunt van Groot-Brittannië soms zoals komende dinsdag maar net boven het vriespunt. Daar vandaag trouwens maar een graad of 12!
Het maakt de verwachtingen op detailschaal wel heel erg ingewikkeld. Een kleine kronkel in de luchtdrukverdeling kan het verschil betekenen tussen aan- of aflandige wind, wel of geen bewolking, geen of veel regen (al dan niet getriggerd door uitzakkende kou op hoogte die dus meest net van Groot-Brittannië ligt). Zo ook voor gisteren en vandaag bijvoorbeeld. Vrijdag hoorde ik op de radio nogal verschillende verwachtingen voor gisteren. Van het “wordt” 22 graden tot temperaturen “tussen 21 en 26 graden”. Met die laatste kun je natuurlijk alle kanten op. Meestal wordt er van noordwest naar zuidoost mee bedoeld. Maar door dat er niet bij te zeggen wordt de marge wel erg ruim. Graag zou ik het voor vandaag ook doen. Het ECMWF en vooral het HIRLAM model zitten tot 6 graden lager (!) met de maxima voor vandaag dan HARMONIE en bovenstaand GFS. De verschillen zitten hem voor vandaag in twee factoren: de opkomende bewolking vanuit het zuiden wordt heel verschillend berekend en daarnaast overschat het ECMWF het bodemvocht. Als ik naar buiten en op de wolkenradar kijk gok ik -met veel optimisme- op bovenstaande. Sowieso wordt, of nee is het alweer een schitterende zomerdag!
Voor komende nacht en morgen is het verhaal niet anders. Gisteravond berekende het GFS 40 mm voor de komende 24 uur over midden-Nederland, vanmorgen is het stokje overgenomen door het ECMWF en HIRLAM, met daar de meeste neerslag over de oostgrens. Waarbij HIRLAM dat het langst laat slepen. Evengoed kan het met 10 mm gedaan zijn. Het westen blijft droog; hierboven met 0 tot 2 mm de meest extreme verwachting.
Dientengevolge een wel erg bijzonder temperatuursverdeling. Het zuidwesten daar zomers tot bijna tropisch. Duitsland ook, maar over het oosten van de Benelux een behoorlijke dip! De modellen hebben het lastig met deze zuidelijke stroming.
Aandachtige volgers weten het wellicht al een aantal dagen: dit worden de temperaturen op donderdag / vrijdag..
Op 1500 meter dan hè. Dat kan aan de grond het volgende opleveren! Maar, met de onzekerheid in de neerslag voor de komende 24 uur en de vanaf vrijdag vanuit het zuidwesten langzaam opkomende afkoeling nog behoorlijk wat onzekerheid. Heet wordt het. De kans op een landelijke hittegolf is niet heel groot maar wel aanwezig. Evengoed dat het die ook alleen lokaal worden; in het uiterste zuidwesten of alleen het noordoosten. OF net niet; een nepperd zoals Hajo zou zeggen. Hoewel vanmorgen niet in de runs zijn er mogelijkheden dat ook vrijdag en zaterdag lokaal tropisch uitpakken.
Vrijdag en / of zaterdag lijken overgangsdagen te worden; daarna afkoeling onder invloed van een meer noordelijke stroming volens de hoofdrun? Ik ben er nog niet zeker van. Na het een aantal malen goed slagen van lange-termijn verwachtingen moet ik niet overmoedig worden. En sta ik open voor (opbouwende) kritiek hoor! Blijf die vooral geven; het houdt ons scherp en zelfkritisch (al zullen we dat niet altijd meteen toegeven). Dus neem ik even wat afstand.
Om precies te zijn: 1.6 miljoen kilometer! Al gezien misschien want al gedeeld in de reacties maar ik doe hem ook nog even. Yes, this is real stond er onder dit filmpje! De DSCOVR satelliet, vooral bedoeld voor onderzoek naar de zonnewind, is in zijn baan gekomen en bracht ons de afgelopen weken de eerste beelden. Vanaf die afstand hierboven een schitterende (“dark side”) maanovergang. Meer informatie en binnenkort schitterende foto’s en filmpjes hier, hier en hier.
Terug op aarde vooral omhoog kijken deze week! De jaarlijkse Perseïden-zwerm kondigt zich aan. Genoemd naar de radiant: het schijnbare punt aan de hemel vanwaar de vele vallende sterren vandaan lijken te komen. Afkomstig van de komeet(staart) Swift-Tuttle. Aanstaande donderdag op het hoogtepunt. Bij een vrijwel nieuwe maan goede omstandigheden! Hoeveel kunnen we er zien? Ik lees getallen van rond de 40 tot meer dan 100 per uur (rond het maximum aanstaande donderdag) Op hemelwaarnemen.com de volgens mij meest betrouwbare verwachting: op het maximum in totaal ca. 68 vallende sterren per uur. Dat wil zeggen: bij ideale omstandigheden. In de praktijk betekent dat in de Randstad 5 tot 10 per uur. Op timeanddate.com nog veel meer informatie met o.a. locatie-instelling. En deze briljante tips; haast levenslessen:
- Check the weather: Meteors, or shooting stars, are easy to spot, all you need is clear skies and a pair of eyes.
- Get out of town: Find a place as far away as possible from artificial lights
- Prepare to wait: Bring something to sit or lie down on. Star gazing is a waiting game, so get comfortable.
Ben je in de gelegenheid; volg ze op. Wie legt ze trouwens wel eens vast op de gevoelige plaat? Kirsten misschien? Het wordt, zeker als de weersomstandigheden goed zijn, genieten. Dat gaf ik al aan; is nog lastig. Op de dagelijkse gang schat ik de kans op opklaringen vrij hoog in. Gaat mij niet lukken maar ik blijf er wel wat langer voor op. Ook opletten op overtrekkende satellieten; dat zijn er altijd verrassend veel. Misschien zie ik er maar een hand vol maar dat is al meer dan de moeite waard! En één (die ik gisteravond trouwens al zag ) is al genoeg om een wens te mogen doen toch? Wat zijn jullie wensen?
15 reacties
Gesloten voor reacties.