Wintersport Sneeuwdek Europa 20 dec

Klik voor grotere afbeelding

Als je op de kaart voor het sneeuwdek in Europa in het westelijk Alpengebied een sneeuwhoogte van 199cm ziet staan nog ruim voor de kerst dan weet je als wintersporter dat er spannende zaken aan de hand zijn. En die zijn er ook aan de hand! En of!

Ensemble Franse Alpen 12 december

Klik voor grotere grafiek

In de ensembles hebben we de afgelopen dagen vaker een soort sneeuwexplosie in Franse Alpen gezien. Vanochtend is die terug with a vengeance! Zo lang als ik wintersportweerman ben heb ik nog geen naar 44mm per 6uur doorschietende berekening gezien.  Tuurlijk: de groene hoofdrun is een extreme uitschieter en er zijn maar twee andere lijntjes die boven de 15 uitkomen. Desalniettemin is er potentie voor een flinke dump en elke ervaren wintersporter weet dat dumps van een halve tot een hele meter geen uitzondering zijn.

Duikeling
Hoe zit het met de sneeuwgrens hierbij? De eerlijkheid gebied te zeggen dat de neerslagpiek samenvalt met een paar graden opwarming. Gisteren heb ik het eens uitgeplozen en heb ik vastgesteld dat je de temperatuurgrafiek eigenlijk een kwart vakje (een halve dag) naar links moet zetten om hem te laten kloppen met de kaarten. De datum markering staat trouwens bij het 00u moment en niet op de middag. Dan zien we dat de helft van de neerslagpiek samenvalt met een duikeling van temperatuur in de nacht op zaterdag. OK, dus vrijdag kan het tot op 1400 of 1600m regenen maar dat is gauw voorbij!

[fbphotos id=307822179251994]

Hoe zeker weten we dit nu allemaal? Basisfeit blijft dat een modelberekening hoogstens voor 3 echte zekerheid geeft en dat verder dan 5 dagen vooruit de onzekerheid al enorm is. Toch helpt het gegeven dat we het beeld van vanochtend al vaak hebben gezien op de kaarten en dat ook vanochtend weer GFS en ECMWF het volledig eens zijn ten aanzien van the perfect storm!

[fbphotos id=307824062585139]

Het KNMI gaat vanochtend nog niet uit van storm komende vrijdag, maar Telegraaf.nl meldt dat Amerikaanse en Europese weerdiensten voor vrijdag een zware storm windkracht 10 voorspellen. Meteoconsult ziet komende dinsdag al stormachtig weer langs de kust en vrijdag opnieuw. Hierboven de kaarten voor vrijdag en zaterdag. Op die tweede kaart zie je hoe de wind op 1500m hoogte doorzet naar de Alpen (beneden in nauwe dalen waait het zelden hard). Opmerkelijk is de storm aan de zuidkant, terwijl het daar juist droog lijkt te blijven.  Aan de noordkant zal de sneeuw opnieuw door de wind worden meegevoerd en leiden tot groot lawinegevaar.

[fbphotos id=307831765917702]

Vandaag sneeuwt het licht in de hele Alpen uit het front dat de lage landen vannacht is gepasseerd. De sneeuwgrens daalt daarbij van 1000 tot 1500m nu naar 500m vanavond. Morgen is een mooie skidag met opklaringen terwijl Nederland morgenvroeg al totaal in de pis zit. En dat trekt dan ook door naar de Alpen. Daarom gaat het daar ook woensdag en donderdag al sneeuwen tot in de lagere dalen. Dan komt vrijdag dus even die zachte lucht erin en begint de dump met een hoge sneeuwgrens, waarbij – als we allemaal stevig doorduimen – vanaf zaterdag dan de Alpen een droom van sneeuw zullen zijn.

De nieuwste tendens is droogte vanaf 19 december tot over de kerstdagen. Met nog niet heel goed zicht op hoe koud het daarin precies wordt. In de skigebieden zeker koud genoeg voor kunstsneeuwproductie als dat dan al nog nodig is. Niets te bekennen om ons zorgen over te maken in elk geval. En als het hogedrukgebied een beetje leuk positie kiest ook voor de lage landen opkomende winterkansen. Dat laatste is echt puur speculatief.

Op dit moment zie ik helemaal geen reden om met een boude voorspelling voor 15-20 dagen vooruit te komen. Wat er allemaal aan staat te komen is al veel te mooi en te spannend. Ik doe ff rustig aan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.