Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Komt de eerste mega-dump komend weekeinde?

check ook eens

38 Reacties

 1. Robmcg schreef:

  @Hajo: enne, zwaar weekend 😉

 2. Robmcg schreef:

  Ziet er veelbelovend uit! Hopen dat de kou inderdaad wat vroeger intreedt, regen op het schamele sneeuwpakketje wat er nu ligt doet meer kwaad dan goed (kan het uberhaupt goed doen?). Vooralsnog zie ik veel overeenkomsten nu tussen de verschillende wintersportweerdiensten, niet alleen de nederlandse, er is er natuurlijk maar 1 in nederland 😉 maar ook de buitenlandse. Ze neigen allemaal naar een omslag a.s. weekend met over de hele Alpen sneeuwval, op de ene plaats wat meer dan de andere, maar genoeg om de eerste vakantiegangers vrolijk te stemmen! Grote vraag bij iedereen blijft: wat doet de sneeuwgrens en valt er dus regen of sneeuw???? Dit wordt een heel spannende week voor elke wintersporter, duimen dus voor de dumps!!

 3. Roland Zwammerdam schreef:

  Laat maar komen die sneeuw!!! Helemaal goed!

 4. Stephan schreef:

  Op de hele mooie La Rosiere webcam is goed te zien dat het toch aardig sneeuwt op dit moment. http://www.webcam-hd.com/rosiere-planica.php ook de tignes webcams laten dit goed zien. GFS 06 geeft nog steeds veel sneeuw aan voor komende week, geen 199cm maar nog wel een aardige 180cm 🙂

 5. Kim schreef:

  Hallo Hajo, ik lees jou verhalen met veel plezier.
  Mijn vraag is of er ook nog voldoende sneeuw komt in Flachau. Wij gaan nl. oudjaarsdag daar naar toe en ik als leek zijn begrijp de kaarten niet zo goed en ga daarom af op jou verhaal. Nu lees ik dat de Franse alpen veel sneeuw krijgen, maar hoe zit het met Oostenrijk en dan voornamelijk Flachau. Ik hoop dat jij of iemand anders mij daar antwoord op kan geven.
  Alvast bedankt.
  Gr.
  Kim

 6. Robmcg schreef:

  GFS 06u ziet er nog steeds goed uit. Vanaf het weekend kou en neerslag. Wat verderop een warme uitbijter, maar dit is nog ver weg! Voor komende week gaan we duimen voor de dumps, wat daarna komt zien we dan wel weer!

 7. Hajo schreef:

  @Robmcg: ja 06u is prima!!

 8. eriks schreef:

  @hajo, ik zie op het plaatje 3 getallen 199 – 142 en 173CM kan ik daaruit opmaken dat de 199 cm voor frankrijk 143 cm voor zwitserland zijn en de 173 cm voor grote delen van oostenrijk en zoja, wat kan ik in lermoos verwachten.

  hoor graag jou visie voor lermoos en de getallen

 9. Spyder Marco schreef:

  @Kim, Je kunt ook kijken waar ongeveer jou plaats ligt waar je heengaat, en dan op de modellen kijken waar oostenrijk op staat. en dan kun je zo aflezen of erbij jou ook wat gaat vallen. Ps. Hajo heeft het hierboven allemaal netjes neergezet.. sneeuwt licht in de Alpen, en van het weekend al helemaal. Flachau ligt volgens mij op z’on 2000 mtr (top) dus dat gaat goedkomen. hou de cams maar in de gaten:-)

 10. Kim schreef:

  Dank je Marco, ik zal zeker gaan kijken.

 11. Roland Zwammerdam schreef:

  Zit net weer ff de webcams voor Lech-Zurs te bekijken en het gaat daar weer helemaal los met de sneeuw!!! Dicht gesneeuwde webcams, witte wegen en autos. Helemaal goed

 12. Michel schreef:

  Maak me best zorgen over de kerstvakantie wat beterft onze bestemming dan namelijk konigsleiten/Gerlos/Zell/Krimml . Ik heb het nog nooit de laatste 10 jaar zo weinig sneeuw gezien rond deze periode. Ook deze week lijkt het wel of de sneeuwgoden aan dit gebied voorbij gaan. Wie kan mij en mijn kinderen nog een beetje voorplezier bezorgen dat het goed gaat komen met sneeuw van betekenis deze week en volgende week.

 13. Robmcg schreef:

  @Michel, wacht komend weekend maar even af. Ga zaterdagmorgen vanaf 09:00 uur voor de belgische televisie zitten en bekijk dan de winterbeelden. Je zult zien dat het wel goed gaat komen.

  P.S. duimen kan natuurlijk nooit kwaad!

 14. Ab schreef:

  @Hajo, ik kom zo weer met een snelle update voor 6u nu de GFS kaarten 12u binnenstromen. Ik moet wel zeggen dat de onzekerheid na 17dec erg groot is bij de weermodellen gezien er nu steeds meer members (oplossingen) ook voor winterkou voor de lage landen. Wie weet straks wel meer 😉

 15. Ab schreef:

  Nieuwste GFS hoofdrun van 12u laat op 16dec die stormdepressie over de lage landen heen koersen vanuit het westen. Met plaatselijk veel wind en regen. Voor de Alpen dan ff boven nul op 16dec in de middag om er in nacht naar 17dec weer onder te duiken. En dat door een NW hoogte stroming. Met dan op 17dec een FLINKE sneeuwdump voor de Franse Alpen en de rest van de Alpenlanden gezien de explosieve berekende neerslag intensiteit op de GFS neerslag kaarten van 12u. En dat allemaal door die stormdepressie boven NL. Tegelijkertijd forse drukstijgingen boven Groenland. Met dan een uitbreidende azorenhoog naar het noorden op 17dec. Maar op 18dec komt ook weer de Russische beer op de kaarten. Voor de Alpen nog verder dalende tempr op 1500m naar -12gr op 18dec. Ondertussen probeert het azorenhoog zich iets meer naar het noorden te bewegen met de kern. Maar krijgt ook tegenstand door nieuwe depressie activiteiten vanuit het NW op 19dec. Voor NL dan iets dalende tempr naar 2 tot 6gr overdag. Vervolgens op 20dec blijft het azorenhoog iets te zuidelijk voor NL en voor de Alpen dan een koude nacht. Uiteindelijk erna weer de WC op de kaarten richting kerst. Met dan weer oplopende tempr naar 10gr voor NL door ZW winden en ook voor de Alpen dan weer zachter op 1500m tot boven nul vanaf kerst. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Nog altijd een aardig sneeuwdump voor de Alpen a.s zaterdag aldus de GFS hoofdrun van 12u. En voor NL nog steeds kans op een storm de 16de. Wat er na 17dec gaat gebeuren is te onzeker. Straks nog ff de GFS pluim bekijken en natuurlijk de ECMWF hoofdrun van 12.

 16. tommie schreef:

  ab de kans bestaat dus nog dat we met kerst voor de lage landen toch misschien nog nog wat winterweer krijgen

 17. Ab schreef:

  Voor een prikpunt voor oost NL is de onzekerheid idd erg groot na 17/18dec gezien de grote spreiding op de GFS pluim van 12u. Voor die tijd t/m 17dec dalende ENS gem naar 3gr overdag en toenemende kans op lichte vorst. Maar daarna te onzeker gezien er ook een aantal winterse opties zijn. Gezien de ENS gem dan rond 5gr schommelt ondanks de onzekerheid kun je het geen winterweer noemen.

  Voor een prikpunt voor de oostkant van Oostenrijk wordt er gezien de ENS gem op 15dec van -3gr nog altijd een redelijk neerslag singaal afgegeven. Vervolgens op 16dec tijdelijk stijgend naar iets boven nul op 1500m. Om er daarna weer ruim onder te duiken. Met ook wat neerslag kansen op 17/18dec. Daarna een stuk droger voor de oostkant gezien de geringe neerslagkansen. Dus @Kim duimen maar voor die mogelijk sneeuw voor Flachau 🙂 Hier kan iedrereen terecht om zijn of haar plaats van bestemming te prikken op de landkaart van europa. http://www.meteociel.com/modeles/gefs.php?carte=1%20

 18. Kustlander schreef:

  @ab en @hajo, goed dat ik jullie weer op het juiste moment heb gevonden. Het gaat er iig een stuk gezelliger aan toe dan vorig jaar. Maar als ik het goed lees (voor Oostenrijk) gaan we tot de kerst zeker nog genoeg sneeuw krijgen en vanaf de kerst rustig, droog winterweer dus met een lekker zonnetje. Kortom het ideale scenario!
  Ab hoe moeten we de 500 en 850 hPa zien, 850 in de bergen en 500 langs de kust?

 19. Ab schreef:

  @Kustlander, welkom terug streekgenoot.(toch uit monster?) Die 850hpa kaart moet de hoogte voorstellen op ongeveer 1500m en de bijbehorende tempr. En de 500hpa is weer de hoogte op 5km. En zo heb je wel meerdere kaarten van bepaalde hoogtes. Maar de 850hpa (1500m) en 500hpa (5km) worden het meest gebruikt door weerbureaus of weermannen om er een verwachting van het te verwachte weer mee te maken.

 20. Kustlander schreef:

  Duidelijk, ssst niet teveel reclame maken Ab, anders willen ze allemaal hier gaan wonen. We hebben opzeker het mooiste weer van NL!

 21. Ab schreef:

  Ook bij de nieuwste ECMWF hoofdrun van 12u wordt de koers van het stormdepressie pal over NL verwacht op 16dec. Met dan ook veel wind en veel regen. Voor de Alpen dan een NW hoogte stroming en weer dalende tempr op 1500m naar 0 tot -5gr. Met dan vooral tussen 16dec 12u en 18u de meeste neerslag voor de west en de gehele noordkant gezien de EC neerslagkaarten van 12u. Daarna schuift het neerslaggebied door naar de Balkan. Met daar op 17dec 6u een enorme sneeuwdump gezien de paarse neerlag kleuren op de EC kaarten. Maar dan op 17dec begint het azorenhoog zich uit te breiden naar het noorden toe. Met voor NL dan NNW winden en dalende tempr naar overdag 2/3gr en in de nachten toenemende kans op lichte vorst. En ook dan nog steeds aanhoudende neerslagkansen. Met in de nachten van 17/18 en 18/19dec kans op winterse buien in de vorm van mogelijk droge sneeuw. Voor de Alpen vanaf 18dec zeer koud winterweer met in de nachten plaatselijk zeer strenge vorst. En dat door het azorenhoog dat een beetje in die richting beweegt na 18/19dec op de EC kaarten van 12u. Wel nog aanhoudende neerslagkansen op de EC kaarten, maar niet zoveel. Vanaf 20dec weer toenemende depressie activiteiten vanuit het NW en het azorenhoog zakt weer naar het zuiden. Met dan weer een WC op de kaarten en daardoor weer zachter op het einde 21/22dec. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al nog steeds kans op veel sneeuw voor de Alpen. Alleen dan nu op 16dec overdag. En voor NL nog steeds een kans op stormweer op 16dec. Wat erna gaat gebeuren is te onzeker. Straks nog ff de EC pluim zien omtrent die onzekerheid die bijv. vanochtend op de 15daagse goed te zien was.

 22. Robmcg schreef:

  @Ab: ik zie dat alleen de GFS run omhoog schiet tijdens kerst. Het gemiddelde van de runs zit nog altijd onder het 30 jarig gemiddelde. Wat mij opvalt is dat de GFS de laatste tijd altijd op het laatst een “uitbijter” heeft en een paar dagen later op dezelfde datum de rest van de runs volgt. Kan de computer deze termijn wel aan en doet hij daarom maar wat? Deze lange termijn ensembles zijn in elk geval niet goed voor mijn hoge bloeddruk 😉 Mijn “gut feeling” zegt daarentegen dat de winter toch de overhand gaat krijgen na volgend weekend. Maar ja, daar koop je niets voor…

 23. Ab schreef:

  @Robmcg, daar is de zeer lange termijn om bekend. Namelijk zo onbetrouwbaar als de pest. Dan is de hoofdrun weer een warme uitbeiter 🙁 en dan weer een koude uitbeiter 🙂 Nee, over die termijn valt geen zinnig wordt te zeggen a.d.h.v de hoofdruns. Ik zou voortaan meer het pluim in de gaten houden en het ENS gem. Want dan kan je echt zien hoe onzkeer het is op lange termijn a.d.h.v de members (oplossingen) van dat model

 24. Roland Zwammerdam schreef:

  @ab, waar vind je de ecmwf pluimen voor een punt in nederland? Ik heb zaterdag namelijk op de oosterschelde een zeilwedstrijd. GFS is makkelijk te vinden

 25. Ab schreef:

  @Roland, hier heb je nog een leuke site (ook een weer fora die ik volg) met de ECMWF pluim grafieken van weerplaza erop http://www.onweer-online.nl/radars/pluim-grafieken/

 26. jordy schreef:

  @ Kim,

  Wij zitten in kleinarl (andere kant van de berg van flachau winkel) hier is op 960m hoogte vandaag +/- 10cm gevallen.
  ik verwacht op de berg wel wat meer. Dus maak je geen zorgen, sneeuw genoeg rond de kerst.

  Jordy

 27. Ab schreef:

  De EC 15daagse laat een forse onzekerheid zien vanaf aankomend weekend. Met dan een ENS gem dalend naar 3gr overdag en toenemende kans op nachtvorst. Tegelijkertijd die enorme spreiding van de lijntjes vanaf 18dec. Het kan dus alle kanten op erna. En de sneeuwkans voor de nacht van 15 op 16dec staat er nog op (kleine kans) En de stormkansen zijn ook fors onzeker geworden gezien de windpluim. Afwachten maar de verdere ontwikkelingen van dag tot dag.

 28. Eric schreef:

  Veel sneeuw in het weekend???

  Kijk is naar deze link het weerbericht vanzojuist op de orf

  http://tvthek.orf.at/l/programs/972117-Wetter-ZIB-20

 29. Leo schreef:

  @Ab: (feitelijk off-topic want dit heeft weinig met winterweer te maken?) De storm staat er naar mijn mening nog steeds goed op, vooral omdat ie run na run vrij stabiel op staat. Met als opvallend nu de laatste twee run dat de oper / hoofdrun bovenin de pluim zit. De spreiding was al groot, en is dat gebleven. Dat is ook logisch op die termijn, het is nog ver weg. Uiteraard hangt alles af van te moelijk te voorspellen eacte koers van de depressie. Wordt pas echt lachen als ie wat zuidelijker trekt; sneeuwstorm?

 30. Roland Zwammerdam schreef:

  Hey Ab, bedankt man, was wel een beetje offtopic, maar wel prettig om te zien dat er maar een kleine kans is dat die storm een dagje uitgesteld wordt. windkrachtje 5/6 lekker om met de boot te knallen over het water. Heb jij een reden voor het afwijkende weerbericht van de ORF? ensembles laten toch andere dingen zien.

 31. Roland Zwammerdam schreef:

  @Leo, en mijzelf… volgens mij zegt het gros van de runs dat de meeste neerslag ook vrijdag overdag en in de nacht naar zaterdag gaat vallen. Klopt dus wel aardig wat de ORF zegt

 32. Leo schreef:

  Wat zegt de ORF dan eigenlijk? M’n austria’s is niet zo goed. Zag alleen wel die borsten en zo xD 🙂

 33. a.f.koeling schreef:

  @Leo. Tirol; Am Wochenende sehr windig, kalt und unbeständig. Es schneit immer wieder und zwar bis in tiefe Lagen. Höchstens minus 3 bis plus 2 Grad. Spreekt voor zich toch?

 34. Eric schreef:

  @leo jemoet ook wel op het weer letten en niet iop die highheals en borsten

  Iedere avond kun je na half 9 het weer zien met die link

  Ik kijk er zeker naar

  Nog een tip er is ook een programma dat heet tirol heute wordt door de week uitgezonden van ma totvrijdag wordt altijd afgesloten met het weer… Het bergweer komt dan ook zeker aanbod

  Heb nu ff geen link maar die komt morgen wel

 35. Ab schreef:

  De nieuwste GFS hoofdrun van 00u pakt wel erg wit uit voor noordoost NL vanaf 16dec. Met dan plaatselijk 14cm sneeuw. En dat allemaal door die stormdepressie dat pal over NL heen trekt. Met in het kielzog daarachter koude lucht op hoogte en tempr dan -7 a -8gr op 1500m bij 2tempr rond het vriespunt in de nachten voor het oosten van het land. En daardoor dus de regen in het noord oosten overgaand in droge sneeuw aldus de GFS hoofdrun van 00u. Ook de Ardennen krijgen een pak sneeuw van 20cm of meer gezien de GFS sneeuwdek kaarten van 00u. Voor de Alpen daarin tegen nu iets minder hevige sneeuwval op 16/17dec voor bijv de noordkant. Alleen de Franse Alpen gaat er met de buit vandoor gezien de paars ingetekende neerslag intensiteit op de GFS kaarten van 00u. In het vervolg vanaf 18dec een aantal extreem koude nachten voor de Alpen door het azorenhoog. Met in de nacht van 19 op 20dec -31gr. Voor de rest kijk ik niet verder. Dit waren de eerste vijf dagen waar ik het veelal over had. Best interessant, m.n die passage van die stormdepressie. Want mocht ie idd een nog iets zuidelijker dan die nu op kaarten staat passeren dan kunnen we zomaar een sneeuwstorm krijgen op 16/17dec 🙂 Maar de verwachtingen worden zo almaar onzekerder voor a.s 16dec. @Hajo kom maar op met je mogelijke mooie weerbericht 😉 Ik ga werken mannen, latus!!!!

 36. Simone schreef:

  Mmmmm niet zo gunstig

 37. Gerard schreef:

  Ook de pluimen wageningen NCEP en ECMWF op weer.nl gezien???
  We worden met 2 natte sneeuwvlokken weer blij gemaakt met een dode mus. Het wordt een zwembroeken kerst!

 38. Robmcg schreef:

  @Ab: het zal wel weer ergens iets tussenin zijn, nederland +temp en regen en de Alpen toch de beloofde sneeuw! Volgens mij valt dit onder de noemer “wishfull thinking” ;-)Let it snow! (in the Alps)

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.